Ugrás a tartalomra
x

James Buchanan volt az első meleg elnök?

Több történész úgy gondolja, hogy Buchanan, az Egyesült Államok 15. elnöke valószínűleg Amerika első meleg elnöke volt.

James Buchanan (Cove Gap, Pennsylvania, 1791. április 23. – Lancaster, Pennsylvania, 1868. június 1.) amerikai politikus, az Amerikai Egyesült Államok 15. elnöke. Ő az egyetlen amerikai elnök, aki sohasem házasodott meg.

Ősei Írországba emigrált skótok voltak. Apja, James Buchanan kereskedő, anyja Elizabeth Speer volt. Szülei 1783-ban Észak-Amerikába vándoroltak, összesen tizenegy gyerekük született, James Buchanan a másodszülött volt. 1797-ben a Buchanan család Mercersburgba költözött. James Buchanan itt kezdte meg iskolai tanulmányait, majd a carlislei Dickinson College-ben folytatta. Később jogi tanulmányokat folytatott Lancasterben.

1856-ban John Buchanant a demokraták elnöknek jelölék, s választásokat meg is nyerték.

Buchanan ellenezte a rabszolgaságot, ugyanakkor polgártársait arra szólította fel, hogy az igazságtalannak tűnő törvényeknek is engedelmeskedniük kell. Úgy vélte, hogy az erkölcsi kérdéseket nem lehet politikai eszközökkel megoldani. Beiktatása után három nappal a Legfelsőbb Bíróság a szabad területen tartózkodó Dred Scott nevű 
rabszolga ügyében határozatot hozott: a rabszolga nem válhat szabaddá, nem folyamodhat szövetségi törvényszékhez. A határozat Északon nagy felháborodást keltett, a Déliek viszont az Északiak tiltakozása miatt háborogtak, mivel szerintük az Északiak nem tisztelik a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. A politikai válságot 1857 végétől gazdasági válság is kísérte. Buchanan a válságért az északiakat, főleg a republikánusokat okolta. 1858-as kongresszusi választások után a Képviselőházban többségbe kerültek a republikánusok. A többségbe került 
ellenzék pedig sorra leszavazta a demokrata Buchanan indítványait.

Buchanan élete végégig agglegény maradt. Számos történész érvel homoszexuális irányultsága mellett, a fennmaradt levelezésekre és naplójegyzetekre alapozva. Legközelebbi barátja William R. King alabamai szenátor volt, aki rövid ideig alelnökként is működött 1853-ban, hirtelen bekövetkezett haláláig. A két férfi éveken át együtt lakott. Buchanan egy ízben Kingre a "jobbik feleként" hivatkozott.

John Buchanan és William R. King

Noha a szexuális kapcsolatot nem lehet meggyőzően megállapítani, különösen mivel Buchanan kérte, hogy halálát követően minden levelezését megsemmisítsék, nem kétséges, hogy a két férfi között egész életükben szoros kapcsolat és szeretet volt.

Rövid időn át egy Anne Coleman nevű gazdag asszonyhoz fűződött kapcsolata, de házasságot nem kötöttek.Sokan azt gondolják, hogy a ragaszkodás alapja inkább a nő jelentős vagyona volt mint valódi szeretet. Coleman azt gyanította, hogy Buchanannak viszonya van, amely miatt megszakította a kapcsolatot.Röviddel azután öngyilkosságot követett el, az apja pedig megtiltotta Buchanan megjelenését a temetésen.

Néhány rövid romantikus kapcsolat ellenére - köztük Dolley Madison unokahúgával- Buchanan soha nem házasodott meg. Ő volt az egyetlen amerikai elnök, aki egész életében agglegény maradt, bár valószínűleg nem így lett volna,ha a meleg házasságot a 19. században engedélyezik. Néhány történész szerint nagyon szoros kapcsolatot alakított ki William Rufus King politikussal az alabamai szenátorral és Franklin Pierce alelnökével.

A történészek Jim Loewen és John Howard - akik a Buchanan életét és elnökségét tanulmányozták - a bizonyítékok alapján állítják, az elnök meleg volt.Buchanan és King együtt éltek, és nyíltan közel álltak egymáshoz. Kingre Buchanan „jobbik fele” -nek is hivatkoztak.

1844-ben, amikor King-t külföldre küldték Párizsba, hogy Franciaországban az amerikai nagykövetségen dolgozzon, Buchanan egy barátjának küldött levelében panaszkodott, hogy ő:

„Most magányos vagyok és egyedül élek, nincs társam. Számos úriembert kerestem, de egyikükkel sem sikerült kapcsolatot kialakítanom. Úgy érzem, hogy nem jó az embernek egyedül lenni;  nem kellene meglepődni, ha valami öreg szobalánnyal megházasodnék, aki ha beteg vagyok, ápol, jó vacsorákat főz nekem, és nem vár el tőlem nagyon lelkes vagy romantikus szerelmet. ”

Az urakat kereső elnök gondolata azonban nem volt olyan sokkoló az amerikaiak számára, mint manapság, mivel az amerikai társadalom akkoriban meglehetősen liberális volt a szexualitás szempontjából. Valójában úgy tűnik, hogy Buchanan kevés erőfeszítést tett annak érdekében, hogy kapcsolatát titokban tartsa. Annak ellenére, hogy az utazások miatt a kapcsolatuk többször rövid időre megszakadt, mindketten közel maradtak egymáshoz. King 1853-ban hunyt el tuberkulózisban.

 

2020-ban indult az amerikai elnökválasztáson Pete Buttigieg. A 39 éves politikus az indianai South Bend 32. polgármestere volt 2012 januárja és 2020 januárja között. 2015-ben nyilvánosan felvállalta homoszexualitását.
Buttigieg 2019. április 14-én jelentette be, hogy részt vesz a 2020-as elnökválasztáson. Ezzel ő lett az első nyíltan homoszexuális személy, aki elnökválasztási kampányt indít. A kezdetekben alacsony elvárások ellenére 2019 folyamán jelentősen javultak az esélyei, miután számos gyűlésen és vitában vett részt. Az iowai kaukuszt szűken bár, de megnyerte. Ezzel a győzelemmel ő lett a első nyíltan homoszexuális jelölt, aki egy nagy párt színeiben előválasztást tudott nyerni.

Pete Buttigieg és férje

2020. decemberében Joe Biden megválasztott elnök jelölte a közlekedési miniszteri posztra. 2021. február 2-án a Szenátus 86-13 arányban jóváhagyta Buttigieg jelölését

2021 augusztusában a twitter oldalán jelentette be,hogy férjével együtt örökbe fogadtak egy gyereket, és ezzel szülőkké váltak. 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux