Ugrás a tartalomra
x

Az új magyar kiszűrt fertőzöttek egyharmada 30 év alatti

A fiatalok vagy nem is tudják, hogy fennáll a HIV-fertőzés veszélye, vagy azt hiszik, hogy az ugyanolyan könnyen gyógyítható, mint a többi nemi úton terjedő betegség.

Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (ECDC) 2019. évre vonatkozó jelentése tartalmaz adatokat Magyarországra vonatkozóan is, csak egy kicsit bele kell ásni magunkat. Az adatok Dudás Mária, a volt Országos Epidemiológiai Központ munkatársának adatközlésén alapulnak. Az általános migrációs hisztéria ellenére a magyar adatok nem tartalmaznak semmilyen utalást arra, hogy a HIV-vel élők honnan származnak, ami szerintem helyes gyakorlat.

Magyarországon a HIV-vel diagnosztizált férfiak aránya a nőkhöz 13:1, vagyis 13-szor annyi férfi él HIV-vel, mint nő. Ezek túlnyomó többsége olyan férfi, aki homoszexuális kapcsolatban fertőződött meg (több mint 60%). Nem véletlen, hogy évek óta ismételgetjük: a magyar LMBT szervezeteknek kötelessége (lenne) egyértelműen beleállni a megelőzésbe és felvilágosításba.

Jóllehet az AIDS megbetegedések (tehát a kezeletlen HIV-fertőzés miatti megbetegedések) száma egyenletesen csökken az EU területén már 2010. óta, Magyarországon mégis enyhe emelkedés tapasztalható. Ennek oka az, hogy a tesztelés és a felvilágosítás nagyon csekély, pár elkötelezett civilen kívül senki sem foglalkozik ezzel. A betegek túl későn kerülnek orvoshoz. Ugyanakkor a magyarországi új diagnózisok aránya 100.000 lakosra vetítve csak 2,4, ami elég jó adat, ezzel a táblázat alsó harmadában helyezkedik el az ország. Mivel Magyarország nem jelenti a diagnózisos mért CD4-es számot (egy csomó más ország sem), ezért nem lehet tudni, hogy a kiszűréskor milyen állapotban van a páciensek immunrendszere.

Az új diagnózisok (újonnan kiszűrt HIV-fertőzöttek) több mint 30%-a 30 év alatti személy Magyarországon. Ez megint csak a felvilágosítás és a megelőzés teljes hiányára vezethető vissza: a fiatalok vagy nem is tudják, hogy fennáll a HIV-fertőzés veszélye, vagy azt hiszik, hogy az ugyanolyan könnyen gyógyítható, mint a többi nemi úton terjedő betegség.

Mindent összevéve továbbra sincs és nem is várható “AIDS-robbanás”, hanem egyenletes, csendes emelkedés tapasztalható.

www.redblek.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux