Ugrás a tartalomra
x

Energiaszeletek – étrend-kiegészítőkről röviden

Az energiaszeletek főként cukorból és maltodextrinből állnak, nagyjából 250 kalóriát tartalmaznak, egyenként 25–35 g szénhidrát található bennük. Egyes termékekben van hozzáadott vitamin és ásványianyag, gabonafélék vagy szójaliszt azért, hogy növeljék a tápanyagok értékét.

Hogyan működnek az energiaszeletek?

Az energiaszeletek kényelmes lehetőséget biztosítanak az 1 óránál tovább tartó, intenzív edzések előtti, alatti és utáni szénhidrátbevitel megvalósítására.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

Egy Ausztrál kutatás összehasonlította az energiaszeletek (mellette vizet fogyasztottak) és a sportitalok hatását, majd azt találták, hogy, mindkettő esetében a vércukorszint és a teljesítmény is emelkedett (Mason et al., 1993).

A Texasi Egyetem tanulmányában kerékpárosok csoportjainak sportitalt (10 % szénhidrát értékkel), energiaszeletet (vízzel) és placebót adtak (Yaspelkis et al., 1993). Azok, akik valamilyen formában szénhidrátot fogyasztottak, 21 perccel és 30 másodperccel teljesítettek jobban, mint a placebo csoport, mielőtt elérté volna őket a kimerülés. Mi az oka? A szénhidrátbevitel energizálta a kerékpárosokat, ezzel tehermentesítve a glikogénraktáraikat. Azon kerékpárosoknál, akik 3 órát töltöttek a kerékpárokon, a terhelés alatt pedig sportitalokat vagy ételt fogyasztottak, azoknál 35 %-al több glikogénraktár kapacitás maradt meg, mint azoknál, akik nem fogyasztottak szénhidrátokat.

Szükségem van rá?

Azoknál az intenzív terheléseknél, amelyek 1 óránál tovább tartanak, bármilyen magas GI értékű szénhidrát csak javítani tud az állóképességeden. Lényegtelen, hogy energiaszelet, sportital vagy bármilyen más formában fogyasztod, ez az egyéni igényeidnek kell, hogy megfeleljen. A legfőbb előnye az energiaszeleteknek a kényelmességük, mivel könnyen elfogyasztható és bárhova könnyen magaddal viheted. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz ahhoz, hogy pótold az elveszített izzadtságot és a szeletet is könnyen meg tudd emészteni. Különleges ízük és textúrájuk van, így érdemes kísérletezned, a különböző ízekkel és márkákkal.

Van valamilyen mellékhatásuk?

Ha nem fogyasztasz mellé elegendő folyadékot, akkor kellemetlen érzéseket idéznek elő az emésztőrendszeredben. Egyes termékek beleragadhatnak a fogadba, tehát figyelj arra, hogy öblögess vízzel az elfogyasztásuk után.

www.sportorvos.hu

Kiderült, mikor a leghatékonyabb energiaszeletet fogyasztani

A szabadtéri testmozgás során tisztában kell lennünk azzal, hogyan pótoljuk az energiát. Ha megfelelő időben eszünk energiaszeletet, tovább bírjuk az iramot.
Sok bringást és szabadidős sportolót érdekel, vajon mikor fogyasszunk energiaszeletet. Úgy tűnik, hogy sokan sokfélét gondolnak a kérdésről, de a népszerű kerékpáros szakportál, a bicycling.com minden tőle telhetőt elkövetett, hogy rendet tegyen a fejekben.

A honlap úgy véli, egy kiadós edzés előtt mindenféleképpen jót tesz az energiasnack, amelynek előnye, hogy nem telít el, ráadásul kitűnően csillapítja – de nem múlasztja el – az étvágyat. Persze a testmozgás előtti táplálkozás célja nem is az, hogy telítsük a gyomrunkat.

Értelemszerűen mindenkinek megvan erről a véleménye. Szőnyi Ferenc, a 2017-es Hell Ultra Running ultrafutóverseny győztese azt vallja, mindenfélét ennünk kell, de ha sporttáplálkozásról van szó, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a szintetikus ételeket.

„Mindenevőnek tartom magam, ráadásul szeretem a csokit és a nasit is, ami köztudottan nem mindig kifizetődő” – mondta korábban a csupasport.hu-nak.

Visszatérve az eredeti kérdésre: sokan bizonytalanok abban, mikor fogyasszanak energiaszeletet, és ha mi is így vagyunk ezzel, ne ijedjünk meg, mert a többséghez tartozunk. A KIND Snacks felmérése szerint ugyanis a szabadidős sportolók közel háromnegyede nem a megfelelő időben eszi meg az energiát adó nasit.

„Az energiaszeletek jóval több kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, mint a hagyományos fehérjeszeletek – állapítja meg Natalie Rizzo, a Nutrition a la Natalie tulajdonosa. – A KIND termékei kétszázharminc kalóriát tartalmaznak, és nagyrészt zabból állnak. A zab megfelelő módon elégíti ki szénhidrátszükségletünket, és időbe telik, amíg gyomrunk megemészti. Ebből fakadóan tartósan, az edzés teljes idejére nyújt energiát, tehát érdemes előtte fogyasztanunk belőle.”

Rizzo azt javasolja, hogy edzés előtt egy órával együnk meg egy összetett szénhidráttartalmú szeletet, mivel sokkal tovább emésztjük, mint egy egyszerű szénhidráttartalmú – például fehér lisztből készült – ételt.

Amy Goodson, Dallas-Fort Worth területi dietetikusa hozzátette: ha közvetlenül a bringázás előtt szeretnénk enni egyet, a legjobb, ha valami könnyen emészthető, egyszerű szénhidráttartalmút kapunk be.

„Azokon a napokon, amikor nem edzünk, nincs értelme nassolás gyanánt energiaszeletet fogyasztanunk, kivéve, ha nincs időnk rendesen enni – vélekedik Rizzo. – Ilyen körülmények között az energiaszelet elegendő tápanyagot juttat szervezetünkbe, hogy a nap hátralévő részében tartósan nyújtson energiát. Olyat válasszunk, amelynek ismerjük az összetevőit, és ne olyat, amely édesítőszert vagy olajkeverékeket tartalmaz.”

www.csupasport.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux