Ugrás a tartalomra
x

A „szégyenteli homofób törvény” ellen tiltakoznak a Jelenkor szerzői

"Kiállunk a »homofób törvény« által sújtott valamennyi szerzőtársunk és könyv képviseletéért" – áll a Jelenkor Kiadó szerzői által kiadott nyilatkozatban, amelyet a Literán tettek közzé. A közös állásfoglalást 34-en írták alá, íme, a teljes szöveg:
"A Jelenkor Kiadó alulírott szerzői tiltakozunk – ahogyan tettük ezt már a megszavazása előtt is – a mélyen emberiség- és szólásszabadság-ellenes, szégyenteli »homofób törvény«, illetve annak valamennyi gyakorlati következménye, a fóliázások, a könyvkivonások, és az ezek nyomán kialakuló (ön)cenzúra ellen. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Európa közepén a 21. században a megbélyegzés és a kirekesztés legyen egy ország kultúrájának alapja, és felháborítónak érezzük, hogy egy autoriter pártalakulat normalizálni igyekszik egy, a legrosszabb diktatúrákat idéző jogi intézkedést, a társadalom egy meghatározó, noha eleve marginalizált rétege ellen. Kiállunk a »homofób törvény« által sújtott valamennyi szerzőtársunk és könyv képviseletéért, és támogatjuk az LMBTQI+ közösség minden tagjának szólásszabadsághoz és egyenlőséghez, illetve méltó kulturális reprezentációhoz való jogát. Meggyőződésünk, hogy a szexuális kisebbségekről folyó bármilyen társadalmi szintű párbeszéd kizárólag az elfogadásra, egymás kölcsönös tiszteletére és őszinte, valódi kommunikációra alapozható, nem pedig az állami propagandagépezet gyűlöletkeltő uszítására. A törvény mihamarabbi eltörlését és egy tisztességesebb kulturális szféra eljövetelét várva:
André Ferenc
Babarczy Eszter
Bartók Imre
Bazsányi Sándor
Biró Krisztián
Borsik Miklós
Deres Kornélia
Földényi F. László
Forgách András
Győrfi Kata
Halász Rita
Horváth Benji
Károlyi Csaba
Kemény Zsófi
Kerber Balázs
Keresztesi József
Kustos Júlia
Kutasy Mercédesz
Láng Zsolt
Ménes Attila
Mohácsi Balázs
Terezia Mora
Nagy Márta Júlia
Papp Sándor Zsigmond
Peer Krisztián
Péter Ágnes
Selyem Zsuzsa
Sepsi László
Simon Márton
Szabó Imola Julianna
Szolláth Dávid
Tompa Andrea
Vonnák Diána
Závada Péter."

A gyermekvédelminek nevezett, de valójában melegellenes törvény gyakorlati működésére az elmúlt időszakban egyre több példa akadt: Papp Dóra Helena-trilógiáját például az LMBTQ-tematika miatt száműzték az ifjúsági irodalom polcairól, a Libriben fóliával akadályozzák meg a belelapozást a hasonló témájú könyvek esetében, a Líra pedig 12 milliós bírságot kapott egy ijfúsági regény miatt, amelyben két fiú szeret egymásba.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux