Ugrás a tartalomra
x

Japán sportok

A sport, beleértve a harcművészeteket, a japán kultúra lényeges része. A sport nagy népszerűségnek örvend a japánok körében. Japán olyan világhírű harcművészetek hazája, mint a karate, judo és a kendo, csak hogy párat említsünk. A Sumo birkózás a nemzeti sport.

Szumó
A hazai eredetű sportok közül kétségtelenül a szumó képviseli a japánok nemzeti önérzetét. Ezt a birkózási formát eredetileg fesztiválokon és shinto ünnepségeken gyakorolták a szentélyek körül. A shinto szertartásból származik, amely egy emberi istenet ábrázol. A szumó versenyek a 17. század végén Tokióban, a Tomioka Hachiman-gu szentélyben szereztek népszerűséget. Egy simára döngölt kör alakú területen két hatalmas termetű férfi küzd egymással és az nyer, aki ellenfelét földre teperi vagy kitaszítja a körből. Januárban, májusban és szeptemberben a Ryogoku Kokugikan szumóstadionban élvezhetjük a bajnokságokat. Hat fő szumóverseny kerül megrendezésre az országban minden évben minden 15 napos versenyen. A legmagasabb rangú szumó-birkózó " Yokozuna" néven ismert, és meglepő módon egyetlen japán birkózó sem tartotta meg a világszintű címet 2000 és 2016 között, ahol több Yokozuna sportolót produkáltak.

 

Judo
A judo (cselgáncs) az önvédelem harcművészete, amely olimpiai sportággá nőtte ki magát. Az emelőhatás elvére épül, a küzdőfelek az ellenfél erejét próbálják a saját előnyükre fordítani. A tokiói Kodokan központban a szokásos edzéseken kívül néha nagymesterek demonstrációinak is tanúi lehetünk.

 

Kendo
A kendo egyfajta vívásforma, ahol a lakkozott védőfelszereléssel ellátott harcosok egymást támadják bambuszkardokkal. A kendo megismerésére a tokiói Nippon Budokan csarnok az ideális hely.

 

Karate
A karatét („üres kéz”) az okinavai földművesek fejlesztették ki, akiknek a földesurak megtiltották a fegyverviselést. Az ügyes karatéka megtanulja energiáját az ütésekbe, rúgásokba irányítani, így egyetlen csapással akár több téglát vagy deszkát tud áttörni. A tanoncokat a nagymesterekkel együtt a Japan Karate Association edzőtermeiben lehet megfigyelni.

 

Aikido
Az aikido szintén az ellenfél erejének felhasználására, valamint saját energiáinknak megfelelő összpontosítására épül. Követői leginkább fizikai erőnlétük megőrzése, illetve fejlesztése céljából űzik ezt a sportágat. A legismertebb aikido központ Tokióban az Aikikai.

 

Kyudo
A kyudo, a japán íjászat nem csak az egyéni koncentráló készség és a szellem fejlődését segíti elő, hanem ugyanakkor egy nagyszerű versenysport. Mivel kapcsolatban áll a zen buddhizmus elveivel, néha templomoknál is rendeznek versenyeket.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux