Ugrás a tartalomra
x

Petesmalmi Vidrapark – A béke szigete, ahol az árva vidra otthonra lel

Ha valaki Belső-Somogy környékén jár,érdemes útba ejtenie a Petesmalmi vidraparkot.A Balaton és a Dráva között húzódó tavas terület igazi paradicsom a vidráknak.Védelmet,búvóhelyet is talál ez a menyétféle ragadozó,ami sajnos már csaknem teljesen eltűnt Európából. 
A vidra fokozottan védett állat, de ez sok embert nem akadályoz abban, hogy pusztítsa őket. Hasznos állat, a halas tavakat tisztítja: beteg halakat, halászati mellékterméket eszik. Erre leginkább a tiszai ciánszennyeződés után jöttek rá.

Ha a Vidraparkot keresed, egyszerűen megtalálod, ha követed a Vidraparkot jelző táblát, amely Mike és a lábodi útelágazó között, félúton tűnik fel az útszélen. A tábla egy erdei útra vezet, – amely személyautóval is viszonylag jól járható – egy 10 perces kellemes zötykölődés után elénk tárul a Patikus tó; megérkeztünk Petesmalomba.

Élethűen kialakított vidrakotorékban él most itt Luca és Bendegúz,akiket sajnos már nem lehet visszaengedni a természetbe.Luca igazi matuzsálemi korú hölgy 13 éves,ami szinte rekord egy vidra életében. A park körül lévő tórendszerben számos fajtársuk él.

Luca

"Vidramama", azaz Balogh Márta 2007 óta gondozza,nevelgeti az ide kerülő vidrákat.Bár a vidrapark elnevezésről szinte mindenkinek egy hatalmas terület jut eszébe,teli vidrákkal,ez azért nem teljesen így van.Ahogy ő fogalmaz viccesen:" azt gondolják a látogatók,hogy itt áll körben 50 vidra..." Minden páros órában van úgynevezett "látványetetés",amikor az éppen már a kinti vidrakotorékban élő,szabadon engedés előtt álló vidrákat láthatjuk.Nagyon készségesen,és kimerítő alapossággal válaszol minden feltett kérdésre. A frissen mentett,sérült,elárvult kisvidrákat külön nevelgetik,készítik fel őket a szabad életre.

Természetesen van látnivaló a vidrákon kívül is.A telep mellett egy kb 2 km hosszúságú tanösvényen sétálhatunk.Az ösvény két oldalán a vidrák természetes élővilága szerinti növény-és állatvilágot figyelhetjük meg.

A kijelölt útvonalon épített megfigyelőkunyhókban megpihenve,úgy érezhetjük magunkat,mintha a Tüskevár című film egy jelenetébe csöppentünk volna.Távcsövet érdemes magunkkal vinni, a kunyhó ablakain keresztül zavartalanul figyelhetjük a tavak mozgalmas életét.

Számtalan madár életébe tudunk így belesni: cigányréce,gém,gólya,vadkacsa,hattyú családok élik békésen a napjaikat.A magaslesből a fokozottan védett fekete gólya élőhelye is megfigyelhető.Ha szerencsénk van,rétisast,jégmadarat is megpillanthatunk.Ha elég csöndben közlekedünk,előfordulhat,hogy a mellettünk lévő bokorból,fáról kel útra egy-egy szürke gém, vagy nagy kócsag. Az ösvényen számtalan helyen láthatjuk vízisikló, vagy éppen szabadon élő vidra nyomait,akik a tavas területen vadásznak.

A tanösvényen több helyen találkozhatunk ismertető táblákkal,amik röviden összefoglalják a területen található növények,lepkék,szitakötők,kétéltűek,és természetesen a vidrákkal kapcsolatos információkat.

 

Petesmalmi Vidrapark nyitvatartása

Kedd, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap 10.00-18.00 óra között
Szünnap: Hétfő és Szerda
Indulás előtt érdemes tájékozódni a nyitvatartásról,és járható erdei útról.

Jegyárak:
Felnőtt belépőjegy: 1.000 Ft.
Gyermek/Diák/Nyugdíjas belépőjegy: 500 Ft.
Családi belépőjegy (1 vagy 2 szülő és gyerek(ek): 2.000 Ft.
Támogató jegy: 2.000 FT.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux