Ugrás a tartalomra
x

A japán bíróság fenntartja az azonos neműek házasságának tilalmát

Oszaka bírósága alkotmányosnak ítélte az azonos neműek házasságának tilalmát.

Az oszakai bíróság döntése csapást mért az LMBTQ-jogokra Japánban, az egyetlen G7-országban, ahol tilos az azonos neműek házassága. Úgy döntöttek, hogy a melegek házasságának tilalma nem alkotmányellenes – számolt be a BBC.

A döntés ellentétes a szapporói bíróság 2021 márciusában hozott ítéletével, amely „alkotmányellenesnek” minősítette az azonos neműek házasságának tilalmát.

Az oszakai kérvényt – miszerint a homoszexuálisok házasságkötésének megtagadása alkotmányellenes – három azonos nemű pár nyújtotta be. A bíróság elutasította, azonban nem zárták ki egy új rendszer kialakításának a gondolatát, amely elismeri az azonos nemű párok érdekeit.

A bíróság döntése kudarcnak számít a melegjogi aktivisták és párok számára, akik azt remélték, hogy nyomást tudnak gyakorolni a japán kormányra. 

A jelenlegi szabályok Japánban
Japán alkotmánya a második világháború után mondta ki, hogy a házasság „mindkét nem kölcsönös beleegyezésével” jöhet létre. A jelenlegi szabályok szerint a homoszexuálisok nem köthetnek törvényes házasságot, nem örökölhetik partnerük vagyonát, és nem rendelkezhetnek szülői jogokkal partnerük gyermeke felett.

Ugyan az egyes önkormányzatok segítik őket azzal, hogy kiadnak számukra élettársi igazolásokat, – hogy lakást tudjanak bérelni együtt és kórházi látogatási joggal rendelkezzenek – a heteroszexuális párokat is megillető teljes körű jogokat nem biztosítják számukra.

Az aktivisták szerint a homoszexualitással kapcsolatos konzervatív hozzáállás azt is jelzi, hogy sok japán még mindig nem meri bevallani szexuális identitását barátai és családja előtt.

 

index.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux