Ugrás a tartalomra
x

Kanadai béranya szült gyermeket egy magyar meleg párnak

[caption id="attachment_13757" align="aligncenter" width="650"] Képünk illusztráció[/caption]

A kilenc éve egy párt alkotó Vince és Balázs hosszú és bonyolult procedúrát csinált végig, hogy végre szülővé válhassanak. Kanadában született kislányuknak nem volt egyszerű magyar állampolgárságot szerezni, és elintézni azt, hogy mindkét édesapja nevét viselhesse.

Egy Pest megyében élő héthónapos kislánynak két édesapja van, egyikük a biológiai apja, de mindkettőjük nevét viseli. A két férfi kilenc éve van együtt, és családot alapítottak: egy kanadai béranya hozta világra a gyermeket.

Vince és Balázs úgy vélte, hogy itthon meleg pároknak lehetetlen az örökbefogadás, külföldön viszont sokfelé jól szabályozott a béranyaság intézménye. Kanada tűnt a legszimpatikusabbnak, mert ott teljesen nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer: sem a gyermeket kihordó és megszülő béranya, sem a petesejtet adó donor nem kaphat javadalmazást – mondták.

De még így is mintegy 20 millió forintba került, hogy szülőkké válhassanak. A mesterséges megtermékenyítéssel, a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos valamennyi orvosi és egyéb költséget nekik kellett állniuk. A vizsgálatok és a kórházi ellátás nagyon drága, több mint 3 hónapot kint kellett tölteniük Kanadában. A béranya és a donor megtalálása sem volt olcsó: egy társkeresőhöz hasonló oldalra kell regisztrálniuk, átszámolva körülbelül 250 ezer forintért.

Bár Kanadában a törvény mindent pontosan szabályoz, mégis bonyolult volt Lilit hazahozni, mert a kinti papírok nehezen egyeztethetők az itthoni rendszerrel. Ott a béranyától született baba anyakönyvében nem szerepelhet sem a béranya, sem a donor neve, mivel ők jogilag nem minősülnek szülőnek. Meleg párok esetében pedig két férfi vagy nő is lehet a hivatalos szülő. A magyar jogrend ezt nem ismeri el: a gyermeknek mindenképp lennie kell édesanyjának, mégpedig az, aki világra hozza a babát.

Lili úgy kaphatta meg a magyar állampolgárságot, hogy a kanadai kórház igazolást állított ki arról, hogy béranya szülte a kislányt. A kanadai anyakönyvben Lili szülei Balázs és Vince, a magyar dokumentumban viszont Balázs és Natasha.

Azt sem volt egyszerű elintézni, hogy a kislány mindkét édesapja nevét viselhesse: Balázsnak és Vincének még a kicsi születése előtt nevet kellett változtatniuk, sajátjuk mellé felvették egymásét, így adott volt már Lili vezetékneve is.

A lapnak az apák elmondták: a magyar hivatalokkal és az egészségüggyel eddig semmi problémájuk nem volt, mindenki segített nekik, a kormányablak munkatársai is felkutattak minden lehetséges anyagi támogatást, a vér szerinti apa például igényelhette a gyedet. Félnek azonban attól, hogy később, például az iskolában nem lesz-e kellemetlensége Lilinek abból, hogy két apukája van. Próbálják majd a legelfogadóbb közösséget megtalálni neki – tették hozzá.

hvg.hu cikke

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux