Ugrás a tartalomra
x

Mi az a gendersemleges nevelés? – Ilyen, amikor nem ragaszkodnak a szülők a megszokott nemi szerepekhez

Kislány vagy kisfiú? Nem mindegy?! A gendersemleges nevelés az új szülői trend, ami mentesítené a gyerekeket a társadalmi nemi szerepektől és sztereotípiáktól.

Amikor valaki bejelenti, hogy gyereket vár, gyakran az első kérdés, amit feltesznek neki az, hogy fiú vagy lány lesz-e a baba. A válasz alapján pedig rögtön lehet különböző megjegyzéseket tenni a születendő gyermekre. Kisfiú? „Biztos imádni fogják a csajok!” Kislány? „Remélem egy igazi szépség lesz!”. A gyerek még meg sem született, de a társadalom már bizonyos elvárásokat támaszt felé az alapján, hogy milyen a biológiai neme. Gender reveal partikon és babaváró bulikon kék vagy rózsaszín játékok és kisruhák.

Egy klasszikus gender reveal bulin természetesen a fiúknak jár a kék, a lányoknak a rózsaszín

A társadalmi nemekhez kapcsolódó nemi sztereotípiák nemcsak a tárgyi dolgokban, hanem a gyerekek személyiségéről és viselkedéséről alkotott elképzelésekben is megjelennek. A fiúk kemények, bátrak, nem sírnak és szeretnek rosszalkodni, míg a lányok kedvesek, nyugodtak, gondoskodóak, de nagyon érzékenyek. Rengeteg előfeltétel és elvárás, amiben a gyerek mint egyén még egyáltalán meg sem jelent. A gendersemleges nevelés erre a problémára hivatott választ adni, az ezt a nevelést alkalmazó szülők azt szeretnék, ha a gyermekeik mentesülnének a társadalmi elvárásoktól és sztereotípiáktól.

Angelina Jolie és Brad Pitt is a gendersemleges nevelés úttörői, gyermekük Shiloh Jolie-Pitt nembinárisként identifikálja magát

A gendersemleges nevelés alapja, hogy a gyereknevelés során a nemekről való bináris gondolkodás egyáltalán nem jelenik meg. A gyerekeiket így nevelő szülők elvetik azt a gondolatot, miszerint az embereket a biológiai nemük alapján kellene megítélni, és ellenzik a nemekhez kapcsolódó hagyományos szerepeket és nemi sztereotípiákat. Nem szeretnék, ha a gyermekük úgy érezné, hogy csak azért, mert biológiailag fiúnak vagy lánynak születtek, bizonyos módon kell viselkedniük és bizonyos dolgokat kell szeretniük. Épp ezért se nem lányként, se nem fiúként, nem nélkül nevelik a gyereküket.

A gendersemleges gyerekeknek a nevük is uniszex, bár a magyarban egyelőre nincs ilyen anyakönyveztethető név. A nyelvtani nemeket használó nyelvekben a férfi és női személyes névmások helyett a semleges személyes névmásokat alkalmazzák. Angolban így a he/his és a she/her helyett they/them lesz. A szülő vegyíti a hagyományosan különböző nemekhez tartozó játékokat és ruhákat, majd ahogy nagyobb lesz a gyerek, úgy ő választhatja ki, hogy mit szeretne felvenni vagy mivel akar játszani, legyen az fodros ruha, dínós felső, Barbie baba vagy versenyautó.
A szülők a nevelésben minél jobban elhatárolódnak a sztereotipikus gondolkodástól, a gyerek nem lesz fiús vagy épp lányos valamitől. Amikor pedig elég idősnek érzi magát, ő maga döntheti el, hogy fiú akar lenni vagy lány, esetleg nembináris.

Fred a Ridley Jones című mesesorozat nembináris karaktere

Bár Magyarországon a gendersemleges nevelés még gyerekcipőben jár, vannak olyan országok, ahol intézményi szinten is van rá lehetőség. Svédországban már a 90-es évek óta kimondja a törvény, hogy az iskolákban a gyerekeket nem szabad a nemük szerint megkülönböztetni, és törekedni kell a gendersemleges oktatásra. 2010-ben Stockholm mellett megnyitott az első gendersemleges ovi, ahol gendersemlegesen nevelik a gyerekeket. Az ott dolgozók a női “hon” és a férfi “han” névmások helyett a semleges “hen” névmást alkalmazzák, a gyerekek így nem kislányok vagy kisfiúk, csak szimplán gyerekek. A foglalkozások, a játékok és a mesék is mind inkluzívak, és senkit nem bírságolnak meg, ha LMBTQ-karakterekről olvasnak a gyerekeknek.

www.refresher.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux