Ugrás a tartalomra
x

Minden vád alól felmentették Kevin Spacey-t - A színész könnyekben tört ki az ítélethirdetés során

Újabb jogi győzelmet aratott Kevin Spacey

Szerda délután az Egyesült Királyság bírósága ítéletet hirdetett a Kevin Spacey ellen indított szexuális zaklatási perben, és a 9 vádpont közül egyben sem találták bűnösnek. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész éppen ma ünnepli 64. születésnapját, és az ítélethirdetés hallatán a Variety beszámolója szerint könnyekben tört ki.

Spacey ellen az elmúlt években többen is megfogalmaztak hasonló vádakat, ami a színészi karrierjét ketté törte, kirúgták például népszerű Netflix-sorozata, a Kártyavár utolsó évadából, Ridley Scott pedig kivágta és mással forgatta újra a jeleneteit A világ összes pénzében. A mostani tárgyalás azután indult el egy hónappal ezelőtt, hogy négy brit férfi, akik a 2000-es években kerültek kapcsolatba a Hetedik és az Amerikai szépség sztárjával, feljelentést tett az Egyesült Királyságban. Egyikőjük állítása szerint Spacey folyamatosan a beleegyezése nélkül fogdosta őt, de volt olyan is, aki arról számolt be, hogy egy közös házibulit követően lehúzott nadrággal ébredt fel, Spacey pedig szexuális aktust "hajtott végre" rajta.

A 9 rendbeli szexuális bűncselekmény időközben amúgy 5 rendbelire csökkent, mivel jogi-technikai problémákra hivatkozva ejtették a többi 4-et, de a legsúlyosabb vád, azaz a beleegyezés nélküli szexuális érintkezés maradt, és ha ebben bűnösnek találták volna Spacey-t, akkor akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhették volna. A színész ügyvédje, Patrick Gibbs a Londonban zajló per záróbeszédében azzal érvelt, hogy nem bűn szexelni, még akkor sem, ha az ember híres, és a következő mondatokkal igyekezett hatni az esküdtekre:

"Ha önök biztosak benne, hogy bűnös, akkor elítélik őt. Ám ha csak egy kicsit is bizonytalanok ebben, akkor az a kötelességük – és talán még örömükre is szolgál –, hogy ne ítéljék meg bűnösnek. Könnyű megvádolni egy olyan embert, mint amilyen Mr. Spacey. Úgy értem, egy embert, akinek ennyire kicsapongó a szexuális élete, aki nem vallott színt szexualitásáról a nyilvánosság előtt, még ha nyílt titok is a filmiparban, hogy ő meleg. Egy emberről van szó, aki csak normális fickó szeretne lenni: inni egy sört, nevetni, füvezni, kocsiban ülni és sok időt eltölteni fiatalabb emberekkel, akik tetszenek neki."

Spacey-nek egy éven belül ez a második bírósági győzelme: tavaly októberben az Egyesült Államokban áll bíróság elé, a tengerentúlon Anthony Repp színész jelentette fel zaklatásért, ám az ottani esküdtek sem találták bizonyítottnak a vádakat.

www.ign.com

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux