Ugrás a tartalomra
x

VARGA MÁTÉ: GENETIKAI TESZTEKKEL NEM LEHET MEGÁLLAPÍTANI A FEJLŐDŐ MAGZAT SZEXUÁLIS ORIENTÁCIÓJÁT

A szombati Budapest Pride-hoz kapcsolódva a következő napokban négy fontos Qubit-előadást osztunk meg a homoszexualitás evolúciójáról, genetikájáról, orvosi besorolásáról és az iskolai szexuális nevelés mai magyar állapotáról. Scheuring István evolúcióbiológus előadása itt látható.

Ha lenne tervrajzunk az Ezeréves Sólyomról, ami alapján ezerszer legyárthatnánk Han Solo legendás űrhajóját, azt várnánk el, hogy a végén mindig ugyanúgy nézzen ki és ugyanúgy működjön. Az emberi genom működése azonban inkább egy receptre hajaz, vagyis sosem tudhatjuk, hogy ugyanazokból az összetevőkből mi jön ki a végén. A tudománykommunikációt véleménye szerint szükségszerűen meghatározó metaforákat segítségül hívó Varga Máté genetikus szerint ez is magyarázza, hogy a homoszexualitás az ikervizsgálatok tanúsága szerint, bár genetikailag is meghatározott viselkedési forma, még az egypetéjű ikrek esetében sem jelenti, hogy a testvérpár mindkét tagjára jellemző lesz felnőtt korban. 

Hogyan befolyásolják génjeink a viselkedésünket? Milyen genetikai eltérések okozhatják az átlagostól eltérő nemi jelleget vagy szexuális viselkedést? Az öröklött gének vagy inkább a környezeti hatások játszanak-e fontosabb szerepet a szexuális viselkedésünk és a nemi identitásunk végső formájában? Hol kezdődik az egyedfejlődés folyamatában a környezeti hatás? Az automatizált gyártósorok programjaira vagy inkább a bonyolultságukban is egyedi végeredménnyel kecsegtető receptek utasításaira hasonlít-e az emberi genom működése? Mi köze a homoszexualitásnak a balkezességhez vagy az Y-kromoszóma által meghatározott tesztoszterontermelésnek az agy magzati korban bekövetkező húrozásához?

Varga Máté genetikus, az ELTE Természettudományi Karának docense, a Qubit állandó szerzője a negyedik Qubit Live-on boncolgatta a fenti kérdéseket. A homoszexualitásról genetikájának legfrissebb kutatási eredményeit bemutató előadás immár videó- és podcastformában is elérhető.  

www.qubit.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux