Ugrás a tartalomra
x

Anya, szoptatás, anyatej, ezek a szavak be lesznek tiltva

Egy brit kórház kötelezővé teszi az alkalmazottai számára, hogy gendersemleges kifejezéseket használjanak. Teszik mindezt azért, hogy óvják a transznemű páciensek lelkét, harcolva az állítólagos negatív megkülönböztetés ellen.

Az angliai Brighton és Sussex Egyetemi Kórházban elsőként vezették be azokat a nyelvi irányelveket, amik szerint kerülendő a továbbiakban azon kifejezések használata, melyek a nemre utalnak és ezzel bizonyos rétegeket sérthetnek. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag száműzték az anyára utaló kifejezéseket a szülészeti osztályról – írta meg a Daily Mail.

A továbbiakban a következő „gender inkluzív” szavakat lehet alkalmazni. A „breastfeeding”/szoptatás szó helyett a „chest feeding”, azaz a mellkasi táplálás kifejezést, a „breast milk”/anyatej helyett pedig „human/chest milk”, tehát az emberi, vagy mellkasi tej kifejezéseket találták ki. A „Mother”/anya szó helyett pedig a „birthing parent”, vagyis a szülő szülő szókapcsolatot javasolják.

A Brighton és a Sussex Egyetemi Kórház (BSUH) a Daily Mail cikkének megjelenését követően azt közölte, hogy az „új fogalmak” bevezetése – melyeket fentebb is idéztünk a cikkből – azon szülésznők körében történt meg, akik transzneműek és nem binárisok szülésénél és gondozásában segédkeznek. Az intézmény célja – szögezik le – a lehető legjobb, „személyre szabott ellátás biztosítása minden ember számára”. Azt írják, hogy a szóhasználat kibővítésével támogatják a „befogadóbb ellátást” és biztosítják, hogy a „más identitásúak” úgy érezzék, hogy a szolgáltatás az ő érdekeiket is képviseli.

 

A teljes cikk itt olvasható: ripost.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux