Ugrás a tartalomra
x

ÍGY VÁLTOZIK A PÉNISZ A KORRAL

Ahogy az egész test, a pénisz is rengeteget változik az életkor előrehaladtával. A pubertáskor viharos folyamatai, majd a negyvenes-ötvenes években tapasztalható változások mind a tesztoszteronszinttel vannak összefüggésben, és egyaránt érintik a szőrzetet, a péniszt és a heréket is. Mutatjuk, hogyan!

Nem csak a nők teste van kitéve a hormonális változásoknak. Bár náluk tényleg állandó a változás, és a folyamatról is többet olvasni, hallani, a férfiakat sem hagyja érintetlenül mirigyeik működése. A férfi nemi szervet érintő hormonális változások jellegéről, és azok hatásáról a WebMed írt rövid, mégis átfogó összegzést 

A folyamatról általában

Valamikor 9 és 15 éves kor között kezdődik: az agyalapi mirigy kiadja a parancsot, aminek a hatására a szervezet őrült tesztoszterontermelésbe kezd. Elkezdődik a pubertás, és a dolgok hatalmas fordulatot vesznek. A herék, herezacskó, és a pénisz is megnő, megjelenik a fanszőrzet, és egész test intenzív szőrösödésbe kezd. A tesztoszteronszint a húszas évek elején van a csúcson, majd a második X vége és negyvenes évek között (nem rohamléptekben, de) csökkenni kezd. 

A negyvenes évek után újabb változás következik. Bár a tesztoszteronszint csak kis mértékben csökken, a szervezet egyre többet termel a SHGB-nevű nemihormon-megkötő fehérjéből. Ez megköti a vérben lévő tesztoszteront, amiből így akkor is kevesebb hasznosul, ha a termelés csak minimálisan csökken. Ez a folyamat több dologra hat odalenn. 

Fanszőrzet

Ahogy a haj, illetve a test egyéb részein található szőrzet is, az évek előrehaladtával a fanszőrzet is ritkásabb, vékonyabb lehet, és őszülni kezdhet. Ez persze sok szempontból alkati kérdés is: vannak nagyon korán őszülő férfiak, és olyanok is, akik egészen idős korukig megőrzik hajuk és szőrzetük eredeti színét. Akárhogy is: mint fent, úgy lent is. 

Méret

Bár negyvenes-ötvenes-hatvanas éveikben lehet, hogy úgy látni, csökkent a pénisz mérete, valószínűleg nincs szó ilyesmiről. Ha azonban ebben az időszakban valaki felszed néhány kilót, jó tudni, hogy abból a szeméremcsont feletti területen is rakódik le zsír. Ennek a területnek a domborodása, esetleg kötényszerű lefittyedése azt az optikai illúziót keltheti, hogy kisebb lett a pénisz. 

Forma

A férfiak egy része a harmincas-negyvenes évei során pénisze görbülését tapasztalhatja. A Peyronie-kór világszerte ismert kórkép, szerencsére a férfiak viszonylag kis hányadát érinti. A pénisz elhajlását a kötőszövet megvastagodása okozza, a hímvessző úgynevezett rostos tokja hegesedni kezd, elferdül. Kezdetben ez csak merevedéskor érzékelhető probléma, később már nyugalmi állapotban is jelentkezik, illetve ebben a stádiumban a merev állapotú pénisz akár teljesen a hasfalra is simulhat. Súlyos esetben lehetetlenné teszi a közösülést, vagy fájdalmassá teszi a behatolást a férfi számára. Kialakulásának oka lehet gyulladás, vagy valamilyen – például szex közben szerzett – sérülés. A betegséget gyógyszerrel, illetve műtéttel kezelik, egyes esetekben spontán gyógyul.

Herék

A herék alapvető funkciója, hogy spermiumot termeljenek. A tesztoszteronszint csökkenése őket sem hagyja érintetlenül: az évek előrehaladtával vagy hormonális kezelés következtében méretük csökkenhet. 

Herezacskó

A herezacskó funkciója, hogy szabályozza és ideális szinten tartsa a herék hőmérsékletét, ezzel pedig segítse a megfelelő spermiumtermelést. Ha a kelleténél hűvösebb a lenti klíma, a zacskó megfeszülése a test közelébe húzza a heréket, ha pedig túl meleg van odalenn, elernyedése segít eltávolítani a heréket a testtől. Az életkor előrehaladtával a zacskót mozgató izmok renyhébbek lesznek. Emiatt és a herék méretének csökkenésével, valamint a bőr rugalmasságvesztésével párhuzamosan a zacskó egyre inkább lazább, lógósabb lesz.

Bármely életkorban előfordulhat (sőt a fiúcsecsemők egy része ezzel a rendellenességgel születik), de idősebb korban gyakran jelentkezik úgynevezett herevízsérv, aminek lényege, hogy a heréket körülvevő burokban víz halmozódik fel. Ennek mennyisége akár több deciliter, akár liter is lehet. Keletkezése után jellemzően folyamatosan nő, ezzel pedig jelentős kényelmetlenséget okoz. A betegséget műtéti úton, pungálással kezelik. Fontos, hogy bármilyen szokatlan duzzanat vagy méretváltozás esetén fordulj orvoshoz, mert a herevízsérvre is jellemző, eleinte fájdalmatlan duzzanat akár rákos megbetegedés jele is lehet. 

Péniszfunkció

Ahogy idősödik a szervezet, a péniszben található idegek érzékenysége csökken, így előfordulhat, hogy nehezebben jön a férfi izgalomba, illetve nehezítetté válik az orgazmus is. A tesztoszteronszint csökkenésével gyakoribbá válhatnak a merevedési zavarok, melyek súlyosabb esetben a behatolást is lehetetlenné tehetik. Sokszor előfordul, hogy a merevedést elérni nem, azt megtartani viszont már problémás lesz, mert a péniszt körülvevő izmok hatékonysága is csökken, és nem tudják ott tartani a péniszbe áramló vért.

A nemi szervek változása teljesen normális, élettani folyamat, ettől függetlenül minden szokatlan tünettel érdemes orvoshoz fordulni. Ha nincs komoly baj, de a változások negatívan hatnak a szexuális életre és/vagy az önbecsülésre, akkor is érdemes segítséget kérni. Erre számtalan lehetőség van, és akárhány éves is az ember, nem túl öreg a szexhez és a kiegyensúlyozott mindennapokhoz. 

www.webmd.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux