Ugrás a tartalomra
x

Hazánk legbátrabb előbújásai a sztárvilágból

Magyarországon is egyre több művész és közéleti szereplő dönt úgy, hogy nyíltan vállalja: a saját neméhez vonzódik. Október 11-e a Coming Out világnapja, más néven az előbújás napja különleges alkalom arra, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik bátran megosztották személyes történeteiket, ezzel is segítve a társadalmi elfogadást és megértést. Gobbi Hilda, a 20. század egyik legismertebb magyar színésznője ebben úttörő szerepet játszott.

Sok magyar művész és közszereplő nyíltan vállalja szexualitását

Gobbi Hilda sosem titkolta, hogy saját neméhez vonzódik, de akadtak, akik így tettek. Sok művész továbbra is fél a társadalmi nyomástól, de egyre többen coming outolnak

Minden év október 11-én tartják az előbújás napját, más néven a nemzetközi Coming Out Dayt, amely egy nemzetközi LMBT-tudatossági ünnep. Gobbi Hilda, a magyar színháztörténet egyik ikonikus alakja a maga korában bátran vállalta, hogy egy nővel él együtt, noha ez akkoriban ritkaságnak számított. Gobbi élete és karrierje pedig azt példázza, hogy bár a társadalmi normák sokszor szigorúak, a művészi tehetség és emberi tisztesség felülírhatja ezeket az előítéleteket. Bár a Kossuth-díjas színművész élete során sosem bújt elő hivatalosan, a másságát sem titkolta, és ez semmit sem vett el a sikereiből. Ő a maga természetességével és bátorságával mutatott utat a következő generációknak.

Ezzel szemben sokan – köztük Mensáros László is – életük végéig titkolták homoszexualitásukat, mert féltek attól, hogy magánéletük elvonja a figyelmet művészi munkásságukról. Mensáros esetében a nyilvánosság csak halála után tudhatta meg az igazságot, ahogy ő maga kívánta. Ez rávilágít arra, hogy a társadalmi nyomás mégis mennyire befolyásolhatja a művészek személyes életét, még akkor is, ha tehetségük és eredményeik vitathatatlanok voltak.

Az elmúlt években azonban egyre több magyar művész és közszereplő vállalja nyíltan identitását, köztük a Megasztárban felfedezett énekesek is. Oláh Ibolya például 2011-ben, lapunkon keresztül coming outolt, miután lefilmezték egy forgalmas parkban kutyasétáltatás közben, amint megcsókolta a barátnőjét. Az énekesnő nem titkolta, hogy boldogságra talált egy nő oldalán.

– Ibolya nem foglalkozik vele, mit gondolnak róla, mindig öntörvényű volt. Nem tartja tragédiának azt sem, hogy kimondja: több érzelmet, szerelmet, megértést, sőt inspirációt kap kedvesétől, mint bármelyik férfitól az életében. Oláh Ibolya jogilag is felhatalmazott, hogy elmondjam: korábban voltak férfikapcsolatai, de most egy bájos lánnyal él együtt. Ebben a szerelemben boldogságra, megértésre talált. Boldogságukat magánügyüknek tartják, viszont titkolni nem lehet azt, ami nyilvánvaló. (...) Ibolya úgy érzi, megérett a helyzet az őszinte vallomására: a szerelem akkor is a legszebb neki, ha lány iránt érzi – tolmácsolta évekkel ezelőtt lapunknak dr. Ruttner György ügyvéd.

Hozzá hasonlóan, Mujahid Zoltán is lapunknak beszélt először legféltettebb titkáról 2012 augusztusában. A Megasztár első szériájának döntőse elárulta, hogy saját neméhez vonzódik, és mindezt nem szégyelli.

– Volt szerencsém Atlantában, New Yorkban és Londonban is részt venni meghallgatásokon, és láttam, hogy ott mennyire máshogy fogadják el az emberek, hogy valaki meleg. Eközben nekem is sikerült megtanulni kezelni ezt a dolgot, felnyílt a szemem. Magyarországon sajnos még mindig máshogy néznek a melegekre, de mintha ez kicsit változna mostanában. Azok közé tartozom, akik nem játszanak rá, nem színészkednek – fogalmazott az énekes, aki akkor azt is elárulta, hogy korábban megpróbált szorosabb kapcsolatot kialakítani lányokkal, de nem ment. – Voltak barátnőim, de egyszerűen nem működött. Azt hiszem, ez egy veleszületett dolog, nem akarom szégyellni, titkolni, nem akarok rettegésben élni. Azt mondják, aki művész, abban jobban benne vannak az ilyen típusú hajlamok. Három-négy évvel ezelőtt még biztosan nem vállaltam volna, a kérdéstől is féltem, de ma már túl vagyok rajta. Belefáradtam a titkolózásba, lelkileg, testileg végre harmóniába kerültem magammal – tette hozzá.

Az X-Faktor táján is voltak meglepő vallomások

Alföldi Róbert 2013-ban és 2014-ben, az X-Faktor negyedik és ötödik szériájában foglalhatott helyet a mentori székben. Ekkorra már nyíltan beszélt magánéletéről. Az ország egyik legismertebb színész-rendezője 2013-ban döntött úgy, hogy coming outol, ez pedig szintén egy fontos mérföldkő volt a magyar közéletben, hiszen nemcsak személyes bátorságról, hanem egy komoly társadalmi üzenetről is szólt: mindenki megérdemli, hogy önmaga lehessen. Alföldi az őt ért sorozatos, ízléstelen támadások miatt bújt elő, majd a Nyitottak vagyunk kampány keretében arról beszélt, mennyi félelemmel ment le melegként az edzőterembe.

- Amikor egy edzőterembe először kell lemenni, akkor mindenki szorong. És nagyon félünk. Félek. Féltem. Melegként lemenni egy edzőterembe megint egy pluszszorongás – fogalmazott a színész-rendező, miközben arról mesélt, neki milyen tapasztalatai voltak a nyitottsággal. Számos másik történettel előállhatott volna, hiszen a homoszexualitáson túl akár a faji vagy vallási megkülönböztetésre is hozhatott volna példát. Ő azonban egy a melegséget firtató sztorival állt elő, noha előtte minden ilyen utalástól elzárkózott.

2021-ben az X-Faktor 2011-es, második évadának győztese, Kocsis Tibor is coming outolt a nyilvánosság előtt. Az énekes D. Tóth Krisztina Elviszlek magammal című műsorának vendégeként vallotta be, hogy évek óta boldog párkapcsolatban él egy férfival.

– Én csak simán nem mondtam ki. Nem hazudoztam – mondta Tibor, aki sokáig elnyomta magában az érzést. – Túl sokáig vívódtam ezen. Ha az ember a saját neméhez vonzódik, azt mindig nagyon későn mondja el, mert mindig túl sokat vár vele. Én is sokat vártam vele... Nagy lelki biztonsággal, magabiztossággal és mondhatom, büszkeséggel kiálltam az emberek elé, és azt mondtam, hogy egy férfival élek együtt... Fontos az, hogy lásd, hogy nem vagy egyedül. Az egész élet egy coming out annak, aki meleg... – magyarázta az énekes.

Yvonne Dederick lánya, Catherine Dederick, vagyis Mardoll éppen abban az évben szerepelt a népszerű tehetségkutatóban, ahol mindenkinek bebizonyította, hogy ő aztán nem szégyenlős. Bár a fiatal rapper korábban Hadas Alfréddal alkotott egy párt, két évvel ezelőtt az énekessel való szakítása után őszintén beszélt szexuális beállítottságáról, és elárulta, hogy korábban férfiakkal és nőkkel is volt már együtt.

– Tapasztalataim szerint a szexualitás egy spektrumban van. Én személy szerint nem ragasztok címkéket magamra. Férfi és női partnerekkel is voltam, mert azt szereted, akit szeretsz. Az érdekel, aki vagy, és nem a nemi szervek– vallotta be a közösségi oldalán akkor Mardoll.

A politikusok sem titkolják

Szetey Gábor története is úttörőnek számít a magyar LMBT-közösségben, ugyanis 2007-ben először történt meg az, hogy egy aktív, magas kormányzati pozíciót betöltő politikus bevallotta, hogy a saját neméhez vonzódik. Szetey 2006 és 2008 között a második Gyurcsány-kormány személyügyi államtitkára volt, aki a 12. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál megnyitójának közönsége előtt beszélt őszintén homoszexualitásáról.

– Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg. Kimondtam. És ki fogom még mondani mindannyiszor, ahányszor ki kell mondani, hogy mások is kimondhassák. És akkor a meleg büszkeség az lesz, amivé tehetjük. És akkor Magyarország, a hazám is az lesz, amivé lehet. Szabad ország, ahol ma eggyel többen egyenlőek – fogalmazott tizenhét évvel ezelőtt a politikus.

Az egykor a Fideszben, később az SZDSZ-ben, ma pedig már a SZEMA elnökeként politizáló Ungár Klára is nyíltan vállalta hosszú évekkel ezelőtt, hogy saját neméhez vonzódik, később pedig unokaöccse, Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke is nyilvánosan vállalta homoszexualitását.

– Engem, néhány kisebb megjegyzést leszámítva, soha semmilyen támadás nem ért emiatt, és azt sem gondolom, hogy ha valaki előállna a homoszexualitásával a közéletben, az hátrányt jelentene számára. Azt, hogy nekem milyen a szexuális ízlésem, annak idején épp azért mondtam el, hogy utána ne legyen már téma, se lebegtetve, se sejtetve ne legyen. És persze, a kiállás fontos a többi magyar ember magánéletének védelme miatt is. Politikus vagyok, egy párt társelnöke és frakcióvezetője, közügyekről szeretnék beszélni – nyilatkozta lapunknak korábban Ungár, aki 2019-ben a Magyar Hangnak adott interjújában coming outolt.

www.blikk.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux