Ugrás a tartalomra
x

Múltkísértés a Kantonok völgyeiben - kitekintés a heritage férfi karórák történetébe

A modern férfi karóra divat hasonlóan a ruha és autóiparhoz nagyjából száz évre tekint vissza. Ez az iparművészet legtermékenyebb időszaka, olyan kiemelkedő csúcskorszakokkal, mint például a hatvanas évek, amelynek a hippi világát, szögletes futurisztikus autóit máig istenítik, az óraiparban pedig ekkor forrtak ki azok a formai megoldások az ötvenes évek gyökereiből, amiket máig viselünk.

Van pár túlélő az órapiacon (például a Rolex Submariner és Datejust, Omega Speedmaster Moonwatch), amelyek csak gyűjtők számára értelmezhető módon változtak az elmúlt évtizedek alatt. Egy óraipari modellciklus nagyjából 5-10 év, a 2008-as katalógusból már szinte semmi sem elérhető a boltokban. A mechanikus óraipar sikeres túlélése (80-as évek), stagnálása (90-es évek) és feltámadása (2000-es évek) után most egy hatalmas „bumm” látható, egyre több ember fordul a nagymúltú gyártókhoz. Az új órák piaca felhúzta a régi modellek árait is. Hatalmas őrület alaklult ki néhány csúcsmárka és már szinte elfeledett kis cégek körül is. A múlt ha már adott és népszerű is, meg kell próbálni eladni is – gondolhatták Genfben, Saint-Imierben, Bielben, Glashüttében és még Tokioban is.

Sok vintage, heritage, classic stb. férfi karóra modellel álltak elő az elmúlt pár évben a vezető óragyártók, ezekből raktunk össze egy kis gyűjtést.

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux