Ugrás a tartalomra
x

STD-szűrési útmutató: kinek mit és milyen gyakran?

STD-szűrési útmutató: kinek mit és milyen gyakran?

Hiánypótló összefoglaló következik: táblázatos, egyszerűen értelmezhető formában gyűjtöttem össze, hogy kinek milyen fertőzést és milyen gyakran érdemes szűretnie. Napi szintű forgatókönyv, hogy a páciens a rendelőben STD-szűrést kér, és nyilvánvalóan az orvostól vár tanácsot, hogy mi (és nem mellesleg honnan)legyen szűrve.
A jó nemi gyógyász a szexuális szokások előzetes ismerete vagy felmérése alapján hozza meg az utóbbi döntéseket. Előfordul azonban, hogy az orvos nem tesz fel ilyen irányú kérdéseket, vagy a páciens nem tud,vagy nem akar, őszintén válaszolni.
Az ilyen helyzetek megelőzésére hoztam létre azt a hazánkban általam mindenképp hiánypótlónak gondolt táblázatos összefoglalót, amely alapján mindenki kényelmesen, otthon el tudja dönteni, hogy kell-e neki STD-szűrés, és ha igen, mit tartalmazzon a szűrési csomag.

A táblázat magját a British Association for Sexual Health and HIV 2015. évi hivatalos ajánlása képezi, de hozzátettem az elmúlt évek legújabb kutatásai alapján érvényes evidenciákat, illetve a személyes szakmai tapasztalatomat is. Talán akad néhány idegennek tűnő kifejezés a táblázatban, ám a transgender, chemsexvagy fisting fogalmának ismerete nélkül nincs XXI. századi nemi gyógyászat!
Hangsúlyozom, hogy a táblázat csak egy tünetmentes páciens esetére vonatkozik: tünetek esetén mindig célzottan szűrünk, és ez abszolút az orvos kompetenciája kell, hogy legyen.

Szex formája

Páciens

orális

hüvelyi

anális

bármilyen

chemsex/fisting

nő/transgender férfi

adja: torok Chlamydia+

gonorrhea

kapja: hüvely Chlamydia+

gonnorhoea

Chlamydia+

gonorrhoea+

Mycoplasma genitalium+

méhszáj HPV

anus Chlamydia+

gonnorhoea+

Mycoplasma genitalium

+HPV

Vérből HIV + syphilis

Vérből HIV + syphilis +hepatitis C

Férfi/transgender nő

adja: torok Chlamydia+

gonorrhoea

kapja: húgycső Chlamydia+

gonorrhoea

Húgycső Chlamydia+

Mycoplasma genitalium+

makk HPV

adja: húgycső Chlamydia+

gonorrhoea+

Mycoplasma genitalium+

makk HPV

kapja: anus Chlamydia+

gonorrhoea+

Mycoplasma genitalium+

HPV

Szűrés gyakorisága

Évente/minden monogám kapcsolat elején/évente min. 3 új partner esetén 3 havonta

Sőt! A táblázat alapján egy online applikációt is kifejlesztettünk, ahol néhány egyszerű, a szexuális szokásokra vonatkozó kérdésre válaszolva megtudhatja, Önnek személyesen milyen vizsgálatok javasoltak. Próbálja ki!
Ha a táblázat böngészését követően úgy gondolja, hogy tényleg kell az az STD-szűrés, akkor ne habozzon: a
rendelőmben elérhető szűrési csomagok részben pont a táblázat alapján lettek megalkotva, az igényeknek megfelelően, és ráadásul költséghatékonyan!

Dr. Tamási Béla PhD | bőrgyógyászat & nemi gyógyászat

www.tamasibeladr.hu

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux