Ugrás a tartalomra
x

Interjú a a Háttér Társaság önkénteseivel

A Háttér Társaság Magyarország legnagyobb leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális civil szervezete, önkéntesei egy olyan társadalomért küzdenek, amelyben a szexuális orientációja vagy nemi identitása miatt senkit sem érhet hátrány. Információs és lelkisegély szolgálatuk keretében segítőik telefonon, Skype-on, és chaten válaszolnak bármilyen LMBTQI témájú kérdésre.

 

A Háttér idén is elindítja lelki segítő képzését, melyre szeptember 20-ig várják a jelentkezéseket. Munkájuk jelentőségéről, nehézségeiről, örömeiről, és a képzés menetéről két önkéntessel, segélyszolgálatos fedőneveiken Hangával és Erikkel beszélgettünk.

Mit kell tudni a lelkisegély szolgálatról? Kiknek és milyen céllal indult el a segélyvonal?

Hanga: A segélyvonal kifejezetten az LMBTQI-közösség tagjai számára jött létre, de szüleik, családtagjaik, barátaik is hívhatnak minket. Sokan abban az illúzóban élünk, hogy sokat beszélgetünk, hiszen egész nap kommunikálunk, de valódi, bensőséges kapcsolataink gyakran nincsenek: sokaknak hiányzik az életéből egy konkrét személy, akivel őszintén le tudnának ülni megbeszélni a problémáikat.

A telefonszolgálat egy ilyen rést tölt be. A betelefonáló minőségi beszélgetést folytathat, odafigyelést, megértést kap. Nem tanácsot adunk, hanem empatikusan figyelünk, jó kérdéseket próbálunk feltenni, amikre a hívó végül maga adja meg a választ. Olyan titkokat is megoszthat velünk, kibeszélhet, amiket a barátai előtt nem biztos, hogy fel merne vállalni. Nem is feltétlen csak az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos tipikus problémákra gondolok itt, hanem például egy bedőlt hitelre. Kellemetlen kérdésekkel kapcsolatban sokszor nincs hova fordulunk, hiszen társadalmi berendezkedésünk az erős embereket preferálja, akik mindent megoldanak…

A telefonszolgálatnál pont az ilyen, egyébként eltitkolt dolgokat lehet nyíltan kimondani.

Ráadásul amikor valaki krízishelyzetben van, hajlamos teljesen beszűkült tudatállapotba kerülni. Ha görcsölés helyett beszélgethet valakivel, akkor ez a tudatállapot egy kicsit ki tud nyílni – ha jó kérdéseket kap, akkor saját maga fogja megtalálni a megoldást a problémájára.

Az írás folytatását a MÉRCE oldalán tudod elolvasni!

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux