Ugrás a tartalomra
x

A férfiklimax tünetei és kezelése

Az andropauza, azaz a férfiklimax hasonló tünetekkel járó változó állapot, mint a nőknél a menopauza, csak éppen sokkal lassabban zajlik le.

Az andropauza előfordulása és okai

Az andropauza jellemzően 45 éves kor fölött szokott kialakulni, de ritkán fiatalabbaknál is jelentkezhet. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a férfiaknál hosszú folyamatról van szó, amely ebben az életkorban csak elkezdődik, véget jellemzően jóval később, 60-70 éves korban ér. A férfiklimax nem is feltétlen érint minden férfit, gyakran megesik, hogy a szervezet még idősebb korban is termel elegendő férfihormont, azaz tesztoszteront. Utóbbi kategóriába a férfiak nagyjából 15-20 százaléka tartozik.

Az andropauzát alapvetően a férfi nemi hormon szintjének csökkenése váltja ki: az, hogy a szervezet idősebb korban kevesebb tesztoszteront termel. Utóbbi csökkenésével a férfiak szervezetében a női nemi hormonok kerülnek előtérben, a hormonarány eltolódik. A tünetegyüttest ez a változás váltja ki.

Az andropauza tünetei

A tünetek hasonlók a menopauzáéhoz: ingerlékenység, hőhullámok, libidócsökkenés vagy -vesztés, gyengeség, fáradékonyság, alvászavarok és hízás, elzsírosodás. Jellemző az is, hogy a tesztoszteronszint esésével párhuzamosan csökken a férfiak izomereje. Utóbbiak mellé merevedési zavarok társulnak, és kissé megkisebbedhet, sorvadhat a here is. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy kevesebb spermium tud termelődni, sőt termelődése meg is szűnhet. Ezzel párhuzamosan csökken, illetve meg is szűnhet a nemzőképesség. Előfordul az is, hogy az érintettnek ondóürítési zavarai lesznek, sőt ondója, azaz ejakulátuma már egyáltalán nem lesz. A férfiklimax a menopauzától abban különbözik, hogy annál jóval kevésbé viharosan zajlik, annyira markáns tünetei nincsenek, előfordul, hogy a férfiak észre sem veszik.

A férfiklimax következményeként önértékelési zavarok alakulhatnak ki, csökkenhet az önbizalom.

 

Az andropauza diagnózisa

Andropauzára a tünetek alapján kezdenek gyanakodni az orvosok, a diagnózist pedig a vérben mért tesztoszteronszint alapján állítják fel.

Az andropauza kezelése

A férfiklimax hormonpótlással kezelhető, ezzel a módszerrel elég jó eredményeket lehet elérni, a tünetek jelentősen enyhülhetnek. A tünetek csökkentése mellett a hormonpótlás a nemzőképességet is javíthatja, bár ez mindig attól függ, hogy mekkora volt a károsodás. Azt persze tudni kell, hogy az andropauza kezelésének fő célja már csak az érintettek életkorából adódóan sem a nemzőképesség visszaállítása, hanem az egyéb tünetek enyhítése, a merevedési zavarok kezelése.

Maga a hormonpótlás alapvetően háromféle módon történhet: létezik tablettás gyógyszer, bőrre kenhető, azon keresztül felszívódó gél, és injekciós készítmény. Utóbbi egy szúrás után három hónapig biztosítja a normális tesztoszteronszintet. A hormonkezelés mellett vitamindús, cinkben gazdag étrend, az egészséges életmód is javíthat a tüneteken.

Az andropauza megelőzése

A sok mozgás és az egészséges, cinkben gazdag táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése - egyszóval az egészséges életmód - segíthet abban, hogy az andropauza lehető legkésőbb érintse a férfiakat.

Az andropauza szövődményei

A férfiklimax következményeként önértékelési zavarok alakulhatnak ki, csökkenhet az önbizalom. Ezt az érzést sokan túlkompenzálják, ami gyakran konfliktushoz vezet. A tesztoszteronszint csökkenése fokozza más betegségek kialakulásának kockázatát is, tipikusan ilyen a zsír- és szénhidrát anyagcsere zavarával, elhízással és magas vérnyomással járó metabolikus szindróma.

Hasznos tudnivalók

Prosztatadaganat terápiájakor olyan gyógyszereket alkalmaznak az orvosok, amelyek a tesztoszteronszintet nullára csökkentik, emiatt a betegség kezelése klimaxos tünetek megjelenéséhez vezet. Arra, hogy ez a módszer segíti e daganat kezelését, úgy jöttek rá, hogy megfigyelték, a művi módon ivartalanná tett eunukoknál (akiknél eltávolították a tesztoszteront termelő heréket) nem jelenik meg prosztatarák.

 

www.hazipatika.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux