Ugrás a tartalomra
x

Az UEFA megtiltotta a müncheni szivárványstadiont, Frankfurt, Köln és Berlin szolidarit helyettük

Ha a müncheni stadion nem kap szivárványszínű díszkivilágítást a szerdai német–magyar meccs alatt, akkor majd a frankfurti aréna megkapja ezt – erről írt a Twitteren a Bundesligában szereplő Eintracht Frankfurt alelnöke, Axel Hellmann.

Frankfurt ugyan nem Eb-helyszín, de az ottani klub mégis kiállna a melegek egyenjogúságáért, és Hellmann erre buzdítja a többi német klubcsapatot is. A Kicker szerint van rá esély, hogy Köln is csatlakozik a frankfurti kiálláshoz, Berlin pedig idő közben jelezte, hogy mindenképp követi a frankfurti példát, Twitteren azt írták a frankfurti kezdeményezésre, hogy velük együtt ragyognak majd a szivárvány színeiben.

Márpedig a német Spiegel című lap azt írta, az Európai Labdarúgó-szövetség nem engedélyezi, hogy a müncheni stadion szivárványszínű világítást kapjon, „tekintettel a kérelem politikai hátterére”. Tehát az UEFA nem melegellenes, csak nem akarja, hogy bármilyen politikai vonatkozása legyen az eseménynek, és csak a megbeszélt egységes dizájnt engedik az Eb-helyszíneken. Az indoklásban az is szerepel, hogy mivel a stadion kivilágítása üzenet lenne a magyar parlament egyik döntése ellen, ezért már politikai akciónak tekintik azt.

Korábban Magyarországon indult online petíció a müncheni stadion szivárványos kivilágításáért, hogy ezzel is tiltakozzanak a melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen. Az ötlet elég komoly politikai támogatást kapott Bajorországban. Dieter Reiter müncheni polgármester mellett Markus Söder bajor miniszterelnök, a közelmúltig a Fidesz szövetségesének számító konzervatív CSU vezére is támogatta a kezdeményezést; Söder szerint a szivárvány „a társadalmi szabadságot jelképezné”.

Ahogy korábban megírtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is reagált a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására: károsnak tartja a sport és a politika összekeverését.

München örülne a szivárványszínű stadionnak

München polgármestere ugyanakkor támogatta az akciót, és felsorakozott mögé a városi önkormányzat is. Dieter Reiter polgármester azt mondta, szeretnének egy erős üzenetet küldeni, hogy München városa kiáll a sokszínűség és tolerancia mellett. Csakhogy a stadion kivilágítása az Eb-n nem a városon áll, hanem az UEFA-n, és a fociszövetség általában nem szeret politikai állásfoglalást tenni.

Az már biztosnak látszik, hogy a müncheni városházát a meccs napján szivárványos zászlókkal fogják fellobogózni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München kifejezze szolidaritását a magyar LMBTQ-közösséggel, amely a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanya” – áll a városháza közleményében. A városháza mellett a 219 méter magas müncheni Olimpiatorony, illetve egy, a stadion közelében álló szélerőművet is szivárványosra festenek majd.

A volt angol válogatott futballista, Gary Lineker is megosztotta a gondolatait az Allianz Aréna esetleges kivilágításáról: „Tedd meg, München. Csináld. Világítsd ki, hogy az egész világ lássa…” – foglalt egyértelmű állást a Twitteren.

A Keresztényszociális Unió csalódott az UEFA döntése miatt

A csalódottság jellemezte a német politikusok reakcióját az UEFA döntésére. Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a tolerancia és a szabadság jele lett volna, ha szivárványszínű díszkivilágítást kaphatott volna a müncheni Allianz Arena a szerdai Eb-meccs idéjén. „Ki kell állnunk a kirekesztéssel és a diszkriminációval szemben” – írta Twitteren. Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere arról írt szintén Twitteren, hogy az UEFA döntése „keserű, de várható volt”, majd arra buzdított, hogy a szurkolóknak a stadion lelátóin szivárványszínű és a transznemű zászlóval kell kifejezni szolidaritásukat a Magyarországon és a máshol Európában élő LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) emberek iránt.

Tévesnek és csalódást keltőnek nevezte az UEFA döntését a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak, aki szerint a döntés után hiteltelenné váltak az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai. A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Lars Klingbeil azt írta, hogy eleve nem várt sokat az UEFA-tól, és a díszkivilágítást elutasító döntés azt mutatja, hogy „még cikibbek vagytok annál, amit gondoltam”. „Szégyelljétek magatokat” – írta a politikus.

A szivárványos karszalag még belefér

Az UEFA korábban elfogadta, hogy a német válogatott kapusa, Neuer szivárványos csapatkapitányi karszalagot viseljen az Eb-n. Neuer az LMBTQ-közösséggel vállalt szolidaritást ezzel a gesztussal júniusban, a Pride-hónapban, amely világszerte a szexuális kisebbségek elfogadásáról és büszkeségéről szól.

Az UEFA azt vizsgálta, hogy nem számít-e politikai nyilatkozatnak a szivárványos karszalag viselése. A német labdarúgó-szövetség vasárnap este Twitter-oldalán megerősítette, hogy befejezték a vizsgálatot. Egy levélben a sokszínűség szimbólumának nyilvánították a karszalagot, amely jó célt szolgál.

A Bayern München is állást foglalt

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Bayern München elnöke, Herbert Hainer is. A klub Twitter-oldalán megosztott közleményében azt írta, örömmel vennék, ha a szerdai meccsen a szivárvány színeivel világítanák ki az Allianz Arénát. „Az elfogadás és a tolerancia olyan értékek, amelyet a társadalmunk és az FC Bayern is képvisel. Az FC Bayern éppen ezért már évek óta a sokszínűség színeiben világítja meg stadionját, például a Christopher Street Day (a németországi LGBTQ+ demonstrációk napja – a szerk.) alkalmából.”

Jövő kedden egyébként, amikor Németországban a Pride-hoz hasonló melegjogi felvonulást tartják, az Allianz Arena megkapja a szivárványos kivilágítást, igaz, akkor nem lesz mérkőzés a stadionban.

Frissítés:

A szerdai német-magyar meccsre a müncheni LMBTQ szervezetek óriási akcióval készülnek, 11 ezer db szivárványzászlót fognak kiosztani a stadionban és környékén – olvasható a Budapest Pride hivatalos Facebook-oldalán.

Közben Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: helyes döntést hozott az UEFA azzal, hogy nem asszisztál a Magyarországgal szembeni „politikai provokációhoz”. Szijjártó azt mondta: „hála Istennek az európai futballvezetők körében megmaradt a józan ész” – írja az MTI.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke pedig azt jelezte időközben, hogy a Fradi-tábor kérésére a szerdai német-magyar és portugál-francia mérkőzésekkel egy időben a magyar zászló színeit viseli majd a Groupama Aréna. A felhívás célja, hogy kifejezzék „támogatásunkat a Hazánk és a magyar válogatott felé és mutassuk meg, hogy másnak ezeken a sporteseményeken helye nincs!”

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux