Ugrás a tartalomra
x

„Megvertek, vonalzót törtek el rajtam” – a Fidesz nem beszélne az iskolákban a homoszexualitásról

Kiegészítést javasolnak a pedofilellenes törvénycsomaghoz a kormánypártok. A parlament törvényalkotási bizottságához benyújtott javaslatok között szerepel, hogy tilos lenne elérhetővé tenni a 18 éven aluliak számára olyan tartalmat, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. Több civil szervezet tiltakozik a megfogalmazásuk szerint orosz propagandatörvényre hasonlító javaslat ellen.

A Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló T/16365. számú törvényjavaslathoz című dokumentum az iskolai felvilágosítással kapcsolatban is kiegészítést javasol.

„Ötödikes koromban az osztálytársaim megtudták, hogy meleg vagyok. Sajnos nem volt valami elfogadó osztályom. Megvertek, vonalzót törtek el rajtam, cipővel dobáltak. Hatodikos koromban kerültem másik iskolába, ahol hazafelé menet vertek meg. Rendőrségi ügy is lett belőle. Így megint másik iskolába kerültem, de ugyanúgy folytatódtak a fenyegetőzések attól a fiútól, aki megvert. Többször volt öngyilkossági kísérletem” – idéznek felhívásukban a javaslatcsomagot bíráló civilek egy fiatalt a Háttér Társaság 2017-es Országos iskolai környezetkutatásából.

Dudits Luca, a civil tiltakozást kezdeményező Háttér Társaság ügyvivője a Szabad Európának elmondta, tapasztalataik szerint 2019 óta romlott Magyarországon az LMBTQI emberek helyzete, a döntéshozók pedig nem reagálnak, nem nyitottak a párbeszédre, az érintetteket képviselő civil szervezetek javaslataira.

Dudits Luca szerint a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatánál is tapasztalják a romló tendenciát. 2020-ban a szolgálat összesen 2568 hívást fogadott. A női hívók aránya 23 százalék volt, a transznemű embereké 5 százalék. A hívók 3 százaléka jelezte roma hovatartozását és 20 százalék számolt be valamilyen fogyatékosságról. A hívók 28 százaléka vidéki kistelepülésekről lépett kapcsolatba a szolgálattal.

A leggyakoribb problémák a magány és kapcsolatteremtési nehézség, önelfogadási problémák, a környezettel és a családdal való konfliktus volt.

„Jelentős számban fordultak hozzánk lelki és testi betegséggel, egészségügyi információkkal kapcsolatban. A szolgálatot 98 esetben hívta erőszak áldozata, 90 hívónak voltak öngyilkossági gondolatai” – mondta Dudits Luca, aki szerint az LMBTQI emberek közül sokan azért hagyták el az országot, mert nem tudták elviselni az előítéletességet, a homofóbiát. A tiltakozó civil szervezetek szerint a javaslat éppen azokat az érzékenyítő, felvilágosító képzéseket lehetetlenítené el, amelyek változtathatnának az előítéletességen.

Csak ha nyilvántartásba vették

A törvényalkotási bizottsághoz benyújtott javaslat szerint a tanulók részére a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozások nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére.

„A nevelési-oktatási intézmény saját pedagógus-munkakörben foglalkoztatott alkalmazottján és az intézményben iskola-egészségügyi szolgálatot ellátó szakemberen és az intézménnyel kötött együttműködési megállapodással rendelkező állami szerven kívül más személy vagy szervezet tanórai vagy egyéb, tanulók részére tartott foglalkozás keretében szexuális kultúrával, nemi élettel, nemi irányultsággal, szexuális fejlődéssel, a kábítószer-fogyasztás káros hatásaival, az internet veszélyeivel és egyéb testi és szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozást csak akkor tarthat, ha jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásba vette.”

A tiltakozó civilek – az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Prizma Transznemű Közösség – nyilatkozata szerint „orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényről” van szó, amellyel a Fidesz veszélyezteti az LMBTQI fiatalok lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz, beleértve a szexuális edukációt és a családi életre nevelést is.

A nyilatkozat megfogalmazói úgy vélik, hogy az ilyen jogszabályok erősítik az előítéleteket és a homofóbiát, pedig egy 2020-as felmérés szerint a tanárok több mint fele tapasztalt a diákjai között LMBTQI emberekkel kapcsolatos előítéletes megnyilvánulásokat.

www.szabadeuropa.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux