Ugrás a tartalomra
x

Tényleg a transzneműekről szólt a Mátrix

"- Ez volt az eredeti cél. De a világ még nem állt készen rá" - így fogalmazott a Mátrix-filmek egyik rendezője, Lilly Wachowski nemrég azzal kapcsolatban, hogy miről is szóltak valójában ezek a filmek. Lilly Wachowskit arról a régóta terjengő rajongói teóriáról kérdezték, miszerint a Mátrix-filmek tulajdonképpen a nemváltásról és a transzneműségről szólnak.

A világ, legalábbis Lilly Wachowski szerint, ma már készen áll az igazság befogadására, ugyanis amiről az első film 1999-es megjelenésekor még nem beszélt, arról most, a negyedik rész forgatásának idején már nyilatkozik.

Azt mondta, hogy annak idején azért nem beszélhettek erről, mert az üzleti élet, a vállalati világ sem volt ehhez elég nyitott. Így, bár ezt nem mondta ki, valószínűleg a film finanszírozása került volna veszélybe, ha transznemű allegóriaként vezetik fel a stúdióknak. Ennek ellenére “a transznemű Mátrix” elmélet széles körben elterjedt, Lilly Wachowski elmondása szerint rendszeresen előfordult, hogy transznemű emberek megköszönték neki a filmeket.

Persze ha megnézzük az eredeti trilógiát készítő Wachowski testvérek sorsát, nem nehéz rájönnünk, hogy miért vált népszerűvé ez a teória hivatalos megerősítés nélkül is. A testvérek együtt írták és rendezték az első három Mátrix-filmet (Mátrix 1999, Mátrix – Újratöltve és Mátrix – Forradalmak 2003), ahogy egyébként eddig valamennyi filmjüket. Akkor még Larry és Andy néven dolgoztak férfiként, azóta mindketten nemet váltottak, most már nőként, Lana és Lilly Wachowski néven élnek. A Mátrix 4-et az idősebb testvér, Lana egyedül rendezi majd, Lilly állítólag azért nem tér vissza, mert a Showtime transzneműekről szóló dramedy sorozatán, a Work in Progressen dolgozik.

 

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux