Ugrás a tartalomra
x
""

Calum Scott coming out-jának utóélete

A Britain’s Got Talent zenei tehetségkutató énekese karrierjének második legnagyobb sikerét éli át manapság.

Elsőként pedig akkor szárnyalt ennyire szakmailag, amikor 2016-ban feldolgozta Robyn svéd énekesnő ’Dancing On My Own’ [Tánc egyedül] című dalát. A most harmincéves Calum Scott újra érzi a dicsőséget, miután – saját coming out történetét elmesélő új dala, a ’No Matter What’ [Nem számít, mi lesz] óriási siker.

Sokak tudnak azonosulni az érzelmes jelenetekkel, így talán nem meglepő, hogy a dal három hét alatt 12 milliós nézettséget ért el a YouTube-on.

Maga Scott sem számított e hihetetlen mértékű visszacsatolásra, és így nyilatkozott a brit Metro-nak:

„Egy egész egyszerűen, teljesen észveszejtő. Mindig is tudtam, hogy egy dallal fogom elmesélni a történetemet… Minden erőmmel azon vagyok, hogy jobbá tegyem a világot – akár azzal, hogy változtatok az emberek magatartásán, akár azzal, hogy meg adom nekik a bátorságot, így azok lehetnek, akik valójában. Mindig is ezt akartam…. Ezrek üzentek. Csupán annyit mondtak, én segítettem őket előbújni. Elhalmoztak ezekkel, és ennél többet az ember nem kérhet. Hihetetlen alázatot jelent.”

Calum még nem volt tisztában saját szexualitásával, amikor feltűnt a 2015-öt Britan’s Got Talent-ben, és bevallotta: nem volt egyszerű zöldágra vergődnie egy ilyen jelentős és személyes kérdéssel akkoriban.

„Kemény volt. Visszagondolva, abban az időben még mindig szenvedtem attól, hogy elfogadjam a szexualitásom… Életem során mániák gyötörtek: az emberek majd rákérdeznek a kapcsolataimra, barátnőkre, majd elkezdenek úgy beszélni rólad, mint ’azokról’, szóval, mindig kitérő válaszokat adtam. A környezetemben tudták, de három éve még mindig szenvedtem, hogy nyíltan beszéljek erről.”

Folytatja: „Amikor legelőször színpadra léptem, és megváltozott az életem, a hatását rögtön éreztem. A változás. Hétköznapi HR-esként mentem oda Hull-ból, aztán meg felismertek az utcán, mert benne voltam a tévében. Olyannyira volt izgalmas, rémisztő, mint amennyire egy hatalmas nagy adrenalin sokk.”

Calum Scott

A tehetségkutató sikere maga után vonta, hogy az emberek szinte vájkálni kezdtek Calum magánéletében, és nőkhöz fűződő, múltbeli kapcsolataiban.

„Ekkor mondtam azt, hogy nekem ez már túl sok. Gyötrődtem, mert már megint dühös voltam magamra, és ez egy nagyon nehéz időszak volt nekem. Emlékszem, amikor a Dancing On My Own-t készültünk kiadni, bementem a stúdióba, zokogtam előttük, és meg voltam rémülve, hogy az emberek nem fognak támogatni többé, ha megtudják, meleg vagyok. Hülyeség így erre visszagondolni, viszont a félelem, ami a torkomban csomósodott, az az emberek elfordulásából eredt. Nagyon nehéz volt… Nem igazán kaptam negatív visszajelzéseket az emberektől. Nagyon szerencsés voltam, hogy ilyen sok szeretettel vettek körül… Rengetegen támogattak, és azt hiszem, azért, mert őszinte voltam, és az embereknek van szemük erre. Nincs füst, nincsenek tükörképek, nincs mellébeszélés. Mindez kikövezte az utat, hogy ők is bízzanak magukban. Ez gyönyörű dolog."

A zsűri – főleg Alesha Dixon és David Walliams – is felfigyelt énekhangjára, de ugyanígy lenyűgözte Sam Smith-t, aki hasonlóképp röviddel első sikerét követően bújt elő 2014-ben.

Kiemelve barátságukat, Calum – kinek dalait Adele is inspirálja – ezt mondta: „Az van velem és Sammel, hogy nagyon hasonlóak a sztorijaink. Szenvedtünk a szexualitásunktól, sőt, a zeneiparban is szenvedtünk, és mindez zárkózottá tett bennünket. Sok tanácsot adott, hogyan maradjak összeszedett a szakmában.

Amikor találkoztunk, akkor fejezte be első albumát, turnézott, és írta a következő lemeze dalait. Ő is keresztül ment ezen az azonnali, máról holnapra történő sikeren. A szavai segítettek talpon maradnom a pörgős időszakokban.”

(Mirror)

Hallgasd meg a dalt

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux