Ugrás a tartalomra
x

Gendersemleges divatkirály vagy túlfújt lufi Harry Styles?

Harry Styles, a One Direction egykori tagja kétség kívül történelmet írt, amikor 2020 decemberében a Vogue címlapjára került, ahogyan az is megkérdőjelezhetetlen, hogy az elmúlt pár év megkerülhetetlen stílusikonja, akinek szettjei sokszor hatással voltak a trendekre, azon belül is leginkább a Z-generáció ízlésére. Vannak, akik egyenesen a gendersemleges divat arcának kiáltották ki, mások viszont elvitatják ezt, nem tartják annyira formabontónak a fiatal énekes megjelenését. Megvizsgáltuk Styles legelhíresültebb összeállításait, saját véleményét a külsöjéről és a divatról általában, valamint az őt nemsemleges divatkirályává kikiáltók érveit és más szakmai szereplők ellenvetéseit.

Az énekes nemrégiben a szokásosnál is nagyobb divathírözönt váltott ki, ugyanis a decemberi amerikai Vogue címlapjára került. Ez eddig mindössze 9 férfinek sikerült, többek között Kanye Westnek, Justin Biebernek vagy Zayn Maliknak. Styes azonban lekörözte a többi sztárt, mivel egyedül, nem pedig egy híres nő párjaként került az oldalra. Tette mindezt egy direkt neki tervezett csipkeszegélyes Gucci báliruhában, amit egy zakóval párosított. A szokásos férfiviselettől eltérő szettek a kiadvány belsejében folytatódtak egy Comme des Garçons skótkockás szoknyával, egy Wales Bonner kötöttszoknyával és egy viktoriánus kori krinolinnal.

A sokak szerint formabontó képeket kísérő interjúban Styles elmondta, hogy szerinte a nemen alapuló öltözködés elporladóban van.

„Vannak ruhák nőknek és vannak férfiaknak, de ha egyszer lebontod ezeket a határokat, akkor egyértelműen megnyitod a teret a játékosságnak” – nyilatkozta.

Ezenkívül elmesélte, hogy néha, amikor bemegy üzletekbe, akkor azon kapja magát, hogy a női részlegen nézelődik és klassznak találja a darabokat. „Az öltözködéssel is ugyanaz a helyzet, mint minden mással: ha határokat szabsz az életedben, azzal korlátozod magad” – mondta el a magazinnak.

Ezen kívül arról is beszélt, hogy sok örömet talál a ruhákkal való játékban, ugyanakkor nem gondolkozik sokat a szettek jelentésén, azok csak meghosszabbításai az alkotófolyamatának.

A híressé vált címlap előtt pedig olyan húzásokkal hívta fel magára a figyelmet, mint mikor gyöngyfülbevalót húzott a 2019-es Met Galara magassarkú cipővel, vagy azzal, hogy rendszeresen kilakkozza a körmét. A Vogue szerint olyan trendek köszönhetők neki, mint a fülbevaló viselés csak egy fülben, a furcsa kötöttmellények, az óriási gallérok, a gyöngynyakláncok és a kétrészes öltönyök, többnyire valamilyen mintával. Ezen kívül a Gucci kreatív igazgatójának, Alessandro Michele-nek az egyik múzsája jó ideje, így előszeretettel viseli a márka gender semlegesnek szánt, sokak szerint feminin sálgalléros ingjeit és díszes faliszőnyegre hajazó nadrágjait.

Mindezzel Styles ikonná vált a Z-generáció körében, mivel a fiatalok jelentős része szerint már nem olyan fontos szigorú határt szabni a genderszerepek között, valamint öltözködésben is sokan elvetik a binaritást. A Lyst nevű, divatra fókuszáló keresőplatform szerint például oldalukon jelentősen megugrik egy-egy ruhadarabra a keresés, ha az énekes viselt olyasmit.

Az idősebbek, vagy a konzervatívabban gondolkodók azonban gyakran támadják a sztárt, így a Vogue címlap után is sokan kritizálták. Több amerikai közszereplő például a férfias férfiak újra divatba hozásáért szólalt fel.

Who cares?
Styles-t nem ritkán faggatják megjelenése miatt szexuális orientációjáról, de rendszerint kitér a válaszadás elől, vagy elintézi a dolgot egy „kit érdekel?!” felkiáltással, ami válasz is lehet akár. Hasonló volt a helyzet a pasztellszínekben játszó Fine Line albumborító megjelenésekor is, akkor határozottabban kinyilvánította álláspontját:

„Hogy miként akarok öltözni vagy, hogy hogy nézzen ki az albumborítóm kollaborációk útján döntök, attól függ, hogy kivel akarok dolgozni. Tudom, hogy milyen esztétikumot akarok, amit nem az határoz meg, hogy meleg vagyok-e vagy hetero vagy biszexuális, hanem az, hogy szerintem az néz ki jól.”

Összességében elmondhatjuk, hogy Styles-t nem csak a zenéje határozza meg, mint brandet, hanem a megjelenése is a csomag része, a kreatív önkifejezésének egy további eleme. Ami pedig jellege miatt elválasztja a tradicionális férfiimázstól, annak ellenére, hogy akként definiálja magát.

Mick Jager, Curt Cobain, David Bowie
Idősebb divatipari szereplők viszont, amellett, hogy elismerik Styles stílusosságát, túlzásnak érzik, hogy úttörőnek kiáltották ki az énekest. Sokan úgy vélik, hogy semmi új nincs abban, ha egy férfi szoknyát húz. Vincent Boucher a New York-i Parsons School of Design egyik előadója például úgy véli, hogy a zenész megjelenése csak az idei kiadás a szokásos különleges rocksztár megjelenésből. Ezen kívül arra is felhívta a figyelmet, hogy Kurt Cobain, Mick Jagger vagy David Bowie már évtizedekkel megelőzték Styles-t a ruhaviselésben, némiképp áthágva a nemeken alapuló öltözködési normákat.

Más pedig úgy gondolja, hogy Styles estéjis Vogue címlapja valóban történelmi jelentőségű, mivel az a még ma is leginkább véleményformáló magazinban jelent meg. Ugyanakkor a női ruhák viselése miatt nem szabadna újítóként tekinteni rá, hiszen azt sokan, gyakran marginalizált csoportok tagjai, például transzneműek vagy drag queenek már megtették, akiket esetenként meg is büntettek ezért.

A korábbi szoknyás férfiak azonban a social media platformok hiányában nem tudták tömegekhez eljuttatni újító megjelenésüket, így azoknak nem lett távlati, széles körben tapasztalt hatása. Styles stílusát ugyan nem tudják egy-az egyben átvenni a rajongók, hiszen keveseknek telik Gucci és Bode cuccokra, de az kétségtelen, hogy sokakat inspirál.

Mi sem példázza ezt jobban, mint mikor egy tarka J.W. Anderson kötöttkardigánban jelent meg. Mivel a kötés házilag is kivitelezhető, sokan nekiálltak másolni, próbálkozásaikat a TikTokon közzétéve. Ezt látva a márka végül megosztotta a nyilvánossággal a ruhadarab szabásmintáját, ami újabb löketet adott a másolásnak. Mindez pedig olyan jelentős divattörténeti momentummá vált, hogy Styles pulcsija bekerült a Victoria & Albert múzeum gyűjteményébe.

 

Noizz.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux