Ugrás a tartalomra
x

Beperelte a The 1975 férfi tagjait egy maláj fesztivál egy színpadon elcsattant csók miatt

A szervezők százmilliókat követelnek a zenekartól, mert a fesztivált a csók után le kellett állítani. Malajziában 20 év börtön is járhat a homoszexualitás nyílt vállalásáért.

Beperelték a Kuala Lumpur-i Good Vibes Festival szervezői a The 1975 nevű brit zenekart amiatt, hogy az együttes frontembere megcsókolta a színpadon basszusgitáros kollégáját a tavalyi fellépésükön. Az igazi gondot az jelentette, hogy az énekes, Matty Healy, és a basszusgitáros, Ross MacDonald is férfiak, márpedig a homoszexualitás Malajziában büntetendő: akár 20 év börtönt is lehet kapni azért, ha valaki nyilvánosan demonstrálja, hogy a saját neméhez vonzódik.

Az incidens után a fesztivált félbeszakították, idén pedig meg sem rendezik, hivatalosan az új király, Al Szultán Abdullah megkoronázása iránti tiszteletből. A szervezőcég a kiesett bevételei miatt most 1,9 millió fontot, azaz majdnem 900 millió forintot követel a zenekartól arra hivatkozva, hogy a tagok megszegték a szerződésüket és a fesztiválon előírt etikettet. A színpadon egyébként nemcsak a homoszexualitás tiltott, hanem a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a káromkodás mellett az is, hogy a fellépők politikai vagy vallási témákról beszéljenek a közönségnek.

A zenekar szerint nem a provokáció volt a cél

Márpedig Healy e tekintetben sem fogta vissza magát: többször káromkodott a színpadon és Malajzia kormányát is bírálta, sőt, a zenekar egy üveg bort is felvitt magával. A szervezők szerint ráadásul pontosan tudták, hogy mire vállalkoznak, mert már 2016-ban is felléptek Kuala Lumpurban, és minden korlátozás le volt fektetve a szerződésükben.

Ez valószínűleg tényleg így lehetett, mert Healy a színpadon a csók után be is jelentette, hogy „most tiltattuk ki magunkat Kuala Lumpurból" (később aztán tényleg kitiltották őket). Az énekes a botrány kitörése után azzal védekezett, hogy a csókot nem provokációnak szánta, hanem ez a show egyik bevett eleme, sok másik koncerten is elcsattant már, és erről a szervezők is meggyőződhettek, mielőtt meghívják fellépni a zenekart.

A Kuala Lumpur-i fellépésen viszont arról beszélt az énekes, hogy a koncert lemondásán is gondolkoztak, és a csók előtt bejelentette, hogy senki nem mondhatja meg nekik, hogy kivel szexeljenek. Egy zenekarhoz közel álló forrás pedig arról számolt be a koncert után, hogy a The 1975 kifejezetten ki akart állni az LMBTQ-emberek mellett a performansszal.

Nem biztos, hogy segített a homoszexuális maláj embereken Healy

Érdekes adalék a történethez, hogy a malajziai LMBTQ-közösség tagjai közül sokan nem lelkesedtek Healy demonstratív csókjáért. Az eset után többen is azt állították, hogy a történtek miatt nőtt rajtuk a nyomás, mert a hatalom rajtuk áll bosszút, és nem a zenekaron. Egy több mint kétmillió megtekintést elért TikTok-videó főszereplője így fogalmazott:

Sokfelé látom azt, hogy „Ó, Matt Healy kiállt a malajziai queer közösség jogaiért”. Nem, Matt Healy, te egy idióta vagy. Van fogalmad a következményekről... van fogalmad arról, hogy milyen nehéz lesz így a queer embereknek pusztán csak létezniük?
A maláj közösségi médiában más okokból is számos kritika érte a zenekart. Sokan ugyanis úgy érezték, hogy a csókkal, az ivászattal és a káromkodással az 1975 tagjai gúnyt űztek a helyi kultúrából és értékrendből.

www.euronews.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux