Ugrás a tartalomra
x
""

Újabb azonosnemű esküvő, Szent Ilona szigetén a legelső

A festői Szent Ilona-sziget az Atlanti-óceán déli részén fekszik, és államformája szerint „az Egyesült Királyság tengerentúli területe”, mottójuk „hűséges és rendíthetetlen” – tehát ha estleg valamilyen oknál fogva megdőlne a királyi hatalom, a Kékvérek biztos menedéket találhatnának az egzotikus vidéken. De ami a lényeg: a svéd Michael Wernstedt és a helyi Lemarc Thomas szilveszter éjjelén mondta el egymásnak házassági esküjét.

A szertartás csodaszép volt, mindenki könnyekig hatódott. Kicsivel több, mint egy évet kellett várni a sziget első melegesküvőjével, mert tulajdonképp már 2017. december 20-tól lehet törvényesen házasodni, mivel Lisa Philips kormányzóasszony aznap írta iktatta törvénybe a házassági egyenlőséget. Mindezt a Saint Helena Independent is megírta.

Az ifjú pár. (Forrás: Facebook/ Michael Wernstedt)

Karen Yon anyakönyvvezető celebrálta az eseményt, amely történelmi jelentőséggel bír az apró brit territóriumon – 4.500 ember otthonán, Dél-Amerika és Afrika között. A szertartás azzal végződött, hogy a két újdonsült férj végig szaladt a festő Plantation House kertjén, miközben rózsaszín virágokat hintettek reájuk.

De hogyan is válhatott törvényessé az azonosnemű házasság Szent Ilona varázslatos, paradicsomi szigetén?

2017 decemberében a felségterület Törvényhozó Testülete 9 igen, 2 nem arányban helyt adott az egyenlő házasodásnak. Ennek eredményeképp be is került a törvénybe. Viszont épp azidőtájt a Brit Tengerentúli Felségterület azzal a hírrel került be a világsajtóba, hogy Jonathannál, a 186 éves helyi teknőcnél hogy hogynem felfedezték, hogy meleg. És valahogy a lényegesebb dologról mindenki megfeledkezett.

De annak ellenére, hogy senkit sem lehet arra kényszeríteni: adjon össze két azonosnemű embert, ha mondjuk a vallása tiltja, szóval, mindennek ellenére két képviselő nemmel szavazott. Egyikük, Cyril Leo indoklásában a sziget nagyfokú kettéosztottságát hozta fel, meg a „homofób elemek” negatív reakcióit, ám meghajolt a többség akarata előtt. A sziget főállamügyésze akkor nyilatkozott is a PinkNews-nak, mondván:

„Szent Ilona szigete végre megszavazta a házassági egyenlőséget. Ez nagy előrelépést a Brit Tengerentúli Felségterületen.”

Az igennel szavazókat idézve: „…mi törődünk az emberek életével és érzéseivel…”; „…nem diszkriminálhatunk, ennélfogva azon kell iparkodnunk, hogy beiktassuk az egyenlőséget…”; „…miért kell túlbonyolítani? Ez a törvény sosem a vallásról szólt, hanem az egyenlőségről, és a kisebbségi csoportok védelméről”.

(Pinknews)

A borítókép forrása: Wired For Adventure p o n t  c o m

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux