Ugrás a tartalomra
x

Megtörte a csendet az olimpiák történetének első transznemű sportolója

Laurel Hubbard hétfőn kezdi meg a szereplését, ennek alkalmából adott ki közleményt.

Hétfő hajnalban kezdetét veszi a tokiói olimpián a 87 kilónál nehezebb női súlyemelők vetélkedése. A versenyt azért is kíséri különösen nagy nemzetközi érdeklődés, mert ezzel együtt megkezdi szereplését a játékok történetének első transznemű versenyzője, az új-zélandi Laurel Hubbard is. A 43 éves sportoló 2013 előtt a férfiak mezőnyében versenyzett, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség és a NOB azonban nem gördítettek akadályt a kvalifikációja elé.

Amióta kijutott a játékokra, a sportoló az érdeklődés kereszttüzében áll, a vélemények megoszlanak a szereplésének jogossága mellett. Míg vannak, akik fontos mérföldkőnek tartják, hogy Hubbard kvalifikálhatott, vetélytársa, a szintén a 87 kilósoknál versenyző Anna Vanbellinghen korábban élesen bírálta a szereplését. A belga sportoló úgy nyilatkozott, maximálisan támogatja a transznemű embereket, ezzel együtt Hubbard szereplését nem tartja tisztességesnek a többi versenyzővel szemben.

Az érintett azóta nem szólalt meg, hogy hivatalosság vált az indulása, bemutatkozása előtt azonban megtörte a csendet és egy közleményt adott ki, melyet a Reuters tolmácsolt.

Az olimpiát a reményeink, eszményeink és értékeink globális ünnepének tartom, és szeretném megköszönni a NOB -nak, hogy elkötelezett az iránt, hogy a sportot befogadóvá és hozzáférhetővé tegye.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben nyitott utat a transznemű sportolóknak, az akkor meghatározott irányelvek szerint

akkor szerepelhet transznemű sportoló női versenyen, ha a tesztroszteronszintje a verseny előtt legalább 12 hónapon keresztül 10 nanomól / liter alatt van.

A NOB-nál azóta is dolgoznak azon, hogy a játékokat minél inkább elérhetővé tegyék a transznemű sportolók számára Sok szakember ugyanakkor kételyeinek ad hangot, mondván, a transznemű nők mindig is előnyben lesznek a női versenyzőkkel szemben, mert a test egyes tulajdonságait, mint például a csontok vagy az izomzat sűrűségét nem lehet megváltoztatni. A jelen helyzettel kapcsolatban Kereyn Smith, az Új-zélandi Olimpiai Bizottság főtitkára elmondta, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy az eset középpontjában egy ember áll, így bármi is az álláspontunk, nagy fokú empátiával kell a helyzethez közelítenünk.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux