Ugrás a tartalomra
x

Három férfi és két bébi: hivatalosan három apja van egy amerikai testvérpárnak

Egy hármasban együttélő, poliámor meleg férficsoport lesz az első, akik hivatalosan szerepelnek két béranya szülte amerikai csecsemő születési anyakönyvi kivonatán.

Ian Jenkins, Alan Mayfield és Jeremy Allen Hodges jogi precedenst teremtettek Kaliforniában, ugyanis két gyermekük született. Piper, a kislány és Parker a kisfiú, adományozott embriókból béranyákkal kihordatott testvérpár, és az első gyerekek a világon, akiknek hivatalosan nincs anyjuk, ellenben három apjuk van. A három homoszexuális férfi ugyanis poliámor szerelmi háromszögben élnek. 

A trió 2017-ben került be a jogtörténetbe, amikor egy bíró megengedte, hogy mindhárman szerepeljenek lányuk, Piper születési anyakönyvi kivonatán 

– ami óriási mérföldkő volt a poliámor családok számára, hogy elismerést szerezzenek az Egyesült Államokban.

Egyikük, Ian, aki orvos a Huffington Postnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy sajátos szivárványcsaládjuk történetéről könyv jelent meg a héten: „Jeremy egyik barátja felajánlotta nekünk azokat az embriókat, amelyek megmaradtak sikeres mesterséges megtermékenyítési programjuk után, de nem tudták felhasználni őket. Így lehetőségünk nyílt elfogadni az embriókat és meghozni a közös döntést, hogy egy egészen egyedi családot neveljünk fel. Most a legidősebb óvodás korú, a többi szülő és gyerek pedig kért minket, hogy olyan menő ez, kérlek meséld el nekünk ezt a történetet” – mondta Ian Jenkins a most megjelent könyv promóciója során. 

Ian Jenkins és Alan Mayfield 17 éve élnek meleg párkapcsolatban, és 8 éve csatlakozott be hozzájuk Jeremy Allen Hodges, így azóta úgynevezett „throuple-t” alkotva élnek.

Ez okozta a jogi problémát is, hisz a gyermekek béranyába ültetett embriókból születtek, így hivatalosan az örökbefogadó szülőik szerepelnek kezdettől a születési anyakönyvi kivonatukon.

„A helyettesítő szülőnek a szüléskor végzéssel kell rendelkezni a bíróságtól, amelyben kijelentik, hogy kik lesznek a törvényes szülők. Az elején nem voltunk biztosak abban, hogy mindhárman szerepelhetünk az anyakönyvi kivonaton, így ebből bírósági eljárás lett. Hosszan érveltünk a bíróságon, elég feszült tárgyalás volt. Eleinte úgy tűnt, hogy nem fogják megadni nekünk az engedélyt, ezért szót kértünk a bíróságon és megfogalmaztuk a saját nézőpontunkat, melyet a bíró végül elfogadott és törvényes szülői jogot biztosított mindhármunknak gyermekünk számára, még mielőtt megszületett volna” – ecsetelte a történteket Ian Jenkins. 

mandiner.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux