Ugrás a tartalomra
x

AZ ORVOSI VIZSGÁLATRÓL NEMI BETEGSÉGEK ESETÉN

Mi az az STD?

Az STD egy angol rövidítés: sexually transmitted deseases (nemi úton terjedő betegségek), amelynek egy modernebb változata az STI (sexually transmitted infections, nemi úton terjedő fertőzések). Magyarországon STD-vel elsősorban a bőr- és nemigyógyászok foglalkoznak, méghozzá azért, mert ezeknek a betegségeknek nagyon sokszor csak bőrtünetük van, vagy a nemi tájékon jelentkező nyálkahártya- és bőrtünetük. A nőgyógyászok és urológusok (a férfi nemi szervekkel, húgyhólyaggal, vesékkel foglalkozó orvosok), infektológusok (fertőző betegségekkel foglalkozó belgyógyász szakorvosok) természetesen találkoznak ezekkel a betegségekkel és gyógyíthatják is őket. A többi orvosi szakma tud ezekről a betegségekről, de nem foglalkoznak vele, hanem hozzánk, szakemberekhez irányítják a fertőzötteket.

Az STD megelőzhető? Mi az a rizikócsoport?

A nagy számok törvénye alapján minél több partnerrel létesítesz életed során szexuális kapcsolatot, annál nagyobb az esélye, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegség téged is elérjen!  Egy partnertől is el lehet kapni azonban nemi betegséget, ha nem szűzen jött a kapcsolatba, és nem vizsgáltatta ki magát, mielőtt Veled kezdett volna nemi életet élni.

Elsősorban a monogámia (adott időszak alatt csak egyetlen partnerrel létesítesz rendszeres szexuális kapcsolatot), vagyis a hűség csökkenti jelentősen a szexuális úton terjedő betegségek kialakulásának kockázatát!
A második legfontosabb eszközünk, pedig az óvszer (gumi, koton, kondom ugyanaz). Félreértés ne essék! Az óvszer véd a nem kívánt terhesség ellen is, de itt elsősorban a nemi betegségek elleni védelemről beszélünk, tehát óvszert nem csak hüvelyi behatolás esetén, hanem mindenféle szexuális együttlét kapcsánalkalmazni kell.

Mi az a nemibeteg szűrés?

Bizonyos csoportokat – pl. a rizikó csoportokat – azzal a szándékkal vizsgáljuk, hogy kiszűrjük a nemibetegségben szenvedőket, és gyógyszeres kezelést adjunk.
A szűrővizsgálatok a legfontosabb megelőző tevékenységek közé tartoznak.
Szifilisz vizsgálatot csak akkor lehet elvégezni, ha az adataidat megadod, de ún. „anonym”- tehát név nélküli –  HIV szűrésre több helyen is lehetőség van.

Kontaktuskutatás

Bármilyen fertőző betegség- és így a nemi betegségek- eredményes leküzdése a fertőzőforrások felismerésétől és kezelésétől függ.
Fertőző forrásnak nevezzük azt a személyt, akitől a vizsgált személy fertőződött. Szexuális partnereknek nevezzük azokat, akik egymással állandó, vagy alkalmi nemi kapcsolatot tartanak fenn. Veszélyeztetett kontaktusok azok, akik az index személytől fertőződhetnek. A kontaktus kutatás célja, hogy a nemi beteg, az „ún. index beteg” szexuális partnereit felderítsük, megvizsgáljuk és az eredménytől függően, kezelésben részesítsük. Ez a folyamat elengedhetetlen a fertőzési lánc megszakításához.

Hogyan szóljak a partneremnek, hogy fertőzött vagyok?

Jelenleg Magyarországon több módszer is elfogadott a partnerek értesítésével kapcsolatban. Szólhat maga a beteg a saját partnereinek, ez az ún. partner általi értesítés („patient referral„). Ilyenkor azonban az a tapasztalat, hogy a betegek hajlamosak csak azokat értesíteni, akiktől saját feltételezésük szerint megszerezték a betegséget, és a többi partnert pedig nem.
Sokan cikisnek érzik, hogy szóljanak a partnereiknek, túlságosan szégyellik magukat, hogy felfedjék ezt a „titkukat”. Ilyenkor az egészségügyi személyzet segítségét kapják meg: a „doctor referral” féle értesítésmódnál a partnerek értesítését a beteg ránk bízza, és ilyenkor teljes névtelenséget kapnak. A partnereket az orvos, vagy a gondozónő hívja fel telefonon, esetleg levélben értesíti az STD szűrés szükségességéről, de semmilyen körülmények között nem adhatja ki az első beteg adatait.

Nemcsak az index személy, hanem az összes partner anonimitását – név nélküliségét –  biztosítjuk!

A kontaktuskutatást nagyon megnehezíti a szexuális orientáció eltitkolása, jóllehet ma már semmi szégyellnivaló nincs az azonos neműek közötti szexben. Hidd el, mi nem „ítélkezzünk” feletted. Felnőtt ember vagy, egy felnőtt ember ösztöneivel és igényeivel. Mi gyógyítani szeretnénk Téged, és megelőzni a fertőzés továbbterjedését!

Tanácsadás (Counselling)

A “counselling” fogalomnak pontos magyar megfelelője nincsen: egyidejűleg jelent tanácsadást is, gondozást is. A counselling kiegészíti az egészségnevelést, és azzal együtt azt a célt szolgálja, hogy segítse az embereket saját egészségükkel és magatartásukkal kapcsolatos döntéseikben. A counselling a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésének és kezelésének elengedhetetlen, ugyanakkor egyik legnehezebben kivitelezhető része. Megfelelő tanácsadás hiányában a betegek nem fedik fel a veszélyes viselkedési formákat, így a tünetmentes fertőzések nem kerülnek felismerésre, következésképpen kezelésre sem. Ezek a személyek a fertőzést akaratlanul is tovább terjesztik.
Ha a szexualitással és az STD-kel kapcsolatos kérdésekről nyíltan beszélünk, lehetőséget teremtünk a vizsgálatra, a megfelelő diagnózis felállítására és a kezelésre, illetve az adott betegségre vonatkozó alapvető információk átadására.

Rizikó csoportok

A nemi betegségek nem véletlen fertőzések. Léteznek ún. rizikócsoportok, amelyeknél egyes nemi betegségek gyakorisága statisztikailag meghaladja az átlagot, de pusztán az ebbe való beletartozás alapján sem kizárni, sem bizonyítani nem lehet a nemibetegség jelenlétét. A nemi betegség minden társadalmi réteget érint, sem anyagi-, sem műveltségi szint alapján nem lehet senkit beskatulyázni!
Rizikó csoportba tartozik a promiszkuitás (egyszerre több partnered is van, vagy gyakran cserélgeted őket, pl. egy év alatt több mint 4 új partnered van), a prostitúció ( a test áruba bocsájtása), a drog fogyasztás ( nem csak a vénás drogok a közös tű miatt, hanem bármilyen bódító szer, ami a józan ítélőképességedet befolyásolja). Sajnos vannak olyan részei a világnak, ahol nagyon-nagyon sok HIV fertőzött él, tehát ha ezekből az országokból választasz partnert, légy észnél, és kérjetek egy tesztet, mielőtt elkezdtek nemi életet élni!
Ne feledd, sajnos rizikó csoportba tartozol akkor is, ha csak egy partnered van, de az pl. fűvel-fával megcsal!

Nemcsak a szexuális magatartás, hanem egyéb közös érdeklődési terület is rizikó csoportot jelenthet. Társas találkozóhelyek is fontos szerepet játszanak az STI-k terjedésében. A legáltalánosabb ismerkedési helyek – és egyben rizikó csoport teremtők: internet, internetes párkeresők, éjszakai bárok, fürdők vagy szaunák, sex klubok, swinger klubok, ismert parkok, vagy nyilvános illemhelyek, ill. szex- videotékák.

Milyen vizsgálatokat végeztessünk el az első szex előtt?

Természetesen, ha mindketten szűzen – de tényleg úgy – léptek a párkapcsolatba, akkor nem szükséges semmilyen tesztet elvégezni.

A szüzességről hazudni nem érdemes, főleg magatoknak nem. Az orális szex is szex, sőt, még a pettinget is ide sorolnám, hiszen a nemi szervek váladékával találkozhattál. Ha ilyen helyzetben voltál már, vagy akár már volt komoly szexuális partnered, akkor viszont – mielőtt az új partneredet akaratlanul is megfertőzöd egy tünetmentes nemi betegséggel – érdemes szűrő vizsgálatot végeztetni.
Ma már nagyon sok helyen végeznek vérből syphilis és HIV szűrést, valamint hepatitis szűrést is. Itt figyelembe kell venned az ún. „ablak periódust”, ami azt jelenti, hogy a vérvizsgálat csak bizonyos idő (2-3 hét) elteltével később mutatja a fertőzésedet. Tehát ezeket a teszteket, 1 hónap elteltével meg kell ismételni. Ez a hónap alkalmas arra, hogy megismerd a másikat, és bizonyossá válj abban, hogy a testi kapcsolat megérett közöttetek. A vérből kimutatható tesztek a legalapvetőbbek, de ezen kívül léteznek olyan, orvosi vizsgálattal kideríthető betegségek, amit csak a nemigyógyász tud kizárni. Ezekről bővebben olvashatsz a nemibetegségek részben.

Hol végeznek vérteszteket?

Minden, lakcímkártya szerinti Bőr-Nemibeteg Gondozóban (BNG) végeznek HIV és syphilis szűrést. Hogy melyik BNG-be tartozol, megkeresheted a Bőr- és nemibeteg gondozók listája Magyarországon részben. Ha nem akarsz a lakcímednek megfelelő helyre menni, íme egy-két lehetőség a szűrések elvégzésére:
Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika, Budapest VIII. ker., Mária u. 41. magas fsz. Tel.: 06-1-266-0465. Rendelési idő: H-K-Sz-Cs-P: 8:00-12:00. A szűrés ingyenes és anonim. Itt végeznek syphilis, HBV és HCV szűrést is!
Fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriuma, Budapest XIII. ker., Váci út 174.. Tel.: 06-1-465-3800. Rendelési idő: H, Sz: 8:00-11:00, Cs: 12:00-16:00. Ingyenes anonim szűrést is végeznek.
Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat, Budapest XI. ker., Karolina u. 35/b.
Tel.: 06-1-466-9283. Rendelési idő: H-Sz: 17:00-20:00, K-P: 9:00-12:00, Anonim, a szűrés ingyenes. Kérésre szifilisz és Hepatitis B szűrést is végeznek!
Országos Epidemiológiai Központ: Budapest IX. ker., Gyáli u. 2-6. Tel.: 06-1-476-1100 / AIDS-ambulancia. Rendelési idő: K: 11:00-12:00, Cs: 14:00-15:00. Anonim szűrést is végeznek, amely ingyenes.
Szent László Kórház – Központi Ambulancia/Recepció. Budapest IX. ker., Gyáli u. 5-7.Tel.: 06-1-215-0219/8228, 06-1-455-8228. Rendelési idő: H-K-Sz-Cs-P: 8:00-14:00. Telefonon kell időpontot kérni.
AIDS Segély Alapítvány, Sopron, Magyar u. 14. Tel.: 06-80-333-399; Rendelési idő: K, Sz: 17:00-20:00.

Az orvosi vizsgálatot beutaló nélkül igénybe veheted – előzetes telefonos egyeztetés alapján – a lakcímed szerinti Bőr- és nemibeteg gondozóban, vagy – szintén előzetes telefonos egyeztetés után – a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika STD Centrumában. Mindenképpen vidd magaddal a TAJ kártyádat, személyidet, lakcím kártyádat, és készülj fel arra, hogy bizonyos extra vizsgálatokért – ha az orvos szükségesnek találja – elképzelhető, hogy külön fizetni is kell.

Nemibeteg gondozás

A nemibeteg gondozás, egészségi ártalmakat megelőző és elhárító, az életkörülmény megjavítására irányuló szervezett társadalmi tevékenység, amelynek célja a nemi betegek fertőző forrásainak és megbetegített kontaktusainak gyors kezelésbevételével megakadályozni a fertőző láncolatok kialakulását.

Jól hangzik ugye? De mit is jelent valójában?

Ha már megkaptad a diagnózisodat (szifilisz, tripper, vagy esetleg HIV fertőzés), akkor az orvosodon kívül egy új személlyel ismerkedsz meg. Ő a Gondozónő.
Olyan, mint a terheseknél a védőnő, csak éppen az ő feladata a Te védelmed, és az egészséged megőrzése. Bátran fordulhatsz hozzá minden panaszoddal, hiszen olyan szakemberrel állsz szemben, akinél – és ez a legfontosabb- nem egyedi a problémád, és aki biztosan úgy, ahogy vagy el fog fogadni és segíteni próbál Neked.
Az STD betegségeknél külön probléma, hogy a betegek szégyellik magukat, nem mernek, nem tudnak kivel beszélgetni a bajukról, félnek a többiek elítélésétől.
A gondozónői tevékenységet ezért találták ki, és vezették be, hogy támogassa a bajba jutottakat.

Mit fog mondani nekem a gondozónő?

A gondozónő nem prédikál. Egy csomó dolgot viszont megtaníthat Neked. Félni, rettegni tőle nem kell, de a tisztelet légy szíves add meg neki!
Amire meg tud tanítani, az, amit nem tanítanak az iskolában, sőt még a legmenőbb szülők sem mondanak el feltétlenül Nektek, és az interneten, meg a pornós filmekben, újságokban biztosan nem találjátok meg a választ.
El tudják magyarázni mi a helyes szexuális magatartás, így a tanácsadás végén képes leszel önállóan dönteni, és elkerülni, felismerni azokat a viselkedési formákat, amelyek a fertőzés kialakulásához vezetnek.

Az óvszer

Az óvszer vékony, latex- vagy poliuretán anyagból készül. A merev hímvesszőre kell felhúzni, még a behatolás előtt. Nem olyan bonyolult felrakni, ne félj tőle! Minden dobozban van útmutató, általában rajzokkal a helyes felhelyezésről.
Mielőtt bármibe belekezdtek, bontsátok ki az óvszer csomagolását – és ne a fogatokkal, hogy ne sérüljön meg a gumi, még véletlenül sem! Az óvszert még akkor kell felhelyezni, mielőtt bármi történt volna. Ne feledkezz meg arról, hogy az előváladék, a hüvelyváladék sajnos fertőzhet, és a torokban is „lakhatnak” nemkívánatos kórokozók! Ha kivetted az óvszert, akkor a tetejénél lévő kis csúcsot fogd össze, és mintha egy sapkát, vagy egy harisnyát húznál fel, görgesd le a hímvessző tövéig. A végén a kis zsákocska arra való, hogy felfogja az ondót. Levenni az óvszert már csak akkor szabad, ha vége az aktusnak, tehát a fürdőszobában, a szemetes felett! Egy óvszert, csak egy alkalommal használj, ha egy este többször is szexeltek, mindig nyissatok új csomagot!
Az óvszert bárhol meg tudod már venni, akár abc-ben, vagy pipere boltban, benzinkútnál, esetleg automatából. Válassz olyan típust, ami a legjobban illik hozzád, de bátran kísérletezz vagány színekkel, vagy ízesítésekkel!
Ne feledd, aki Veled nem akar óvszert használni, az mással sem használta azt! Ne dőlj be a „menő dumáknak”: észre sem veszed majd, hogy rajtad van az óvszer, nem lesz semmi „zokniban lábat mosni” fíling!

 

Tévhitek az orvosi vizsgálattal kapcsolatban

Tűzzel-vassal veszik a mintát

Ha sterilizálható pálcával veszik a mintát, azt közvetlenül a mintavétel előtt fel kell hevíteni láng felett, izzásig. Ezzel fertőtlenítjük a fémet. Mire az a beteghez közel kerül, már megint szobahőmérsékletűvé válik.

Fáj a vizsgálat, és még utána 1 hétig

Nem fáj a vizsgálat, maximum kicsit kellemetlen. Sajnos orvosnál ez előfordul. Húgycsőből való mintavétel után még max. 1 napig kicsit égő érzés lehet, ha a nyálkahártya gyulladásban volt.

Elkapsz valamit a rendelőben, a vizsgálat során

Ez egy gyakori tévhit, de természetesen nem igaz. Minden, ami a bőrödhöz és / vagy a nyálkahártyádra kerül, steril és egyszer használatos. Azonkívül ne felejtsük el, hogy hogyan is terjednek a nemi betegségek! 

Ne fogd meg a kilincset,mert megbetegszel

Gyakori hiedelem, bőrgyógyászaton és nemigyógyászaton szintén. Tudományos alapja semmi. Nemi fertőzést kilincstől még soha senki nem kapott, nem is fog. Persze a normál higienet be kell tartani, ha hazaérsz, moss kezet úgy, mint mindig.

A vérvételnél kapod el a fertőzést

Nem kaphatsz el fertőzést vérvételnél. Steril, egyszer használatos tűvel és fecskendővel dolgozunk, amit rögtön a vérvétel után az ún. veszélyes hulladékok közé kell dobni.

Borotválkozni kell a vizsgálat előtt

Nem szükséges borotválkozni a vizsgálat előtt. Természetesen, ha Te úgy érzed jól magad, tedd, de csak emiatt nem kell epilálnod. A vizsgálatot nem zavarja, az orvos tud „úgy is” tájékozódni Rajtad.

Fáj a fiúk vizsgálata?

Nem fáj, csak kicsit kellemetlen. A húgycsőből kell mintát nyerni a tenyésztéshez, ehhez maximum 2cm-ig kell felérni a húgycsőbe. A pálcás vizsgálat egyáltalán nem fáj, ha vattapálcával vizsgálnak, akkor a nyálkahártyád érzékeny lehet. Sajnos, ha gyulladt a húgycsöved, akkor minden fáj, még a pisilés is, tehát a vizsgálat is kicsit kellemetlenebb. Szerencsére gyorsan túl lehet rajta esni. A vizsgálatnál a bőrt hátra kell húzni, és két oldalról a hímvessződet alátámasztani. A két hüvelykujjaddal ezután szétnyitod a húgycsőnyílásodat, és megpróbálsz nyugton maradni egy pár pillanatig.

A betegséged típusától függően lehet, hogy mintát kell venni a torkodból, vagy a végbélnyílásodból egy vattapálca segítségével… nem fog fájni.

Tudnivalók

A vizsgálat először beszélgetéssel kezdődik. Elmondod a panaszaidat, mikor, hogyan kezdődtek, mit vettél észre magadon. Nem kell szégyenlősnek lenned, nevezd nevén a dolgokat: nyugodtan használhatod a hímvessző, a makk, a herezacskó szavakat. Senki nem fog kinevetni.

Ha az orvos rákérdez, hogy fiúval, vagy lánnyal voltál-e, nem azért teszi, mert a magánéletedben akar vájkálni, hanem ez alapján tudja eldönteni, milyen vizsgálatot tart fontosnak Nálad.
Amikor az orvos meg akar vizsgálni, le kell tolni a nadrágot és az alsónadrágot. Ez lehetőség szerint legyen tiszta, és ne legyen lyukas, vagy vonalkódos- az inkább ciki, mint az egész betegség. A doktor megvizsgálja a lágyéki nyirokcsomókat – megnyomorgatja a hajlatodat –, és megvizsgálja a hímvesszőt. Ezt Te tartod, és forgatod úgy, ahogyan mondja. Itt nem számít, hogy kicsi-e vagy nagy. Tök lényegtelen – nem kell rágörcsölni. Ha hozzányúl, akkor ezt csak kesztyűben teszi – nyugi. Ezek után a húgycsőnyílást megnyitod, méghozzá úgy, hogy a két hüvelykujjaddal széthúzod azt a nyílást, amin pisilsz, miközben a többi ujjaddal alátámasztod a hímveszőt, hogy egyenes legyen. A vizsgálat során egy tompa (!) végű műanyag pálcát használnak, amit kb. 1-2 cm-re kell a húgycsőnyílásba felvezetni, és onnan kell a mintát venni. Ne menj pisilni közvetlen mintavétel előtt!
Elképzelhető, hogy az orvos a torkodba is benéz, vagy a végbélnyílásodból mintát vesz vattapálcával. Érdemes odafigyelni a tisztaságra, aznap reggel pedig különösen!
A mintavételhez egyes helyeken még használnak fém végű pálcát. Ezt úgy fertőtlenítjük, hogy vizsgálat előtt fehér izzásig felhevítjük gázláng felett. Ne izgulj! Mire odaér hozzád, már nem meleg a pálca.
Rossz reflex: visszatartjátok a levegőt mintavételkor. Persze ettől elájul az ember.

Mi fog történn a rendelőben?

Ha elmész egy orvosi rendelőbe, ott bizony illik viselkedni. Első és legfontosabb, hogy köszönsz, és bármilyen fiatalnak tűnik az orvos, vagy az asszisztens, nem tegezed le őket. Ezután jelentkezel a kartonozóban, vagy a betegfelvételi pultnál. Minden helyen más a szokás, de talán az a legegyszerűbb, ha előtte telefonon beszélsz a gondozónővel, és akkor nem a pultban ülőknek kell elmagyaráznod a bajodat. Ha szifilisz, vagy tripper gyanúd van, akkor a BNG-ben aznap meg is vizsgálnak, és vért vesznek Tőled. De néma gyereknek anyja sem érti a szavát, úghogy mondd el bátran a gondozónőnek, hogy mi baj van. Persze a hallottak alapján nem Te, hanem Ő fogja eldönteni, hogy „sürgős eset” vagy-e, vagy időpontot kapsz vizsgálatra. A legtöbb vizsgálatot TAJ kártya ellenében el tudják végezni, de van egy-két olyan célzott vizsgálat, amit ki kell fizetni. Az orvos fogja elmondani ezeket az infókat, és Ő dönti el mire van szükséged. Felesleges vizsgálatot nem fog kérni. A vizsgálatra vigyél magaddal TAJ kártyát, személyit és lakcímkártyát. A vizsgálat előtt mosakodj meg, és tisztelt meg a vizsgáló orvost azzal, hogy tiszta fehérneműben állítasz be. Ha folyásod van, tegyél a gatyádba vattát, vagy papírzsepit, lányok tehetnek tisztasági betétet. Lányok: nem kell „kimosakodni”, hüvelyöblítést csinálni, az már túl sok, és befolyásolhatja az eredményt. Szappan, meleg víz bőven elegendő. Az orvos meg fog vizsgálni. Értelemszerűen ott vizsgál meg, ahol a panaszod van, tehát le kell vetkőzni. Hidd el, nem kell szégyenlősködnöd, biztosan nem Te leszel az első meztelen ember aznap a rendelőben, és a vizsgálattal a Te javadat szolgálják! Ne feledd: az orvoson kívül a vizsgálatnál bent kell lennie egy asszisztensnek is.

www.semmelweis.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux