Ugrás a tartalomra
x

STEINER KRISTÓF: NEM HIBÁZTATHATJUK A TIKTOKOT, HA LEGYINTVE MONDUNK LE RÓLA

Kell-e toleranciáról, erőszakmentes párbeszédről, és egymás tiszteletéről tanulniuk a tiniknek? Ha így hangzik a kérdés, a legtöbben bizonyára rávágnák: naná, hogy kell. Csak éppen nem olyan könnyű, ehhez ugyanis időnként be kell merészkedni az oroszlán barlangjába, ahol olyan indulatok és kommunikációs módszerek uralkodnak, amik még a legbékésebb szándékkal érkező „vándort” is megrettentik. Aztán pedig az is előfordulhat, hogy mire felocsúdna, már ki is tessékelték onnan. De ha valaki igazán elkötelezett az emberbarát értékek mellett, akkor neki kell futnia még egyszer. Steiner Kristóf meséli el, mit élt át a tinédzser generáció közösségi platformján az elmúlt hetekben.

„Kit érdekel, hogy mit mondott? Csak egy TikTok-videó, senkit nem érdekel. Amíg nem mondtad, én sem tudtam róla” – érvelt egy barátom, amikor aggodalmamat fejeztem ki amiatt, hogy ByeAlex „csíráknak”, és „balfaszoknak” nevezte a platformon coming outoló tiniket, amiért a közösségi média letörölte egy videóját, amelyben egy gázpisztollyal hadonászott.

Ha Facebook- vagy Instagram- „eseményről” lett volna szó, a sztori másnap már valamelyik bulvárlap címoldalán díszelgett volna, ám a tény, hogy a „tizenegy évesek közösségi appján” esett meg, effektíve meg nem történtté tette a sztorit – a mainstream média csak közel egy héttel később reagált rá egy-egy cikkben, az énekes pedig érintetlen maradt olyan megjegyzések kapcsán, amik egy „populárisabb” platformon akár derékba törhették volna a karrierjét. 

A gond csak az, hogy míg a legtöbbünknek valóban nem a napi rutinunk része, hogy rákeressünk, mi pörög a TikTokon,

a valóság a következő: az alkalmazást tavaly többen töltötték le világszerte, mint az Instagramot, az pedig semmit sem változtat az egyes videók döbbenetesen magas elérésén, hogy valóban a 11–18 éves korosztály a fő fogyasztója.

Csak egy példa: a #ByeAlex hashtaget a TikTok fennállása óta 17,3 millió alkalommal tekintették meg felhasználók. Legyinteni tehát, hogy bármi „csak a TikTokon történik”, felelőtlenség volna – és mivel a fent említett korosztály nem arról híres, hogy meg lehet mondani nekik, mit csináljanak, azon kívül nem sok megoldás kínálkozik, mint hogy értékes tartalommal töltjük meg, hiszen az, hogy valaki 13 éves, nem jelenti, hogy rossz volna az értékítélete. A 35 éves ByeAlexet például több tini „tette rendbe” kommentben, sőt volt, aki jelezte, hogy illene bocsánatot kérnie az LMBTQ-közösségtől. 

Már csak azért is, mert a TikTok hírhedt arról, hogy korlátozza az „LMBTQ-propagandát”. Drag queenként Britney-re tátogni természetesen szabad (nem mintha ezzel bármi gond volna, ha van mellette tartalom is), de világszerte több cikk született arról, hogy a platform limitálta a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogait firtató posztokat. És ez nem az egyetlen botrány, ami kirobbant az app kapcsán.

 

A folytatás a https://wmn.hu/wmn-life oldalon olvasható.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux