Ugrás a tartalomra
x

KERESETET NYÚJTOTTUNK BE A MÉDIATANÁCS ELLEN - Budapest Pride

“Az ügy jelentősége, hogy magyar bíróság első alkalommal kap lehetőséget, hogy állást foglaljon a nyilvánvalóan diszkriminatív, az Alaptörvény szólás- és művészeti szabadságot biztosító rendelkezéseinek ellentmondó jogszabályról. Bízunk abban, hogy a bíróság az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával összhangban fellép a tartalom alapú cenzúrával szemben” - mondta Muhi Erika, a Háttér Társaság ügyvédje, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

Minden évben szeretné a legszélesebb körhöz eljuttatni a Budapest Pride Közösségi Fesztivál és Felvonulás hírét, hogy ezzel is ösztönözzük az elfogadást és a társadalmi párbeszédet. Ennek érdekében évről évre kisfilmet készítünk, amelyet a homofób és transzfób propagandatörvény hatályba lépése előtt még gond nélkül levetített több Magyarországon sugárzó kereskedelmi csatorna is.

2023-ban is készítettünk friss kampányfilmet, amelyet Tóth Luca animációs filmrendező alkotott (Luca filmjeit korábban többek között Cannes-ban és a Berlinalén mutatták be, elismert és gyakran díjazott rendező itthon és külföldön is animációs körökben). Ebben a 30 másodperces filmben két lány megismerkedik egymással, görkoriznak, gördeszkáznak egymással, majd egy házban összeér a homlokuk, megölelik egymást, azt követően a felvonuláson találják magukat, ahol egyikük először tart a tömeg reakciójából, de a másik lány megnyugtatja őt. A film üzenete feliratokkal meg is jelenik a legvégén: "Vedd vissza a jövőd! Tegyél te is az egyenlő társadalomért". A kampányfilm legfőbb célja, hogy népszerűsítse az egy hónapon át tartó Budapest Pride Közösségi Fesztivált, valamint a fesztivált lezáró felvonulást.

Tóth Luca a kampányfilm apropóján vendégünk volt a januárban indított Pride-os podcast, a Vedd vissza a hangod! egyik adásában, ahol hosszan mesélt arról, hogy miből inspirálódott, amikor a spotot megtervezte: „Az egész izgalom, hogy akkor én idetartozom-e, én most mit fogok odabent a fesztivál tömegben találni, én itt megtalálom- e helyemet, szóval nekem ezek az élmények voltak a fejemben, amikor elképzeltem ezt a kampányfilmet, (...) ezt a fajta érzetet szerettem volna berakni, hogy nem félek a saját intimitásomtól ebben a közegben."

Az elkészült kampányfilmet az RTL elküldte véleményezésre az Médiatanácsnak, kértek tőlük egy előzetes besorolást. A Médiatanács a határozatában a propagandatörvény alapján azt állapította meg, hogy a kampányfilm nem számít társadalmi célú hirdetésnek, valamint hogy korhatár-besorolás miatt csupán 22 óra és hajnali 5 között adhatná le a televízió. A pár oldalas határozat súlyos jogi tévedésekkel és tudományosan cáfolt állításokkal terhelt, több olyan kijelentést is tartalmaz a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberekről, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a tényekkel és a tudományos konszenzussal. A határozat nyelvezete emellett kifejezetten homofób és transzfób, tökéletes példája annak, hogyan működik a mindennapokban a kirekesztő propagandatörvény. 

A Háttér Társaság segítségével ezért keresetet nyújtottunk be a Médiatanács ellen a Fővárosi Törvényszéken. Keresetünkben kérjük a Törvényszéket, hogy változtassa meg a homofób és transzfób határozatot. Kérjük továbbá, hogy a Törvényszék forduljon az Európai Unió Bíróságához, mert a propagandatörvény súlyosan sérti az uniós jogot.

“Bár az RTL is megtámadja a határozatot, fontosnak tartottuk, hogy mi mint a kisfilm megrendelői is keresetet nyújtsunk be. Minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni, hogy a történelem szemétdombjára juttassuk a homofób és transzfób propagandatörvényt. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek eltörlésére, eltüntetésére tett kísérletek csak kudarccal végződhetnek” - mondta Szekeres Zsolt, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

www.budapestpride.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux