Ugrás a tartalomra
x

Pál Márton: "A gyermekünk múltjáról nem beszélünk, az arcát nem mutatjuk"

Az #acsaládazcsalád kampány egyik kitalálója és arca az állásinterjún megmondta, hogy egy férfival él együtt, akivel gyereket is szeretnének. Elárulta, hogy szivárványcsaládos új mesekönyvük már darálásálló, vastag papíron jelenik meg. HVG-portré.

HVG: A Vasárnap azt írta önökről, hogy a hatóságok megtévesztésével fogadták örökbe a kisfiukat. Egyértelmű volt, hogy perelnek?

Pál Márton: Hazugságok álltak benne, fel kellett venni a kesztyűt. Három hete a bíróság első fokon nekünk adott igazat, jön a másodfok, a fellebezés, de valószínű, hogy őszre a címoldalon kell hozniuk egy helyreigazítást.

HVG: A cikk ellencsapás akart lenni a tavaly ősszel indult #acsaládazcsalád kampányra, amelyet részben önök találtak ki. Miért?

P. M.: Előbb Kövér László azt mondta, hogy a szivárványszülők pedofilok, majd a Pesti Srácok azt írta, hogy „homoszexuális párok” a törvényeket kijátszva jutnak gyerekhez, amit mások mellett rólunk készült fotóval is illusztrált. Olyan füleseket kaptunk, hogy a szivárványcsaládokat érintő törvényi változások jöhetnek. Erre mondtuk, hogy nem leszünk az a béka, amelyik alatt lassan felforralják a vizet. Próbáltunk előremenekülni.

HVG: Sosem volt kérdés, hogy az arcukat, a nevüket vállalva álljanak bele a kampányba?

P. M.: A nyilvánosság nekünk védőburok, inkább biztonságot ad, mint támadási felületet. Az életünk nyitott könyv: nincsenek titkolt offshore számláim a Kajmán-szigeteken, nem szexeltem senkivel semmilyen jachton. Határok nálunk is vannak: a gyermekünk múltjáról nem beszélünk, az arcát nem mutatjuk. De ha mindenki csendben marad, soha nem lesz változás. Ha az emberek arcokat látnak, sokkal nehezebb stigmatizáló kampányokat folytatni a melegek ellen.

HVG: Nem érezték néha, hogy jobb lenne inkább a maguk buborékjában élni?

P. M.: Ádám kevésbé szereti a nyilvánosságot, erről sokat beszélgettünk, és sok mindenre nemet mondtunk. Mégis szerinte a támadások csak még eltökéltebbé tesznek minket, és menni kell előre. És rengeteg támogató üzenetet kaptunk melegektől, nem melegektől, anyukáktól, apukáktól, nagyszülőktől. Volt olyan család, anya, apa, fiú, akik magukra tetováltatták a jelünket.

HVG: Mennyire volt nehéz megnyerni ismert embereket? Voltak köztük olyanok is, akik eddig nem nyilvánítottak véleményt megosztó kérdésekben, vagy éppen a kormányközeli médiában dolgoznak.

P. M.: Volt valamilyen kapcsolati hálónk, de nem ismertünk sok A listás celebet. Öngerjesztő folyamat volt: ismert emberek kitették, hogy #acsaládazcsalád, mire más ismert emberek követték őket. Ilyen volt például Istenes Bence, Ördög Nóra vagy Kulcsár Edina, a korábbi szépségkirálynő és a férje, Szabó András Csuti, akinek 230 ezer követője van. Olyanok is kitették tehát, akiket nem kértünk meg rá, például Gulácsi Péter.

HVG : Meglepte, amikor Gulácsi kiállása után elszabadultak a gyűlölködő kommentek?

P. M.: Körülbelül hatvanezer reakció érkezett a posztjára, és ebből ötezer volt gyűlölködő, a többi inkább támogató. Ez a magyar társadalom átlaga is, körülbelül húszszázaléknyian lehetnek, akik teljesen elutasítóak a melegekkel. Azért nagy szám, hogy Gulácsi ezt vállalta, mert ő azt a közeget képviseli, a foci világát, ahol szentesítve van a homofóbia és a rasszizmus. Egyik sztár sem lépett vissza azok közül, akik kiálltak mellettünk, és csak egy esetről tudunk, ahol a híresség egyik szponzora szerződést bontott emiatt. Ő pénzt vesztett a kiállása miatt, mégis mellettünk maradt.

HVG: Orbán Viktor szerint Gulácsi a nemzeti válogatott csapategységét bontotta meg azzal, hogy kiállt a szivárványcsaládok mellett.

P. M.:  Kevés magas rangú politikus szólalt meg ebben az ügyben, Novák Katalin mondta csak, hogy ez nincs a magyar emberek száz legfontosabb problémája között. Aztán eljutott a sztori a miniszterelnökig, ami szerintem tök menő. Azt hitték, hogy a melegek témája egyfajta senki földje, őket lehet rugdosni, a társadalom nem áll ki mellettük. Tévedtek.

HVG: Vannak, akik szerint kontraproduktív lehet a túl intenzív melegjogi kampány, ahogy például a Pride is. Mit gondol erről?

P. M.: Ebben van igazság, mi is sokat gondolkoztunk azon, hogyan szabad kiállni, és mikor lesz esetleg túl sok. De az örökbefogadásról szóló szabályok módosítása után már mi vesztenivalónk van? A jobboldali média imádja kiragadni, hogy a Pride-on tangában táncolnak a melegek. Hogy több ezerből ketten, azt már nem teszik hozzá. És ha így is van, akkor mi van? Egy napig hadd csinálják. Én nem csinálnám, de semmilyen közösség nem homogén.

HVG: A rengeteg támogató poszt ellenére a melegek örökbefogadása mára gyakorlatilag ellehetetlenült. Folytatódik a #acsaládazcsalád?

P. M.: Magyarországon majdnem ezer szivárványcsalád van. Őket nem lehet egy törvénnyel eltüntetni, itt vannak, itt lesznek. De közülük csak néhány tucatnyian lehetnek olyanok, ahol örökbe fogadták a gyerekeket. Ráadásul az emberek úgy érezték, hogy a kampány nem csak a melegekről szól: az egyszülős családok, a mozaikcsaládok is mind úgy érzik, hogy nem tekintik őket egyenragúaknak.

Ezért folytatjuk a munkát: június elején megjelenik az első szivárványcsaládos mesekönyv Micsoda család! címmel Szabó T. Anna fordításában. A legismertebb magyar írók segítenek népszerűsíteni.

HVG: Nem tartanak attól, hogy Dúró Dóra ezt is ledarálja?

P. M.: Kifejezetten vastag papírból készült, nehéz lenne.

Pál Márton családjogi aktivista
„A szüleim mindig önazonosak voltak, az értékekben, amiket képviseltek, soha nem volt megalkuvás” – mondja a szivárványcsaládok elfogadásáért küzdő #acsaládazcsalád kampány egyik kitalálója és arca. A 37 éves marketingszakember számára nem csak ebben volt példa szobrászművész édesapja és az MTA kutatójaként dolgozó édesanyja. „A bátyám gyengénlátó, mindent megtettek, hogy a legteljesebb életet élhesse. Számomra is szülőként ez a minta.” 18 évesen coming outolt a szüleinek. „Anyukám sírva fakadt, hogy milyen nehéz lesz az életem, nem lesz családom, egyedül maradok. Aztán mégis lett.” Pécsen végzett politológusként, de hamar rájött, hogy „ezzel éhen lehet halni”, ezért marketingdiplomát is szerzett. Rövid ideig a Parlamentben dolgozott gyakornokként, de ott szerzett élményei annyira riasztóak voltak, hogy gyorsan átpártolt a céges világba. „Ha valaki keményen dolgozik, a multiknál megbecsülik.” A mostani munkahelyén már az állásinterjún elmondta, hogy egy férfival él együtt, akivel gyereket is szeretnének. „Kértem, ha úgy gondolják, hogy ez a cégkultúrával nehezen összeegyeztethető, akkor szóljanak.” A #acsaládazcsalád kampányban szintén részt vevő Hanoi Ádámmal tíz éve bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. „Már az első randinkon megbeszéltük, hogy szeretnénk gyereket. De olyannak tűnt, mint egy űrutazás. Kiderült, ha roma, valamilyen fogyatékkal küzdő vagy 3 évesnél idősebb gyereket is örökbe fogadnak, akkor nem lehetetlen. „A kisfiunkat az ő csomagjával együtt elfogadtuk” – mondja Andrisról, akit 2018-ban, 16 hónaposan fogadtak örökbe.

„Estig dolgozom vagy a gyerekkel vagyok, aztán a #acsaládazcsalád ügyeivel foglalkozom. Tulajdonképpen ez a kampány a hobbim.” A Budán élő családot Walter kutya egészíti ki.

www.hvg360.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux