Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 10. rész: Alain Delon

  "KINEK TARTOZNÉK ELSZÁMOLÁSSAL?"

Alain Delon hogy meleg lenne? Na, ne!!! Két feleséggel, két élettárssal és négy gyerekkel a háta mögött? Delon állítólagos homoszexualitása közkedvelt pletykatéma volt, hiszen rajongott példaképei közül Clément, Visconti és Melville is melegek voltak. Alain csak az olajat öntötte a tűzre az olyan nyilatkozataival, miszerint: „Ha kedvem is támadna arra, hogy férfiakkal folytassak viszonyt, ugyan kinek tartoznék elszámolással? A szerelemben minden megengedett!"

Delon szerelmi élete gyakran adott témát a botránysajtónak is – írja az Origo. Különösen Romy Schneiderrel való hosszú jegyességét (1959–1964) taglalták igen részletesen. Romy édesanyja, a szintén színésznő Magda Schneider akkoriban - majd még a haláláig - rendre a sárga földig szapulta Delont. Azzal vádolta a sztárt, hogy miközben befolyása alatt tartja a lányát, férfiakkal is szerelmi kapcsolatokat folytat. Többek szerint a Sissi sztárja, Romy Schneider azért lett öngyilkos, mert képtelen volt elviselni, hogy élete szerelme rendre férfiakkal csalja.

Idős korában azonban Delon már mindent tagadott. 2017-ben Kolozsváron járt, s újságírói kérdések feltevése nélkül is többször fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem homoszexuális, az ellenkező nemhez vonzódik – írtja a nlcafe.hu.

Korábban Magyarországon is járt, a 2006-os Operabál díszvendége volt. Budapesti tartózkodása idején a Hilton elnöki lakosztályában szállt meg, s kikötötte, hogy csak francia márkájú autóban hajlandó utazni, számolt be róla a sajtó. Ráadásul nem ez volt az egyetlen kikötése a sztárnak. Alain Delon kérte, hogy az őt kísérő személyzet, a tolmácsoktól kezdve egészen a testőrökig csak heteroszexuális férfi lehet. Ugyanis, mint mondta, elege van az olyan férfiakból és nőkből, akik felfalják őt a szemükkel. Erre nincs szüksége, nyugalmat akar!

Egyébként nem Alain Delon lenne az egyetlen, akinek férjként és apaként is voltak homoszexuális kapcsolatai, gondoljunk csak Marlon Barndora vagy Paul Newmanra…

SZEMELVÉNYEK A BETILTOTT ÉLETRAJZBÓL

A legenda szerint Delon barátjával, Jean-Claude Brialyval együtt utazott el első fesztiváljára, aki szintén akkoriban tette meg kezdőlépéseit a világhírnév felé. Delon mindent elkövetett Cannes-ban, hogy felfigyeljenek rá. Kölcsönkért például egy sportkocsit, és annak volánjánál száguldozott fel s alá a Croisette-en. Számításai félig-meddig beváltak: a kor híres humoristája, Georges de Caunes ugyanis felfigyel rá, és néhány sort ír róla az egyik napilapban: "A Tahiti, avagy az élet örömei című film vetítésére egy James Deanre hasonlító fiatalember feltűnő sportkocsival érkezett meg, az illető Alain Delonnak hívatja magát." Alain ekkor már jól tudja: ha bizonyos dolgokat nem is lehet erőltetni, a hírnév felé vezető úton néha keresni is kell a szerencsét, máskülönben az sosem köszönt ránk – olvasható Bernard Violet: Alain Delon titkai –  A betiltott könyv című művében.

Hölgytársaságban barátjával, Jean-Claude Brialyval

Ismeretség nélkül minden lehetetlen. Nem hallotta-e eleget az anyjától, hogy azok kapcsolata nélkül, akiknek "messzire elér a kezük", egy lépést sem tehet az ember. Kellő kapcsolatok hiányában Alain egyelőre csak fizikumára támaszkodhatott: "Hamar rájöttem, hogy csinos arcom nagy hatással van mind a nők, mind a férfiúi társadalom egy bizonyos részére. Bolond lettem volna, ha nem használom ki a természet adta lehetőségemet."

Brigitte Auber (akkori szerelme) is emlékszik Delon hódításaira, főleg ami a fiúkat szerető egyes producereket illeti, bár hozzáteszi: míg vele volt, Alain soha nem keveredett kétes hírű kalandokba: "Sokszor úgy éreztem, Alain mindent megtesz, hogy magába bolondítsa ezeket a személyeket, később aztán annál nagyobbat koppant mindegyikük, amikor látták, hogy nem érhetik el kívánt céljukat. Alain tulajdonképpen csak szórakozott velük - meséli Auber. A cannes-i vetítéseken újságírói igazolványuknak köszönhetően vehetett részt Delon és Brialy, sőt, ez lehetővé tett számukra mást is.

Az igazolvánnyal a sztárok szálláshelyéül szolgáló három nagy szálloda, a Carlton, a Majestic és a Martinez lakosztályaiba is bejuthatnak. Itt futnak össze két "igazi" filmes újságíróval, Sylvane Pécherallal és Georges Beaime-mal. A négy fiatal között aztán hamar elmélyülő barátság szövődik. Beaume, a Jours de France újságírója valósággal beleszeret a fekete bőrcuccban pompázó Delonba, néhányan még ma sem tudják eldönteni, hogy ez csak plátói szerelem volt-e a köztudottan megátalkodott agglegény és Delon között? A fiatalok mindenesetre bejárják a Cote d'Azurt, és Alain szívesen szolgál sofőrként kölcsönbe kapott sportkocsijával. Meglátogatják többek között a Villefranche-sur-Mer-ben álló kápolnát, melynek festményeit maga Jean Cocteau alkotta, aki a zsűri elnöke volt azon a fesztiválon, s állítólag maga sem tudott ellenállni Delon szépségének.

1957 júniusában, Párizsba való visszatérésük után Brigitte érzi: Alain már nem ragaszkodik túlságosan hozzá, legalábbis nem olyan fontos a férfi számára, mint annak előtte volt. A nő akkor már tisztában volt vele, hogy kapcsolatuk nem lesz örökéletű, és a nála tíz évvel fiatalabb férfi hamarosan másfelé veszi az irányt. Amúgy maga is egyre kevéssé tudta elviselni kedvese állandó botrányait, megmagyarázhatatlan erőszakosságát. Úgy vélte, Delon angyali külseje egy démont rejt magában, és nem akarta megvárni, míg ez a démon teljesen úrrá lesz az angyalon. Erre az időszakra Brigitte így emlékszik vissza: "Egy nap megemlítettem neki, hogy valaki azt mondta, valami gyanús alakkal látta őt egy bárban. Azonnal megragadta a karomat, elvitt a Flore kávéházba, hogy bebizonyítsa, nincs igaza az illetőnek, aki - mint mindig - éppen ott volt a kávéházban. Alain előbb kérdőre vonta, majd minden előzetes figyelmeztetés nélkül leütötte a fickót."

Túlkapásai ellenére Alain természetesen nem felejti el a saját maga elé kitűzött célt: híresnek lenni minden áron! A Croisette-ről számos névkártyát vitt vissza magával Párizsba, közöttük volt a kor híres színészügynökéé, Henry Willsoné is. Willsonnak mindig is a fiatal tehetségek felfedezése volt az erőssége, megbízásait egyenesen David O. Selznick stúdiójától kapta. Akkoriban hunyt el James Dean, és a már idézett cannes-i újságcikk óta sokan szórakoztak azzal, hogy Delont Deanhez hasonlították. Willson pedig komolyan úgy vélte: a francia szépfiú valóban feledtetni tudja a mozi szerelmeseivel az "Édentől keletre" főszereplőjét.

Amikor először találkoznak Párizsban, Willson Delonnal is közli véleményét - "Téged az isten is vászonra teremtett!" - , és hogy szavainak nagyobb nyomatékot adjon, két nappal később már munkát is ad Alainnek. Ő ugyan nem igazán hisz szerencséjében, mindenesetre felül a Rómába tartó repülőre, ahol nagy meglepetésére sofőr várja egy hatalmas limuzinnal, hogy a Résidence Palazzóba szállítsa. Willson már ott várja másik pártfogoltja, Rock Hudson társaságában. Kiderül, hogy a Charles Vidor által forgatott Búcsú a fegyverektől külső felvételeire hívták meg őket.

A Cinecittá-ban megejtett próbafelvételek remekül sikerülnek, Selznick külön kiemeli: Alain szemmel láthatóan jól érzi magát a vásznon, ráadásul ugyancsak a mutatós jelöltek közé tartozik. Azonnal egy hollywoodi szerződést ajánlanak fel számára, "Remélem, elfogadod", súgja a fülébe Hudson, aki akkoriban egy fiatal olasz színésszel él viharos "házasságban". Ami a homoszexualitást illeti, kénytelenek vagyunk néhány gondolat erejéig visszatérni a témára. Willson ügyeiről akkoriban még nem igazán mert beszélni senki, a tehetségkutató személyét körülvevő szóbeszédeket éppen Rock Hudson erősítette meg halála előtt nem sokkal, amikor már tudta, hogy gyógyíthatatlan AIDS-es.

Hudson így ír visszaemlékezéseiben: "A notórius homokosnak számító Willson mindig fiatal fiúcskákkal vette körül magát, akiket nem habozott ágyba cipelni, akár tehetségesnek látta őket, akár nem. Szinte mindegyiküket meghívta a Stone Canyonban lévő villájába, ahol véget nem érő meztelen partikat szervezett úszómedencéje partján. Szexuális étvágya szinte csillapíthatatlan volt, és állítólag szoros kapcsolatban állt a maffiával, amely megvédte őt homokosságának és pedofíliájának minden kellemetlen következményétől." Rock Hudson szerint Willson hatalmas befolyásával minden nehézség nélkül képes volt rávenni a legnagyobb stúdiókat, hogy egyik vagy másik pártfogoltja kapja a legjobb szerepeket, még akkor is, ha az illető abszolút kezdőnek számított a szakmában - olvasható Bernard Violet: Alain Delon titkai –  A betiltott könyv című művében. Emlékezzünk csak Delon szavaira: "Hamar rájöttem, hogy csinos arcom nagy hatással van mind a nők, mind a férfiúi társadalom egy bizonyos részére. Bolond lettem volna, ha nem használom ki a természet adta lehetőségemet." Biztosak lehetünk benne, hogy kihasználta az adottságait!

Alain és Romy Schneider, aki állítólag a férfi meleg kalandjai miatt lett öngyilkos

A HIVATALOS ÉLETRAJZBÓL

Alain Delon (születési neve Alain Fabien Maurice Marcel Delon, Sceaux, 1935. november 8.) francia színész, filmrendező, producer. Mítoszához számtalan nőügye, illetve testőreinek rejtélyes halálában játszott, teljes egészében sosem tisztázott szerepe is hozzájárult.

Házastársai: Nathalie Barthélemy (1964–1968) és Rosalie van Breemen (1987–2001). Élettársai: Romy Schneider (1959–1963) és Mireille Darc (1969–1984).

Első felesége, Nathalie

Legidősebb gyermeke Anthony Delon (1964), akinek az édesanyja Nathalie Delon. Rosalie Van Breemen holland modelltől – akit 1987-ben ismert meg – két gyermeke született: Anouchka (1990) és Alain Fabien (1994), ám 2002-ben az asszony – férje zsarnoki természetére hivatkozva – válókeresetet adott be. A legendás énekesnőtől, Nicótól is született egy fia, Christian Aaron Boulogne, akit azonban Delon sohasem ismert el sajátjának, annak ellenére, hogy a fiú összetéveszthetetlenül hasonlít rá. A gyerek Delon szüleinél nevelkedett.

Fiai: Anthony, Christian Aaron és Alain Fabien

A HALÁLT HOZÓ SZTÁR

Az 1960–1970-es években a sztár 3 testőre is rejtélyes módon halt meg, és ezek a kellően sosem tisztázott halálesetek Delont is gyanúba keverték. Mindez azonban inkább használt, semmint ártott Alain hírnevének. Delon egy befejezetlenül maradt film forgatása közben ismerkedett meg a jugoszláv Milos Miloseviccsel, akit magával vitt Párizsba, és testőreként alkalmazott. A férfi később Hollywoodba távozott, ahol 1966. január 31-én holtan találták Mickey Rooney feleségével, Barbarával együtt a Rooney-villa fürdőkádjában. A hivatalos változat szerint a féltékeny Milosevics lelőtte a nőt, majd magával is végzett, ám annak idején más verziók is felmerültek.

Milosevics utódja Delon életében Stefan Markovics lett: az ő holttestét 1968. október 1-jén egy szemeteszsákban találták meg Yvelines-ben, egy meddőhányóban. Delon komoly gyanúba keveredett, mikor kiderült, hogy alibije hamis. A gyilkosság hátteréről a legkülönbözőbb teóriák keringtek: az egyik szerint Markovics kábítószerügybe keveredett, és azok végeztek vele, akiket be akart csapni. A másik elmélet szerint Delon állt bosszút rajta, aki tudomást szerzett Markovics és Nathalie viszonyáról.

A bulvársajtó egy időben arról írt, hogy Anthony Delon valódi édesapja tulajdonképpen a Delonra meglehetősen hasonlító Markovics volt! A harmadik változat szerint Markovics titokban kompromittáló fotókat készített azokról a zártkörű összejövetelekről, melyeket Delonnál tartottak a legmagasabb körök részvételével. A képekkel zsarolni próbált, és ez lett a veszte. Akármi is az igazság, az tény, hogy néhány évi sikertelen nyomozás után a rendőrség ejtette az ügyet.

A harmadik férfi, Uros Milisevic Delon baráti körére tett terhelő vallomást, és talán ez is szerepet játszott abban, hogy 1976. augusztus 11-én holtan találták egy brüsszeli szállodában, egy nálánál kétszer idősebb jugoszláv expolitikussal együtt.

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux