Ugrás a tartalomra
x

Az intim higiénia nyári kérdései

Már javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

Sokan azt gondolják, hogy az intim higiéniai kérdésekről felesleges beszélni, mivel azt minden jó érzésű, igényes ember evidenciának tekinti. Igazán szép lenne a világ, és kevesebb fertőzés, szexuális- vagy más úton terjedő betegség ütné fel a fejét, ha a legelemibb szabályokat mindenki betartaná.

Sajnos azonban sokan még mindig óvatosan, kifejezetten pironkodva beszélnek családon belül is az intim területek tisztán tartásáról. Ez azért helytelen szemlélet, mert minden napunkban jelen van a tisztálkodásnak ez a fajtája, és nemcsak bennünket, hanem a környezetünkben élőket is érinti, ha probléma adódik. A gyermekek, a serdülők pedig szerencsések, ha szüleik, nagyobb testvéreik, barátaik higiéniás szokásai példaként állhatnak előttük.

Jó tanácsok mindenkinek a nyári tisztálkodáshoz

- Fontos szabály, hogy fürdés, úszás után vegyünk egy alapos zuhanyt, törölközzünk meg, és lehetőleg ne hagyjunk magunkon nedves fürdőruhát vagy nadrágot, hanem cseréljük le szárazra.
- Soha ne álljunk közös zuhanyzóba mezítláb, és ne menjünk a strand vagy a nyaralóhely mosdójába, toalettjébe papucs nélkül. Ha mégis megtesszük, a gombafertőzés mellett számos egyéb láthatatlan kórokozót gyűjthetünk be a pihenésünk idején, amivel a velünk nyaralókat is megbetegíthetjük.
- A lábunkat, az arcunkat és az intim testrészeinket soha ne ugyanabba a törölközőbe töröljük. Bármilyen megbízható a barátunk, családtagunk tisztálkodási szokása, kerüljük a közös fürdőlepedő használatát.
- Legyen elegendő tartaléktörölköző az útipoggyászunkban, és amit már nem használunk, azt otthon magas hőfokon mossuk ki.
- Napozáskor szintén legyen egy saját, tiszta törlőnk, amivel felitathatjuk a verejtéket a testünkről.
- Alapvető szabály, hogy nyilvános WC-ben soha ne üljünk az ülőkére, és mindig használjunk nedves törlőkendőt is.
- Ha visszatérő hüvelyi vagy nemi szerv környéki panaszai (pl. viszketés, hüvelyi folyás, égő érzés, bőrhámlás, pirosodás, kiütések, fehér- vagy vöröses hólyagok) vannak, azonnal forduljon orvoshoz. A tünetektől függően bőrgyógyászhoz vagy nőgyógyászhoz 

A fentiek betartása mellett a szőrtelenítést is ajánlott körültekintően, legalább egy nappal a strandolás előtt elvégezni, hiszen akár 24 órán át érzékenyebb lehet az intim terület, ami fogékonyabbá teszi a fertőzésekre. Ne használjunk közös borotvát másokkal, a gyantázást pedig inkább bízza kozmetikusra.

Az intim testrészek ellenségei a nyári forróságban

A nemi szervek verejtékezését, befülledését nemcsak a fizikai igénybevétel vagy a levegő magas hőmérséklete okozza. Veszélyesek lehetnek a higiéniára és az egészségre: a túl szűkre szabott nadrágok, a tanga alsók, a műszálas fehérneműk. Fontos, hogy a kánikula idején lenge, pamut ruhadarabokat válasszunk, zuhanyozzunk gyakrabban, használjunk tisztasági törlőkendőt.

Mire figyeljenek a férfiak?

A férfiak anatómiailag kevésbé hajlamosak a húgyúti fertőzésekre, mint a nők, elkerülhetetlen viszont az intim higiénia betartása, melynek hiányában számos kellemetlen probléma adódhat. A férfiak húgycső kimenetének nyílása a végbélnyílástól távolabb van, ezért a férfiaknál a gyomor-, és bélrendszeri fertőzései nem befolyásolják a húgy-, és ivarrendszer fertőzéseit (például a hasmenés vagy az antibiotikumos kezelés nem fenyegeti a pénisz vagy a húgyhólyag és a húgycső fertőzését). A hímvessző makkjában, a fityma alatt találhatók a smegma mirigyek, ennek a váladéka segíti a makk behatolását a hüvelybe. Ez a váladék viszont zsírsavakban gazdag, így remek táptalaja a baktériumoknak. Ezt a területet kötelező tisztán tartani, mert végtelenül fájdalmas gyulladás keletkezhet a makkon és a fitymán.

Ennek higiéniás szabályait már a kisfiúknak is megtanítják a szülők, serdülő-, és felnőttkorban alapvető tisztálkodási szabály kellene, hogy legyen a férfiak életében – tájékoztatott dr. Varga Gyula urológus főorvos, majd hozzátette: - A szexuális élet alkalmával, az ondóval új, a stabil hüvelyflóra által még nem ismert baktériumok jutnak a hüvelybe, ezért előfordulhat átmeneti fertőzés, vagy viszketés, csípő érzés. Állandó partner mellett a hüvelyflóra idővel alkalmazkodik a megváltozott helyzethez. Ezért is muszáj a megfelelő pH tartalmú géllel megmosakodni.

Igaz, hasonló fertőzést, gombás megbetegedést össze lehet szedni strandon, uszodában, WC ülőkén, szoláriumban, és akkor is, ha az izzasztó hónapokban nem fordít valaki rendszeres, és elegendő figyelmet az intim higiéniájára.

Mindkét nemet érintő probléma a nyári szezonban: a hólyaghurut

A felfázást - a nevével ellentétben - nem a hideg időjárás okozza, sőt, a hólyaghurut tipikusan nyári betegség. Ez egy bakteriális eredetű fertőzés, a hidegnek legfeljebb az immunrendszer gyengítése róható fel. A baktériumok nyáron találnak legkönnyebben utat a húgycsőbe, amelyek komoly gyulladást okozhatnak a húgyutakban. Kezelés nélkül pedig akár a vesében is komoly kárt okozhatnak, ezért a húgycső bármely betegségénél, mind a nőknek, mind a férfiaknak fokozottan ügyelni kell az intim higiéniára és a kezelés pontos betartására.

www.webbeteg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux