Ugrás a tartalomra
x

SCHEURING ISTVÁN: A SAJÁT NEMÜKHÖZ VONZÓDÓK AGYA MÁSKÉPP MŰKÖDIK, AMI MÁR AZ ANYAMÉHBEN ELDŐL, ÉS A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓRA IS KIHAT

A szombati Budapest Pride-hoz kapcsolódva a következő napokban négy fontos Qubit-előadást fogunk megosztani veletek a homoszexualitás evolúciójáról, genetikájáról, orvosi besorolásáról és az iskolai szexuális nevelés mai magyar állapotáról.

Ugyanazok a gének, amelyek egy családban a nőknek magasabb szaporodási esélyeket biztosítanak, növelik annak az esélyét, hogy a család férfitagjai között ivarérett korára több lesz a nem tisztán heteroszexuális érdeklődésű férfi. Bár mindezt kísérleti úton nem emberek, hanem ecetmuslicák esetében bizonyították, a homoszexualitás evolúcióbiológiai magyarázatai szerint ez lehet például az oka, hogy az azonos neműek iránti vonzódás nem szelektálódik ki az emberi populációból sem, hiszen nemcsak társadalmilag, hanem genetikailag is hasznos a fajnak vagy azon belül egy csoportnak. 

Milyen módszerekkel lehet egyáltalán megmérni, hogy egy populációban mennyi lehet a homoszexuálisok aránya? Mi lehet az oka annak, hogy a férfiak és a nők körében más eloszlást mutat a magukat nem tisztán hetero- vagy homoszexuálisnak vallók aránya? Miért nem szelektálódnak ki a populációkból a homoszexuális egyedek, ha a szaporodási rátájuk alacsonyabb, mint a heteroszexuálisoké? Miben tér el a heteroszexuális és a homoszexuális egyedek agyműködése?

Scheuring István evolúcióbiológus, az ELKH Ökológiai Kutatóközpontjának altruista viselkedést, szociális munkamegosztást és kulturális evolúciót kutató tudományos tanácsadója április végén arról beszélt a negyedik Qubit Live-on tartott előadásában, hogy miért nagyobb az esélye annak, hogy felnőtt korában homoszexuális érdeklődésűvé válik a nagy családban ugyanattól az anyától született fiatalabb fiúgyermek. Szót ejtett arról is, hogyan határozhatja meg akár több generáción át is az egyedek szexuális érdeklődését nemcsak a szüleiktől öröklött gének összessége, de epigenetikai mintázata is. A homoszexualitás evolúciós hátteréről és társadalmi hasznáról szóló előadás immár videó- és podcastformában is elérhető. 

 

www.qubit.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux