Ugrás a tartalomra
x

Félelemről és támogatásról írt a Micsoda család! szerzője a magyar homofób korlátozások miatt

Lawrence Schimel a Book24 sikerlistájának első három helyezettjét posztolta a Facebookján: az első a Micsoda család!, a második a Meseország mindenkié. 

A Micsoda család! gyereknapra jelent meg Magyarországon, és egyszerű, hétköznapi jeleneteken keresztül mutatja be a szivárványcsaládok életét. A könyvről recenziónkban azt írtuk: nem “akar sokkal többet annál, minthogy megmutatja: van ilyen is, azaz olyan család, ahol nem egy anyuka és egy apuka, vagy csak egy anyuka, vagy csak egy apuka, hanem akár két anyuka vagy két apuka adja az érzelmi biztonságot. (...) A Micsoda család! hőseivel alapvetően nem történnek nagy kalandok, csak sok-sok apró közös pillanat, ahogy nagyjából rengeteg másik otthonban – ezekben a családokban éppúgy, mint sok másikban. És pont ez lenne a dolog lényege.”

Schimel, a kötet írója, a sikerlista képernyőfotója mellé azt írta posztjában, hogy neki és a Micsoda család! illusztrátorának, Elīna Brasliņának is keserédes pillanat ez, mert félelemről és támogatásról szól.

Schimel röviden leírja, hogy az orosz propagandatövény mintájára a Fidesz a héten retrográd törvényt fogadott el Magyarországon. 

A Micsoda család! és a Meseország mindenkié megjelenése óta számos homofób, rasszista és fogyatékosellenes támadást kapott, és az író szerint az, hogy a sikerlista élére kerültek, egyfelől azt a félelmet fejezi ki, hogy a nyitott gondolkodású magyarok attól tartanak, hogy hamarosan nem lehet majd kapni a könyveket. Itt Schimel kifejti, hogy még nem lehet tudni, mi fog történni, mert a törvény olyan homályosan fogalmaz és annyira sért több EU-s szabályozást is, hogy a célja csak a félelemkeltés és a gyűlöletkeltés lehet.

Az író szerint ugyanez a fotó rengeteg támogatásról is árulkodik, mint ahogy sok magyar tiltakozott és demonstrált is a törvény ellen a héten. Sokan a Micsoda család!-ról is megosztottak fotót a közösségi médiában.

Schimel szerint a könyveknek tükrözniük kell a világ sokféleségét ahelyett, hogy képmutató módon csak egy szeletére koncentrálnának. Az, hogy a világban élő sokféle családot valami ábrázolja, az író szerint nem propaganda, hanem az igazság bemutatása.

Szerinte ami itt propaganda, az az, amit a homofób jobboldali pártok csinálnak Magyarországon, amikor az új törvénnyel leokézzák a gyűlölködést és a kirekesztést.

Az író a posztját a családok sokszínűségéért kiálló magyar nyelvű hashtagekkel zárta: #acsaládazcsalád #micsodacsalád #acsaladazcsalad.

Mindeközben, a magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják.

www.konyvesmagazin.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux