Ugrás a tartalomra
x

Egyenlőségért felelős uniós biztos: Megengedhetetlen az LMBTQI-közösség megbélyegzése

Mint arról már írtunk, az Európai Tanács júniusi ülésén igen kemény kritikát kapott Orbán Viktor, az uniós állam- és kormányfők találkozóján ugyanis téma volt a melegellenes magyar törvény is.

„Egy közös üzenetet hallottam: ami sok, az sok. Megengedhetetlen az LMBTQI-közösség megbélyegzése” – mondta a Tanácsban uralkodó hangulatról Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa. Dalli a Politico brüsszeli podcastjában arról beszélt, hogy amint értesült a pedofiltörvénybe csomagolt LMBT-ellenes törvénymódosításokról, arra kérte a csapatát, hogy „készüljünk fel, mert ennek messzemenő következményei lesznek”.

Dalli szerint az elmúlt évtizedekben „sokat fejlődtünk a jogrendszerben és társadalmi szinten is az LMBTQI-közösség egyenlősége és befogadása terén”. Szerinte az, hogy egyes országokban – Magyarország mellett például Lengyelországban – ez a folyamat a visszájára fordult, nem tekinthető egy Európán belüli ideológiai vitának:

„Számomra ez nem egy kelet–nyugat vagy észak–dél kérdés, és nem is generációs vita ez. Ez az egyenlőségről és az emberi jogokról szól, amelyek univerzálisak.”

„Az egyenlőségről szóló viták valóban egyre nagyobb teret nyernek (…) az Európai Tanács pedig követi a társadalmi változásokat” – mondta Dalli a Politicónak, megemlítve többek között a #MeToo-mozgalmat és a „példátlan szivárványhullámot” az Európa-bajnokság idején. Az uniós biztos szerint a Bizottságban is törekednek a nemek közötti egyenlőségre, és egyszerre dolgoznak öt egyenlőségi stratégia mentén.

Dalli arról is beszélt, hogy egy nemrég tartott konferencián arra ösztönözte a városokat és a régiókat, hogy nyilvánítsák magukat LMBTQI-szabadságövezetekké, és tűzzenek ki maguk elé több célt is az egyenlőség megteremtése érdekében. Idén tavasszal nyilvánították egyébként az Európai Unió egészét az LMBTQI-közösség szabadságát biztosító övezetté, erről Helena Dalli véleménycikkét a Telexen is közöltük. Az uniós intézmények ezzel akartak reflektálni arra, hogy több lengyel vajdaság és város is „LMBT-mentes övezetnek” nyilvánította magát, a magyar kormány pedig tavaly óta egyre látványosabban kezdte el korlátozni a szexuális kisebbségek jogait – például a transzneműek jogi nemváltoztatásának ellehetetlenítésével.

A pedofiltörvénnyel kapcsolatban – amelybe egy módosítóval utólag belekerült, hogy tilos 18 éven alattiaknak szóló tartalmakban LMBTQ-témákat megjeleníteni, illetve „népszerűsíteni” – itt válaszoltunk meg minden felmerülő kérdést, beleértve az esetleges uniós retorzió lehetőségét.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux