Ugrás a tartalomra
x

Így tüntesd el az izzadtságfoltokat a ruhákból - 3 bevált módszer

Egy darabig még kitart a meleg, de bizony az elmúlt hetek is megviselhették a ruháidat. Hiába ugyanis a dezodor meg a spray, az izzadás egy bizonyos hőmérsékleten egyszerűen elkerülhetetlen – az ezzel megjelenő foltok pedig nem csak viselés közben okozhatnak kellemetlen perceket, hanem a ruháidon nyomot hagyva is. Mutatjuk, mit tehetsz a sárga elszíneződések ellen!

Az áztatás mindig beválik

Míg a mosógépnek akár a magasabb hőfokú programjai sem feltétlenül képeske önmagukban elbánni a szennyeződésekkel, addig egy kis segítséggel szinte biztos, hogy a géped is le tudja gyűrni a már „meglazított” foltokat. Ehhez nem is lesz másra szükséged, csak hogy mosás előtt beáztasd az elszíneződött ruhákat.

Mivel az elszíneződéseket – ahogyan egyébként az izzadás kellemetlen szagát is – az izzadtságfoltban elszaporodó baktériumok okozzák, jól működik bármi, ami fertőtlenítő és fehérítő hatással bír.

Fél liter forró vízben elkevert két evőkanálnyi sóból remek előmosó folyadék készíthető. Csak öntsd egy tálba, tedd bele a foltos ruhákat és hagyd őket gondolkodni a viselkedésükönegy éjszakán át, aztán mehetnek is a mosógépbe.

Ha van otthon szódabikarbóna, azzal is dolgozhatsz, a pezsgő folyadék még inkább kiszedi a szennyeződést a szövetek rostjai közül is: a tökéletes oldathoz minden egy deciliter vízhez két evőkanál szódabikarbónát adj, majd a biztonság kedvéért, ha van otthon, csavard bele még egy citrom levét is vízbe! Ebben is ázhatnak akár egész éjjel is a ruhák, mielőtt mennek a mosógépbe.

Házi súrolószerek

Ha makacsabb izzadságfolttal van dolgod, és célzottan szeretnéd kezelni a problémát, készíthetsz valamilyen súrolószert is, amivel a kényes területeket kézzel átmoshatod. A citromsavat már nem is kell elkeverni semmivel, elég, ha magát a ruhát megnedvesíted kicsit, és így szórod rá a port.

Két aszpirin tablettát összetörve és egy kevés vízzel vagy citromlével elegyítve is erős folttisztítót kapsz: kend be vele az elszíneződést, majd hagyd állni 2-3 órát, mielőtt alaposan átdörzsölöd és kiöblíted.

Ha kényes, a színét könnyen eresztő anyaggal van dolgod, akkor egy teáskanál szalicilsavat keverj el egy evőkanál denaturált szesszel és ezzel dörzsöld át finoman az izzadságfoltot, majd gyorsan tedd is a ruhát a mosógépbe.

Mit tegyél, ha éppen a deód okoz foltot?

Sajnos az is előfordulhat, hogy az elszíneződést nem is maga az izzadás, hanem éppen az izzadás ellen használt dezodor okozta. A rossz hír az, hogy ha például a színes ruha festékanyagát is kiszívtaa deód, akkor ott már sajnos nem nagyon lehet mit tenni, a jó hír viszont az, hogy ha csak elszíneződésről van szó, akkor a legjobb, izzadságfoltok eltávolítására használt folttisztító itt is működni fog.

Ha mégis maradna valamilyen szennyeződés az áztatás vagy a súrolás után, akkor érdemes egy darab jó öreg mosószappannal átsuvickolni a foltot, mielőtt a mosógépbe tennéd a ruhát. Kevésbé érzékeny anyagok esetében az egy-egy arányban hígított ecet és víz is jó előáztató lehet, ami után a gép mosás már szinte biztosan maradéktalanul eltávolítja a póló vagy ing ujja alatti sárgaságot.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux