Ugrás a tartalomra
x

Milyen a jó nemibeteg-gyógyász?

De a válasz előtt még egy kérdés: ki egyáltalán a nemibeteg-gyógyász, és mit csinál? Többen nem tudják ezekre a kérdésekre a választ, mint ahányan igen, ezért a mostani posztomban ennek megyek utána egy kicsit.

A nemibeteg-gyógyászat és a szifilisz

A nemibeteg-gyógyászat (vagy nemi gyógyászat) Európában hagyományosan a bőrgyógyászat részterülete. Ez pedig a szifilisz miatt alakult így: ez az a klasszikus nemi úton terjedő fertőzés, ami mindhárom stádiumában okoz(hat) tüneteket a bőrön és a nyálkahártyákon. Ez a tény kapcsolta össze a két szakterületet, tehát mindenki, aki bőrgyógyász, az egyben nemibeteg-gyógyász is (és kozmetológus is, azaz az esztétikai bőrgyógyászat tudója). A nemi gyógyászatot, mint tudományt, az ókori római Vénusz istennő nyomán hívják venerológiának is, sok külföldi nyelv is ezt az elnevezést vette át (ha esetleg valakinek a nyaralás közben lenne rá szüksége, nem árt tudni). Angolszász országokban a nemi gyógyászat vagy önálló szakterület (az Egyesült Királyságban és Írországban
genitourinary medicine néven), vagy az infektológia, azaz a fertőző betegségek részterülete (pl. USA).

Akkor minden bőrgyógyász ért a szifiliszhez?

Sajnos korántsem! Minden orvos ahhoz ért, amiben kellő tapasztalatot szerzett. Mivel a bőrgyógyászat három területet is magában foglal, így egész egyszerűen nincs olyan bőrgyógyász szakorvos, aki mindháromhoz egyformán jól értene – aki mást mond, az vagy nincs tisztában a képességeivel, vagy mindhárom tevékenységet alacsony színvonalon űzi. És ha jól szétnézünk, jól láthatjuk, hogy egy bőrgyógyász inkább hirdeti esztétikai bőrgyógyászati tevékenységét, semmint a nemi gyógyászati jártasságát. Ennek több oka is van: lehet anyagi jellegű megfontolás, félelem a fertőzésektől vagy a fertőzöttektől, de akár (sajnos) a megfelelő szemléletmód és elfogadás hiánya is – utóbbiról már korábban írtam.Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan bőrgyógyász van hazánkban, akinek a nemi gyógyászat a fő szakterülete.

És akkor milyen a jó nemibeteg-gyógyász?

Elsősorban szakszerű, a legfrissebb szakmai irányelvek szerinti ellátást nyújt. Ez azért is nagyon fontos, mert a szexuális úton terjedő kórokozók nagyon gyorsan tudnak változni, pl. az antibiotikum-rezisztencia tekintetében. Nem írom, hogy másodsorban, mert ennek is az első sorban a helye:ítélkezésmentes,elfogadó, empatikus attitűddel fordul az érintettek felé. Nem prédikál, nem kelt szégyent, nem von felelősségre. Utóbbiak azért kiemelt jelentőségűek, mert vizsgálatok bizonyítják, hogy minél nagyobb a szégyenérzet, annál nagyobb az esélye a szexuális szempontból rizikós magatartásformák előfordulásának.
Ugyanakkor a jó nemibeteg-gyógyász nem szégyenlős, mer és tud (akár intim vagy sikamlós) kérdéseket feltenni, amik nélkül nincs jó STD-szűrés, van némi fogalma a szexualitás pszichológiájáról, és ismeri a páciensek által alkalmazott, szexszel kapcsolatos vagy szexuális módszereket vagy -játékokat (azaz nem néz hülyén, amikor a fisting, a péniszpumpa, vagy a bareback kifejezéseket hallja).

Szóval ő a “kurvák meg a buzik orvosa”?

Ezt a kérdést néhány hónapja szó szerint így kaptam meg valakitől. És sajnos a legtöbben tényleg ezt gondolják, azaz hogy más nagyon nem is lehet nemi beteg, tehát a nemibeteg-rendelésen csak szexmunkások és meleg férfiak fordulnak meg. Ezek a fertőzések valóban egyet jelentettek a házasságtöréssel és az “erkölcstelen” élettel – a XX. század második feléig, amíg a házasság két szűz ember kapcsolatán alapult, és a szexnek is kizárólag ez adhatott keretet. Nem kell magyaráznom, hogy mára hogyan változott meg a helyzet, és a könnyen elérhető – minden negatív felhang nélkül mondom – szex könnyen elérhető nemi úton terjedő fertőzéseket jelent. Hiszen bárki, aki szexel egy másik emberrel, elkaphat tőle ilyen fertőzést, mert bárki lehet fertőzött (pláne, ha nem jár rendszeresen szűrésre).

A posztot pedig egy személyes meglátással zárom. Véleményem szerint nagyon sok, szexuális vágyait kiélni nem tudó és emiatt frusztrálttá vált ember azokon tölti ki ezen frusztrációját akár cinizmusba, akár valódi rosszindulatúságba bújtatva, akik ezeket a vágyakat ténylegesen meg tudják élni. Ne törjünk tehát pálcát senki felett,  és ezt a nemi gyógyásznak sem hagyjuk!

 

Dr.Tamási Béla

bőrgyógyászat & nemi gyógyászat

 

www.tamasibeladr.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux