Ugrás a tartalomra
x

Kevin Spacey-nek annyi, újabb feljelentés érkezett ellene

Kevin Spacey-nek nagy valószínűséggel annyi. Nézhet más foglalkozás után, vagy felélheti az amúgy tisztességes tartalékait, amit az utóbbi években főleg a Kártyavár című sorozatnak köszönhetően gyűjtött. Legutóbbi (utolsó?) filmje, a Billionaire Boys Club nevetségesen alacsony, 126 dolláros (kb. 35 ezer forint) nappal nyitott, és a hétvégén sem érte el az ezer dolláros lélektani határt, 618 dollárnál (173 ezer forint) megállt, ami a 15 millió dolláros (~4,2 milliárd forint) költségvetéshez képest óriási bukta. Spacey a karrierjének végét októberi botrányának köszönheti, mikor egykori kollégája elárulta, hogy a színész 14 éves korában szexuálisan molesztálta. A #MeToo mozgalmat Harvey Weinstein hulláma indította el, de nem ő volt az egyetlen, aki elfelejtheti Hollywoodot. Megnéztük, hogy a szexuális zaklatásos történetek után majdnem egy évvel hogyan alakult a vádlottak élete, és hogy teljesíthetett Spacey filmje ennyire rosszul.

Kevin Spacey majdnem nagyobbat bukott, mint Weinstein

Mi történt? Harvey Weinstein után szinte egyből fény derült Kevin Spacey múltjára. 2017. október 30-án az új Star Trek sorozat szereplője, a most 46 éves Anthony Rapp adott egy interjút a Buzzfeednek, amiben elmondta, hogy 14 éves korában zaklatta az akkor 27 éves Spacey. A színész azzal védekezett, hogy nem emlékszik az esetre, sajnálja, és amúgy meleg. Mindezek után több mint egy húsz lehetséges áldozatvallott Kevin Spacey ellen, aki állítólag rendszeresen megmérgezte a forgatások hangulatát, nehéz volt vele dolgozni.

Anthony Rapp

 

Mi lett a következmény? A Netflix azonnal reagált, felfüggesztette a Kártyavár új évadának forgatását, majd hamarosan bejelentették, hogy a kulcsszereplőt alakító Spacey-től el is köszönnek. Ráadásul a Gore Vidal amerikai íróról szóló Gore című életrajzi filmet sem mutatják be a színésszel, mellyel a streaming szolgáltató 39 millió dolláros (~11 milliárd forint) veszteséget vállalt. Ridley Scott meg egyszerűen kiradírozta Spaceyt A világ összes pénzéből, és az Oscar-díjas Christopher Plummerrel helyettesítették. A legutolsó filmjét, a Billionaire Boys Clubot végül bemutatták, de minek, ha nem is reklámozták, és csak pár moziban (tizenegy amerikai terem adta) vetítették? A filmet már júliusban DVD-n kiadták, így másfél millió dolláros hasznot hozott, ami jól hangzik a 618 dolláros bevétel mellett, de még mindig ciki a 15 milliós büdzséhez képest.

A szexuális zaklatás minden formáját elítéljük, és támogatjuk az áldozatokat. Ugyanakkor egy nehéz döntést hoztunk meg, hogy bemutatjuk a filmet. Hisszük, hogy meg kell adjuk a lehetőséget a többi szereplőnek, és annak a több száz embernek, akik a stábban dolgoztak, hogy lássák a kész produkciót, és az elérjen a közönséghez.

– nyilatkozta a stáb egyik tagja a bemutató előtt.

Bár leadta egy-két amerikai mozi a filmet, jól eldugták a közönség elől a produkciót. A plakátról letörölték Spaceyt, és volt olyan kritika, ami a Los Angeles-i  Wall Street farkasának beillő történetben azt rótta fel, hogy a színész azért is ijesztő, mert kiderült, hogy a manipulatív, egoista karaktere közelebb áll a valósághoz, mint azt gondolnánk. Spaceyt semmiképpen sem kell sajnálni, a két fiatalabb kollégáját viszont annál inkább: Taron Egerton a Kingsmanben tűnt fel (legutóbb Magyarországon forgatta a Robin Hoodot), és egész biztos jót tett volna a karrierjének egy olyan film, aminek van sajtója, és foglalkoznak vele a kritikusok. A másik főszereplő, Ansel Elgort megismerhette Spaceyt a Baby Driverben, viszont nem ebből a produkcióból fogunk rá emlékezni, az tuti.

Csőd vagy milliárdos nyugdíjas évek? Valahol a kettő között, de persze pontos számlakivonattal nem fogunk tudni szolgálni. Az, hogy a Billionaire Boys Club felsült, nem fogja földhöz vágni Spaceyt, elsősorban hosszútávon lehetnek gondjai, amikor tényleg nem fogják alkalmazni. A színészt 12 millió dollárral (~3,4 milliárd forint) a Forbes a negyedik legjobban fizetett tévés színésznek lőtte be 2017-ben. Ebben főleg a Kártyavár gázsija játszott közre, Spacey részenként 500 ezer dollárt (~140 millió forint) kapott, de a produceri kreditért még több járhatott, így legalább 6,5 millió dollártól (~1,9 milliárd forint) esett el a tavalyi botrány után. Szintén a Forbes találgatott Spacey gazdasági helyzetéről, miszerint valószínű, hogy a nem vele forgott hatodik évadért is kapott előre pár milliót, amit zsebre tehetett.

A színészi pályája mellett Kevin Spacey alapítványa szintén becsukhatta az ajtót. Fiatal, feltörekvő színészeket segített, de február végén megszűnt a szervezet, ahogy az online tanári állásának szintén lőttek a százezer dolláros fizetéssel együtt, aminek a 30 százalékától búcsúzhatott el.

 

Közben szerdán a Los Angeles-i kerületi ügyészségi hivatal megerősítette a The Hollywood Reporter értesülését, miszerint az eredeti, április 5-én, a Los Angeles megyei Sheriff hivatal által benyújtott vádemelési javaslat mellé egy új feljelentés is érkezett. Az ügyészség újságírói kérdésekre nem volt hajlandó elárulni, hogy ki tett még feljelentést Kevin Spacey ellen. 

(24.hu, pinknews.co.uk, The Hollywood Reporter)

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux