Ugrás a tartalomra
x

A szifilisz

Májusi cikkünkben már írtunk az Európai Tesztelési Hétről,aminek keretében ingyenes,anonim HIV és szifilisz szűrésen vehettek részt az érdeklődők.

Mivel egyre gyakoribb,hogy a pozitív HIV eredmény mellett a szifilisz is pozitív eredményt mutat,most erről a betegségről gyűjtöttük össze a tudnivalókat,röviden.

Egy baktérium, a Treponema pallidum által okozott klasszikus nemi betegség. Nagyon sokféle betegséget utánozhat, ezért nevezik a betegségek majmának! Jellemzően rövid tünetes és hosszú ideig tartó tünetmentes időszakokból áll.
A szifiliszt elkaphatod szexuális úton, de terjed vérrel, anyatejjel is, ill. a terhesség során, az anyáról a magzatra. Kezelés nélkül a betegek nagy részében életveszélyes szövődményeket okoz. Igaz, hogy minden szakaszában gyógyítható, de a szövődményei, pl. vakság, bénulások, sajnos véglegesek.

A baktérium

Dugóhúzó alakú, nagyon vékony kórokozó, amelyet csak speciális, ún. „sötét látóteres mikroszkóppal” lehet látni. Levegőn, fertőtlenítőszerek, szappan hatására gyorsan elpusztul.

A fertőzés tünetei

Annak ellenére, hogy a baktérium közvetlenül a fertőzés után elárasztja a szervezetet, leghamarabb 3 hét múlva jelentkezik az első tünete a betegségnek. A baktériumok ott indulnak szaporodásnak, ahol a szexuális aktus volt, tehát ez lehet a hüvely nyálkahártyája, a makk bőre, vagy akár a szájnyálkahártya is. Itt alakul ki az a nagyon csúnya, de nem fájdalmas fekély, amit ha a beteg lát ( pl. a fiúk jobban látják a hímvesszőn lévő fekélyt, mint a lányok a hüvelyben lévőt), és gondol a betegségre, akkor rögtön orvoshoz is fordul! A tünet annyira jellegzetes, hogy sokszor a bőrgyógyász már ránézésre meg tudja mondani, hogy mi bajod van. Probléma akkor van, ha valamilyen más betegséggel, pl. herpesszel keverik össze a betegséget, és nem vizsgálnak ki megfelelően, ezért minden esetben fordulj szakemberhez!

A fekélyen kívül megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók a fekély környezetében, ill. a nagyajkak, kisajkak vagy a hímvessző is be tud dagadni. A fekély tele van baktériummal és nagyon-nagyon fertőz!
A fekély nemcsak fájdalmatlan, hanem pár hét alatt meg is gyógyul, akár csinálsz vele valamit, akár nem. Ilyenkor szoktak a betegek megkönnyebbülni, és el is felejtik az egészet. Ilyenkor azonban ugyanúgy fertőznek, mint tünetes állapotban.

A baktériumok ebben az időszakban is szaporodnak benned, és a fertőződésed után kb. 2 hónappal hirtelen bőrtüneteid lesznek. Van, hogy fejfájás, megfázásos panaszok, fogyás, rossz közérzet, nyirokcsomó duzzanat, hajhullás is kíséri a bőrtüneteket. Amennyire jellegzetes az első tünetcsoport, ezek a bőrbetegségek azonban nagyon sok más bőrbetegségre hasonlítanak, a felismerésük még szakember számára is kihívást jelenthet.
Ha a beteg még ilyenkor sem kap megfelelő kezelést, az esetek egy részében a betegség később semmi tünetet nem okoz, van, azonban akinél szív-érrendszeri, vagy késői idegrendszeri szifilisz alakulhat ki.

Honnan tudom, hogy fertőzött vagyok?

Ha a nemi szerveden fájdalmatlan seb alakul ki, ami aztán spontán múlik, vagy egyszercsak tele leszel nem viszkető bőrkiütéssel, és TERMÉSZETESEN voltál valakivel, akivel nem használtatok óvszert az együttlét során, akkor elkaphattad ezt a betegséget. A vérteszt leghamarabb 3 hét múlva mutatja ki a fertőzést, de ha pl. antibiotikumot szedtél akkor sokkal később lesz csak pozitiv a teszt. Ezért szoktuk javasolni, hogy 2 hét múlva is gyere el egy vérvételre, ha bármi gyanúsat észleltél magadon. Érdemes ilyenkor orvosi vizsgálatot is kérni.

Pozitív a szifilisz tesztem, pedig hűségesek vagyunk egymáshoz!

Egyrészt: azért mert az aktuális kapcsolatban hűségesek vagytok egymáshoz még nem zár ki semmit. Bárki hozhat egy előző kapcsolatából tünetmentesen szifilisz fertőzést. Erről beszéltünk, amikor a „Milyen vizsgálatokat végeztessünk el az első szex előtt?” részben írtunk.
Másrészt: sajnos biztonsággal csak arról tudsz nyilatkozni, amit te teszel. A partnered mellett nem lehetsz ott minden pillanatban, meg kell tudnod bízni benne. Ezért fontos a szexuális élet megkezdése előtt a másik megismerése, hogy a kölcsönös bizalom és tisztelet is kialakuljon a szerelem mellett.
Harmadrészt – de ez a legritkább eset – van, amikor a teszt „ál- pozitív”. A szifilisz tesztek nagyon megbízható, régóta használt vizsgálatok. Vannak azonban olyan betegségek, vagy állapotok, pl. a terhesség, amikor a tesztek akkor is fertőzést jeleznek, ha semmi bajod nincs. Ilyenkor olyan megerősítő teszteket használunk, amivel 100%-osan ki tudjuk zárni a fertőzést.

Megelőzhető a szifilisz?

Minden fertőző betegség, így a szifilisz is megelőzhető.
Amit Te tehetsz: nem választasz felelőtlenül partnert, és használod az óvszert minden alkalommal – és minden formájú együttlétnél – amíg nem bizonyosodsz meg arról, hogy a párod nem fertőzött.

Amit mi teszünk: ha szifiliszes fertőzést találunk, akkor nem csak a beteget, hanem a partnerét, partnereit is kezeljük, méghozzá attól függően, hogy kb. mikor kapta meg a betegséget. Ezt nevezzük kontaktus kutatásnak. Van, hogy 1 évre visszamenőleg kell sz összes partnert értesíteni, hogy valószínű fertőzött szifilisszel, és kezelésre szorul. Ez egy jó kis riadóláncot szokott beindítani, hiszen ezeknek a partnereknek már új partnereik vannak, akik mind már mind fertőződtek, és adják tovább a betegséget.

Itt kanyarodunk vissza ahhoz akérdéshez, hogy miért is van még szifilisz a XXI. században. Azért, mert nagyon kevesen értik meg annak a jelentőségét, hogy nekünk, orvosoknak meg kell keresnünk azokat az embereket, akiket a beteg megfertőzött, vagy akitől összeszedhette a betegséget. Sokan a magánéletükben történő vájkálásként élik meg ezt, és nem akarnak segíteni, talán szégyenkezésből, talán önérzetességből, de ami legvalószínűbb, azért, mert nem értik a kérdések mögött húzódó szándékot. Legyél Te ennél okosabb, ha véletlenül ilyen helyzetbe kerülsz! Segítsd a munkánkat!

A szifilisz kezelése

A szifilisz kezelése a penicillin felfedezése óta megoldódott. Régen minden nap kellett egy szurit kapni, 30 napon keresztül, hogy meggyógyulhasson a beteg, ma már rendelkezésre áll olyan, elhúzódó hatású penicillin, amit elég heti egy alkalommal megkapni.
A gyógyulás nem akkor áll be, amikor már nincs tünete a betegnek, hanem akkor, ha a vértesztek eredménye alapján az orvos azt mondja. Mivel ez egy igen alattomos betegség, a mai gyakorlat azt írja elő, hogy 2 éven keresztül figyeljük meg a betegeket.
A betegség gyógyítható, de ha már kialakulnak szövődmények, azok már nem fognak eltűnni a penicillin kezelés után.

www.semmelweis.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux