Ugrás a tartalomra
x

100 meleg könyv meleg napokra – 2.

 

Ismertek valami jó meleg regényt? Gyakori kérdésként sokszor merül fel a Neten ez, de leginkább csak 4-5 könyvcím érkezik válaszként. Pedig a magyarul is elérhető LMBT-kiadványok sora sokkal gazdagabb. Az Ünnepi könyvhét alkalmából állítottunk Nektek össze egy 100-as listát. Van köztük  regény, vers, szórakoztató és ifjúsági irodalom, ismeretterjesztő munka külön-külön kategorizálva, a szerzők neve alapján abc-rendbe szedve… Jön a második rész. Jó olvasást!

 

SZÓRAKOZTATÓ IRODALOM

Ann-Christine Hensher: Meleg vér, Réz és Társa, 2003

A történet kezdetén lefejezve találnak egy dúsgazdag műgyűjtőt. A gyanú a meleg férfi húszéves szeretőjére, Danielre terelődik. Ulrika, az ambíciózus ügyvédnő kiszabadítja az ártatlanul gyanúsított fiút, és nyomozásba kezd. A Meleg vér különleges krimi, a világot nem szűkíti le a bűnesetre. Megragadóan izgalmas képet mutat napjaink üzlettel, karrierrel, gyásszal, szerelemmel teli világáról.

Becca Prior: A sorsom te vagy, NewKids, 2017

Oliver Bancroft gyűlöli a fogorvosi rendelők szagát. Gyermekkora óta kínozza ez a fóbia. Aztán felbukkan Courtney Marshall, az ifjú szájsebész. Kiderül, hogy együtt nevelkedtek egy árvaházban, de elszakadtak egymástól, amikor Olivert örökbe fogadták. Fény derül a gyermekkori traumákra, amiket a fiatalember szándékosan száműzött a gondolataiból. A régi emlékek és az új érzések egyszerre robbannak be Oli életébe, pontosan úgy, mint Max, Jessy és Tommy, Court gyerekei, akiket azonnal a szívébe zár. Bimbózó kapcsolatuk azonban nehézségekbe ütközik, mert Courtney nem szeretné, ha a gyerekek szembesülnének másságával. Mégis, valahol mélyen mindketten tudják, hogy ez a szerelem az égben köttetett. Oliver küzd kettejükért, az álmaiért, azért, hogy ők öten boldog család lehessenek.

Becca Prior: A tanítvány 1., NewKids, 2015

A történet egy kiemelkedően tehetséges, fiatal egyetemi professzor és azonos nemű tanítványa között kibontakozó, perzselő szenvedélyről szól, sajátos formában. A vonzalom, az önmarcangolás, a beismerés és a beteljesülés fázisait mindkét főszereplő szemszögéből láthatja az olvasó, betekintést nyerve abba, mi játszódik le egy fiatal fiú lelkében, aki ráébred, hiába futott eddig a lányok után, most mégis egy férfi iránt táplál eddig soha nem tapasztalt, olthatatlan vágyat. A tanítvány tabukat döntöget, kendőzetlenül tárja az olvasó elé a szexuális beteljesülés legintimebb részleteit is, de bebizonyítja, a szerelem azonos neműek között is lehet ugyanolyan elsöprő, mint férfi és nő között.

Becca Prior: A tanítvány 2., NewKids, 2015

Küzdelem és remény. Néha olyan döntések elé állít az élet, ahol csak vesztes lehetsz. Ha gyáva vagy, elveszíthetsz valakit, aki mindennél többet jelent számodra. Vagy küzdhetsz… Küzdhetsz a világ ellen, a nehezebb utat választva… Vannak szerelmek, amik az égben köttetnek, és bármennyire szeretnéd elhitetni magaddal, hogy minden a te döntéseden múlik, az élet megtanít rá, hogy vannak kivételek. Lewis és Harry története folytatódik…

Becca Prior: A tanítvány 3., NewKids, 2016

Amikor ​azt hiszed, végre tiéd, amire legjobban vágytál, rájössz, hogy az embernek mindig vannak új céljai. Sosem vagyunk elégedettek. Talán ez a legnagyobb hibánk… De lehet, hogy ez visz előre, ez inspirál. A váratlan események úgy irányítják a sorsodat, mintha minden előre eltervezett lett volna, csakhogy erre általában utólag jön rá az ember. Harry és Lewis együtt kezdik el a nagybetűs életet, örömökkel, nehézségekkel, váratlan találkozásokkal.

Becca Prior: A tanítvány 4., NewKids, 2016

Az ellentétek vonzzák egymást. De vajon a szürke hétköznapok harcaiban is tud-e vállvetve küzdeni két teljesen különböző ember? Képesek-e legyőzni a múlt árnyait és saját kétségeiket? A társadalmi elvárások és a mindennapi csaták sűrűjében kitart-e egymás mellett két fiatal, akiknek meg kell vívniuk a belső démonjaikkal is? Vajon képesek-e kompromisszumot kötni, hogy olyannak szerethessék a másikat, amilyennek megismerték, vagy ők is abba a hibába esnek, mint oly sokan: Pont azt változtatják meg egymásban, ami olthatatlan lángra lobbantotta őket. Lewis és Harry története a végéhez közeledik, de még vár rájuk a legnagyobb harc, amit önmagukkal kell megvívniuk.  A nagy sikerű sorozat befejező kötete is tartogat még meglepetéseket!

Becca Prior: Festett testek 1., NewKids, 2017

Elijah kényszerből vállalja el az aktmodell szerepét egy mesterkurzuson. Leonard Chambers, a sikeres festő ugyanis köztudottan seggfej. Arrogáns, beképzelt és elviselhetetlen. Mégis annyira vonzó, hogy Ely az első pillanatban beleszeret. Csakhogy a férfi tartós kapcsolatban él, Elijah pedig rejtőzködik. El kell titkolnia a másságát, mert a nevelt fia gyűlöli a melegeket. Ráadásul mindketten mást akarnak: Leon futó kalandot, Ely életre szóló szerelmet.

Becca Prior: Festett testek 2., NewKids, 2018

Létezik szerelem első látásra, de sajnos vak. Russell ezt a következtetést vonja le, amikor Ink Beaumont, a híres művész még a harmadik találkozásnál sem ismeri fel. Mire Ink rádöbben, hogy ő is végzetesen vonzódik a félszeg, vörös fiúhoz, azt is belátja, hogy mindketten másra vágynak. Ő feltétlen megadást és alárendelődést várna el, Russ azonban nem érzi képesnek magát egy ilyen kapcsolatra. Aztán fordul a sors kereke, és hamarosan egy fedél alatt találják magukat. Russ tart a lehengerlő férfitől, mégis hagyja, hogy bűvkörébe vonja és levegye a lábáról. És bár számukra látszólag nincs közös jövő, mindketten tudják, hogy nehezen fognak ellenállni a kölcsönös vonzalomnak.

Becca Prior: Stockholm szindróma, NewKids, 2017

Mikor ​elrabolják, Brian Hayes pontosan abba az életbe csöppen, amit mindig is szeretett volna elkerülni. Bár apja az alvilág koronázatlan királya, Bry eddig azon volt, hogy ő más emberré váljon, és megfeleljen halott édesanyja egykori elvárásainak.  Elrablója, Jake Harris egy jelentéktelen alak, aki az öccse életéért cserébe elvállal egy munkát, de arról fogalma sincs, mibe keveredik. Mikor szembesül a zord valósággal, és rájön, hogy nemcsak a testvére, hanem a saját biztonsága is veszélybe kerül, olyan döntést hoz, amivel mindkettejük életét kockára teszi. Csakhogy nincs választása…

Becca Prior: Talált celEB, NewKids, 2017

Arthur Chapman egy médiabirodalom feje. Fiatal, sikeres, és elviekben a legkapósabb agglegény a városban. De ha leveszi az álarcát, akkor inkább egy félénk, rejtőzködő fiú, aki retteg, hogy leleplezik a homoszexualitását. Amikor véletlenül elüti a kis tacskót, nem is sejti, hogy az élete pillanatok alatt káosszá változik. Szövevényes bűntény nyomára bukkan, majd segítségére sietnek a Külvárosi Állatmentők, azonban az események így is nem várt fordulatot vesznek. A szerelem is váratlanul érkezik… (Közös kötetben Hayden Moore: Nem játék regényével)

  1. T. Mortimer: Randevú ​a halál angyalával, Origo-Press, 1989

Milyen titok lappang a párizsi villában? Miért kellett meghalnia a csinos özvegynek s a jóképű, fiatal kifutófiúnak? Miért ül odaadás és áhítat a rettegett fojtogató valamennyi áldozatának arcán? Démoni adottságokkal rendelkezik a gyilkos, vagy csupán kiváló pszichikai érzékkel? Milyen szálak fűzik az omladozó kastély XVIII. századi kísértetéhez? Kapcsolódik-e az ügyhöz a kíváncsi kamaszlány s a homoszexuáils olasz fiú rejtélyes halála? S végül: beleesik-e a Halál Angyala a híres nyomozónő – a viktimológia megszállott hívének – csapdájába?

Håkan Lindquist: Testvérem, ​testvéred, Masculus, 2004

Jonasnak volt egy testvére, Paul, aki meghalt, mielőtt ő megszületett volna. Jonas egy nap megtalálja bátyja régi dzsekijét, benne egy levelet egy bizonyos Princinek címezve. Ki ő? És mi köze van Paul halálához? Tényleg baleset volt? Jonas kutatni kezd. Apró szilánkokból áll össze a boldogság nyomasztó képe: akár egy krimit is olvashatnánk. A megjelenés évében a svéd sajtó az év egyik legsikeresebb krimijének nevezte. A történet testvérekről, testvériségről, szerelemről, felnőtté válásról, lepkékről és a halálról szól. Arról, hogy a szerelem és a szeretet minden formában ugyanaz, még két fiú között is.

Hayden Moore: Csendkirály, NewKids, 2017

Alex ​Seeley sikeres fotós, aki már régen rájött, hogy a pénz nem teszi boldoggá. Keresi a kihívásokat, és állandóan úton van. De nem csak a kalandvágy hajtja, sokkal inkább menekül a múlt árnyai elől. Jamie Cameron nem teheti meg, hogy elmenekül a démonjai elől. Ő a saját elméje foglya, ahol a belső hangokon kívül soha, semmi sem töri meg a csendet. Autóbaleset következtében vesztette el a hallását, és azzal együtt a korábbi életét is. Csakhogy Jamie nem elégszik meg a szerelemmel. Ő vissza akarja kapni a hallását, és véget akar vetni a fájdalmas némaságnak. Kockázatos beavatkozásra szánja el magát, amiért akár az életével is fizethet.

Hayden Moore: Nem játék, NewKids, 2017

Egy ostoba műsornak indult az egész. Wesley Sullivan sosem vállalta volna el, hogy versenybe száll a Nagy Ő kegyeiért, ha nincs megszorulva, és nem reméli, hogy a műsor új lendületet adhat megrekedt karrierjének. Anthony Woodward sem fogadta volna el a tévés valóságshow főszerepét, ha a coming out, a fájdalmas szakítás és az idegösszeomlás nem tépázza meg felfelé ívelő karrierjét. Két sebzett fiatal találkozik lehetetlen körülmények között. Két tehetséges srác keresi saját magát a hollywoodi hazugságok sűrűjében. Vajon sikerül megharcolniuk önmagukkal, egymásért? (Közös kötetben Becca Prior: Talált celEB regényével)

James Ellroy: A nagy sehol, Cartaphilus, 2010

Los ​Angeles. 1950. Brutálisan megcsonkított hullát találnak egy üres telken. A rendőröket nem érdekli az újabb meleggyilkosság, egyedül a fiatal nyomozó, Danny Upshaw akarja kideríteni, ki lehetett a tettes. Nem csak az a célja, hogy így szerezzen nevet magának zsaruként. Azt reméli, ha sikerül rájönnie a miértre, kamaszkori démonaitól is megszabadulhat.

James Lear: A hátsó bejárat, Ulpius-ház, 2014

Egy tengerparti falu, egy angol kúria, gazdag különcök családja és ugyanolyan sajátos szolgáik, egy elszánt detektív – minden összetevő együtt van egy kellemes, Agatha Christie-stílusú krimihez. De várjunk csak – Edward „Mitch” Mitchell nem Hercule Poirot, és A hátsó bejárat nem Az Ackroyd-gyilkosság. Mitch jóképű, huszonkét éves pasas, aki sosem hagyja, hogy a nyomozás egy pikáns randevú útjába álljon, akár a helyi rendőrséggel, akár a sajtóval, akár iskolai pajtásával és atlétatársával, Boy Morgannel dolgozik együtt, aki Watson szerepét játssza mellette, amikor éppen nem azzal vannak elfoglalva, hogy lefeküdjenek egymással. Amikor Reg Walworthot holtan találják egy szekrényben, Sir James Eagle azonnal letartóztattatja szolgáját, Weekset a gyilkosságért. Mitch éles szeme azonban kézenfekvőbb lehetőségeket lát…

Lakatos Levente: Barbibébi, Ulpius-ház, 2010

Magyarország legnépszerűbb popsztárja kidobja aktuális barátnőjét. Barbi élete a siker, a pénz és a csillogás. A szakítás után egyre mélyebbre süllyed, míg egy hétvégi buli után szándékosan elgázolják. A sokktól emlékezetkiesése lesz, szinte mindent elfelejt botrányos múltjából. Siófokra menekül az őrjöngő média elől, ahová legjobb barátja, Krisz is elkíséri. Krisz nem bocsátotta meg Barbinak, hogy kifecsegte féltve őrzött titkát – hogy a fiúkat szereti. Mégis segít neki, együtt nézik végig Barbi régi videóblogjait, hogy rájöjjenek, ki akarhatta megölni. És hogy szembenézzenek eddigi önmagukkal, és eldöntsék végre, mit is akarnak kezdeni az életükkel – és persze a két siófoki szépfiúval, akiktől könnyebb elolvadni, mint a tűző nap sugaraitól.

Róbert Katalin: Szívből, ​színből, igazán, Könyvmolyképző, 2014

Alex úgy szeret valakit, mint az életét, számára nélküle nincsenek holnapok. De vajon bevallhatja ezt az érzést? Vagy minden tönkremegy? Mi ez az erős kapcsolat köztük? Szeretet, vagy valami más, valami több? Patrik keresi az útját az életben. Anyja halála és apja hideg távolságtartása mélyen megsebezte. Fél a szeretettől, és fél a szerelemtől, számára minden hatalmi játszma. De mi lesz vele, ha elveszíti azt, aki a legfontosabb? Ki a legfontosabb? Lilla bármit megtenne Patrik vonzalmáért. Harcol a fiúért, és úgy érzi, őt illeti. Ám Lilla Alex húga, aki mélyen szereti a bátyját is, és nem akarja elveszíteni.Lélegzetállítóan szép, szívbe markoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről. Engedd be a szerelmet, és légy az, aki vagy!

Timothy Kurek: Kereszt ​a szekrényben, Könyvmolyképző, 2013

Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.

 

IFJÚSÁGI IRODALOM

Adam Silvera: Inkább ​boldog, Menő Könyvek, 2018

A tizenhat éves Aaron Soto igyekszik újra magára találni egy családi tragédiát követő nyáron. A barátnője, Genevieve segítségével lassanként emlékezni kezd, milyen lehet a boldogság, ám amint összebarátkozik Thomasszal, minden összezavarodik, amit a múltjáról és a jövőjéről gondolt. Aaron és Thomas egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Aaron önmaga előtt sem tagadhatja le többé az érzelmeit. A Leteo Intézet memóriatörlési eljárása lehet a megoldás, hogy újra a régi legyen. Ám ezzel együtt az igazi önmagát is elveszítheti.

Becky Albertalli: Simon és a homo sapiens lobbi, Libri, 2015

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

David Levithan: Hold ​me Closer – Engedj közelebb! (Will & Will), Maxim, 2015

Különösen számunkra, akik valamiért mellőzöttnek érezzük magukat, a reflektorfény valóságos bűvkör, mely előcsalogat minket a mindennapok árnyékos oldaláról. Jól vigyázzatok exbarátok, húzzatok el goromba edzők! Mini Cooper kiáll elétek, és megmondja a magáét – méghozzá dalban! A Hold me Closer – Engedj közelebb! mérsékelten szabad szájú, szerethető musical-szövegkönyv, melyről először John Green és David Levithan díjnyertes bestsellerében, a Will & Will című regényben esik szó, bővelkedik az őszinte, humoros és harsány, hömpölygő, életteli zeneszámokban. Mini végre a színpad közepére áll… és semmi sem lesz már olyan, mint annak előtte.

Jandy Nelson: Neked ​adom a napot, Libri, 2015

A ​tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó. Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…

John Green - David Levithan: Will ​& Will, Maxim, 2015

 Will ​Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik.

John Corey Whaley: Nagyon ​logikátlan barátság, Maxim, 2016

A 16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a hétköznapokban... Három éve nem lépett ki a házból. Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Eltökélve, hogy ,,megjavítja" Solomont, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem olyan sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, melyeket maguk közé építettek, a barátságuk pedig veszélybe kerül.

Ken Hobey: Fiúk ​melegítőben, Novum, 2011

Másnak lenni nem könnyű. Pláne Magyarországon. Meleg tanárnak meg aztán kész „öngyilkosság”! Huba feláldozta magánéletét hivatása oltárán. Ám pechére beleszeret magántanítványába… Lívia találkára készül. Az interneten megismert Brigivel. Randit randi követ, édes felismerés, hogy találkozásuk sorsszerű. De vajon kiállja e a szülők és a bigott társadalom próbáját? Régi barátja, Dani, aki auralátó, próbálja radarja segítségével kitalálni, hogy miért is gyúlt lángra menthetetlenül egy heteró fiú iránt… Szerelem, barátság, család, előbújás, félelmek és titkok. Egy ízig-vérig magyar regényben. Ez nem egy botránykönyv, ez maga az élet!

Krausz Emma: Osztálykép, Twister Media, 2018

Kálnoki Levente nem akar mások életének részévé válni. Véletlenül mégis leleplezi gimnazista osztálytársa, az ünnepelt focista, Szendrei Ákos titkát, ahogy kirúzsozva fényképezi magát és a fotót elküldi valakinek. Levente megígéri neki, hogy hallgat, és a két fiú útjai ezzel külön is válnának, ha legnagyobb szerencsétlenségükre nem kellene együtt dolgozniuk egy iskolai projekten. Levente egyre közelebb kerül Ákoshoz, és vele együtt néhány másik osztálytársához, akik által úgy tűnik, az élete is megváltozik. Mindezeken túl Leventének meg kell birkóznia a saját érzelmeivel: a haraggal, a gyásszal és a szerelemmel.

Marie-Aude Murail: Oh, ​boy!, Könyvmolyképző, 2014

Három ​testvér néhány órája magára maradt a világban, de megesküdtek, hogy soha senki nem választhatja el őket egymástól. A Morlevent gyerekek nem hajlandók a sorsukat az első jöttment szociális asszisztensre bízni. Az a cél hajtja őket, hogy kikerüljenek a gyermekotthonból, ahová elhelyezték őket, és családra leljenek. Két személy lehetne a gyámjuk. Csakhogy eleinte egyiknek sem fűlik hozzá a foga. Aztán meg egyszerre mindkettőnek. De az egyik nem túl rokonszenves, a másik meg felelőtlen, ráadásul…  Ja igen! És ez a két személy ki nem állhatja egymást.

Patrick Ness: Soha ​nincs vége, Vivandra, 2014

A fiú kétségbeesetten, magányosan merül el a háborgó tengerben. Meghal. Majd felébred, csupaszon, a testét zúzódások borítják, de életben van. Hogy lehet ez? És mi ez a különös, elhagyatott hely? Ahogy lassan megérti, hogy mi történik vele, a fiú egyre jobban mer remélni. Talán ez nem a vég. Talán még nincs vége. Patrick Ness, a Kés a zajban, Válasz és kérdés, Háború a békéért és a Szólít a szörny írójának legújabb, provokatív hangvételű, elgondolkoztató, ugyanakkor mélyen megható ifjúsági regénye.

Perihan Mağden: Ali ​és Ramazan, Európa, 2015

A regény két fiú életét követi nyomon, akik ugyanabban az isztambuli árvaházban nőnek föl. Megismerkedésük pillanatától fogva különleges kapcsolat fűzi őket össze, és nemcsak egymás számára könnyítik meg az életet, de a lehetőségekhez képest az árvaházban vegetáló többi gyerek mindennapjaiba is vidámságot csempésznek. Ramazannak jó humora van, ő a bohóc, és szépsége miatt az igazgató kivételezett helyzetet élvező kedvence. Nagykorúságukat elérve azonban a fiúk egyik napról a másikra kikerülnek Isztambul utcáira, ahol egymáson kívül senki másra nem számíthatnak. Ebben a könyörtelen, elutasító világban mindketten tragikus következményekkel járó döntéseket hoznak…

Ryan Loveless: Ethan és Carter, Könyvmolyképző, 2013

Carter Stevenson folytonos dadogásával és tikkelésével huszonnégy éves korára teljes magányra kárhoztatta magát. Jóllehet, a barátai is azzal nyúzzák, hogy a Tourette-szindrómának rendeli alá az életét, Los Angelesből egy csöndes kaliforniai kisvárosba költözik. Meghúzza magát, kerüli az embereket. Nem is sejti, hogy újdonsült szomszédja, Ethan Hart, hamarosan feldúlja magányát, és kilöki őt a nagybetűs életbe.

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései, Alexandra, 2015

A könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok…

 

EGYÉB KÖNYVEK

Bajnok Dániel: Magánélet az Agorán – Aischinés vádbeszéde Timarchos ellen – történelmi, Argumentum, 2017

Az athéni Aischinés első törvényszéki beszéde Kr. e. 346/5-ben egy állítólagos egykori férfi prostituált, Timarchos ellen íródott, aki hiába számított tapasztalt és jó kapcsolatokkal rendelkező politikusnak, züllött múltja miatt Aischinés mégis alkalmassági vizsgálatot indított ellene. Bár szilárd bizonyítékkal nem tudta alátámasztani vádjait, színes történetek és ravaszul megválasztott érvek révén mégis polgárjogának elvesztésére ítéltette Timarchost. A kötet bőséges kommentárral kísérve tartalmazza magát az olykor pikáns témájú szónoklatot is, amely egykori mellőzöttsége után ma az ógörög irodalom egyik legtöbbet tárgyalt alkotása.

Betty Fairchild – Nancy Hayward: Most, hogy tudod, Göncöl, 2002

A könyv meleg és leszbikus fiatalok szüleinek nyújt segítséget abban a ma még bonyolult és sokszor fájdalmas folyamatban, melynek során gyermekük felvállalja és próbálja elfogadni szexuális irányultságát.

Bradányi Iván: James ​Dean, Alfa, 1994

James ​Dean arca először egy Pepsi Cola reklám révén vált híressé. Pár éven belül ugyanolyan ismert lett, mint az ital, amit reklámozott. Az Ok nélkül lázadó egy minden ellen lázadó James Deant mutatott be, és az ötvenes évek nyugtalan fiatalsága könnyen azonosult Jimmy szorongásaival. Ez a film néhány nappal a fiatal sztár halála után került a mozikba, és ez csak fokozta a hatást. A kopott, kék farmernadrág és a tűzpiros anorák, amiben Jimmy szerepelt, egy lázadó generáció jelképe lett. Jimmy óriássá nőtt a fiatalok szemében, pedig egy vézna, zavarodott kisfiú volt, akinek nem volt ideje felnőni. Rövid élete harc volt önmaga ellen. Vágyai börtönébe zárva, hasztalan próbálkozott azzal, hogy homoszexuális hajlamait legyőzze.

Bradányi Iván: Robin ​Hood magánélete – Az Errol Flynn sztori, bambi, 1993

A ​lelkünk mélyén örökké élő Robin Hood kalandjait sokszor filmre vitték, a különböző alakítások közül mind a mai napig Errol Flynné a legemlékezetesebb. Errol kora ifjúságától kezdve az élet élvezeteit kereső ember volt. Vakmerően volt gátlástalan, gátlástalanul volt vakmerő. Közben a legnagyobb filmsztár volt, két kézzel szórta a pénzt, ivási kapacitásáról legendák keringtek. Fizikai megjelenése minden asszony szívét megdobogtatta, ám Flynn, nemre való tekintet nélkül, főleg a fiatalkorúak között kereste partnereit. Gyermekrontásért kétszer is bíróság elé állították, s mindkét esetben felmentették.

Dominique Fernandez: Ganümédész elrablása, Európa, 1994

A Goncourt-díjas Dominique Fernandez ebben az ismeretterjesztő könyvében páratlan áttekintést ad a homoszexualitás kultúrtörténetéről, azt vizsgálja, hogyan vonulnak át egyes motívumok búvópatakként a világirodalom minden korszakán, milyen ravasz szublimációkban jelentkeznek a művekben (irodalomban, festészetben, zenében filmben) az elfojtársa ítélt témák. Fernandez vitathatatlanul a kérdés legavatottabb ismerője Franciaországban: lenyűgöző tárgyismerettel, nagy beleérző képességgel ismerteti a műalkotások hátterét, szimbolikáját (mit jelképez például Szent Sebestyén alakja). S hogy az olvasó megértse, miért kényszerültek a művészek ilyen bonyolult formanyelvre, röviden a történelmen, s ismerteti, hogyan kezelték az egyes korokban a homoszexualitást.

Domszky László: Férfiműszak – Melegprostik a megfizetett boldogságról, Ad Librum, 2017

Less ​be a férfiprostituáltak elképesztő világába! Ebben a riportkönyvben találkozhatsz Kristóffal, aki Dubajban vállal passzív szerepeket, és meghökkentő aberrációkról mesél. Olivérrel, aki heteróként aktívkodik Amerikában és Budapesten, és egészen furcsa módon reagál a kliensei élvezetére. Marcival, akinek nem olcsó társaságát gyerekes külseje miatt Zürichben is keresik a látens pedofilok. Márkkal, akinek a drogtól már felpüffedt az arca, az alkohol számára üdítő, és leginkább a perverz mazochista vendégeket szórakoztatja. A kliensekkel, akik őszintén vallanak az eszkortokkal hónapokig tartó, milliókba kerülő kapcsolatokról, az unokánál fiatalabb fizetett szeretőkről és a durva perverzióikról.

Eszenyi Miklós: Férfi ​a férfival, nő a nővel, Corvina, 2006

Eszenyí Miklós művelődéskutató, főiskolai oktató több éves kutatói munkával készítette el hiánypótló művét, melyben átfogó képet ad a homoszexualitás történetétől, lélektanáról, szociológiai vonatkozásairól és kulturális aspektusairól is. Fontos könyv, alapfogalmakat tisztáz, közérthetően szól a nagyközönséghez éppúgy, mint a felsőoktatás tanáraihoz és diákjaihoz. Ebben a témában magyar szerzőtől ez az első összefoglaló jellegű mű.

Fuchs Richard: Szex, valóság, videó – Titkok és tények a magyar pornóvilágról, Sensus, 2003

Ez a könyv Magyarországon elsőként szeretné bemutatni a pornó zárt világát, hogyan indult, hol tart most, kik a meghatározó alakjai. A könyv nyelvezete szókimondó, néhol vulgáris, az elbeszélt történetek, néhol, már túllépik a perverzió határait. A könyv négy részből áll, a második a melegpornóról szól.

Havas Henrik: Kurvaélet, Alexandra, 2002

A riportkönyv a prostituáltak világába ad betekintést. Két részből áll, az utolsó 130 oldalon a fiúk vallanak arról, hogy miért árulják testüket. Az interjúk Budapesten a korzón és a ligetben készültek.

Havas Henrik: Pornó II., Alexandra, 2012

Pornófilm készítőkkel, producerekkel, szereplőkkel készült beszélgetéseket tartalmaz a könyv második kötete, és ebben kapunk betekintést a melegpornó, a melegpornósok világába is.

Jean Boisson: A ​rózsaszín háromszög - A homoszexuálisok deportálása 1933–1945, Európa, 1991

Alighanem ​kevesen tudják, hogy a náci lágerekben a rózsaszín háromszög a homoszexuálisok megkülönböztető jele vol – ahogy a köztörvényeseké a zöld, a kommunistáké a piros, a zsidóké a sárga és a cigányoké a barna. A lágerirodalom azonban furcsamód alig-alig tesz említést róluk, mintha senki sem akarna tudomást venni a rószaszín háromszögesekről. Pedig nem lehetett nem észrevenni őket, hiszen a jelzés a többinél lényegesen nagyobb volt, hogy már mindenki messziről láthassa, kivel is van dolga. És még csak nem is elenyésző kisebbségről volt szó: Jean Boisson francia történész becslése szerint akár másfél millióan is lehettek.

Jim Hutton · Tim Wapshott: Mercury ​és én, Lap-ics, 1996

"Alig hunyta le a szemét Freddie ’91 novemberében, azonnal telefonhívások és levelek özöne árasztott el. Úgy tűnt, az egész világ szeretne egy könyvet arról a Freddie-ről, akit én ismertem. Freddie Mercury nyílt, szókimondó ember volt, ezért úgy éreztem, ő is azt kívánná, hogy a kettőnkről írt könyv ugyanilyen őszinte és tárgyilagos legyen." - Jim Hutton. Egy hiteles könyv a híres rocksztár életéről… Ahogy a társa látta Freddie-t… Milyen volt Freddie valójában?

Radics Péter: Tisztítótűz, most! – önéletrajz, Alexandra, 2001

Radics Pétert az MTV parlamenti tudósítójaként ismerte meg az ország, majd a Magyar Televízió washingtoni tudósítója volt. Harminckilenc éves korára érett meg benne ez a könyv, melyben leplezetlenül tárja gondolatait a nyilvánosság elé a magyar és a nemzetközi politikáról, arról, hogy milyen magyarnak lenni Amerikában, és vall, nem utolsósorban homoszexualitásáról, a magyar olvasók számára szokatlan őszinteséggel.

Reinaldo Arenas: Mielőtt leszáll az éj – önéletrajz, Európa, 2015

Reinaldo Arenas a XX. századi kubai irodalom nálunk még ismeretlen, kiemelkedő alakja. Közvetlenül halála előtt írott önéletrajzi könyvében lebilincselő őszinteséggel mesél életéről és Fidel Castro rendszeréről, amelyet a kezdetekben maga is támogatott. Idővel azonban kiábrándult a szép reményekkel kecsegtető forradalomból, egyre kritikusabban szemlélte Castro diktatúráját, s az ellenzék meghatározó alakja lett. Írói munkássága mellett nyílt homoszexualitása is üldözötté tette egy olyan korban, amikor Kubában tömegével küldték koncentrációs és átnevelő táborokba a melegeket. Arenas is több évet töltött a szigetország egyik legkegyetlenebb börtönében, majd az Egyesült Államokba menekült.

Szilágyi Gyula:  Melegfront, Magyar Könyvklub, 2002

A jól tájékozott szabadelvű gondolkodók szerint a homoszexuális férfiak éppen olyanok, mint mi vagyunk, csak éppen ők mással csinálják és máshogyan. A szociológus azonban nem fogalmaz ilyen lazán. A speciális szexuális orientáció speciális személyiségbeli, párválasztási és beilleszkedési gondokkal jár…

Troy Kline – Joe Bice: Chippendales – A pucér valóság, Athenaeum, 2000

„Isten hozta önöket a Chippendale-showban. Csatolják be a biztonsági övüket. Nagyon kemény menetben lesz részük a mai estén!” Ezekkel a mondatokkal kezdődik minden este az amerikai álomfiúk vetkőző-show-ja, ritmusosan, lendületesen, és minden tekintetben forrón. De mi történik, ha lemegy a függöny és kialszanak a reflektorfények a színpadon? A résztvevő és a szemtanú hiteles beszámolójából – most mindenki megismerheti a Chippendale-ek életét, melyek színterei a színpad, a bárpult és az ágy, az olvasó tanúja lehet a fiúk látványos sikereinek, nagy bukásainak és gátlástalan kicsapongásainak, így Ön is élvezheti a rajongók eksztázisát és „odaadását”.

 

KÉPREGÉNYEK

Duo Brand: A tiltott szerelem szigete, Fumax, 2010

A középkori Edo városát különös gyilkosságsorozat tartja rettegésben. Az ifjú Aki mindenre elszántan nyomoz a tettes után. A fesztivál napján megpillant egy férfit, aki megszólalásig hasonló ahhoz, aki tizenkét évvel ezelőtt megmentette az életét. A titokzatos Kuga azonnal megdobogtatja szívét, de mintha gyanúsan sokat érdeklődne Aki nyomozása iránt.

Hinako Takanaga: Vázlatok, Fumax, 2010

Az első szerelem története. Nagi részmunkaidőben egy képzőművészeti iskolában áll modellt, és egy idő után észreveszi, hogy az egyik diák intenzíven figyel i őt. Kaji elég barátságosnak tűnik, Nagi mégsem meri elárulni neki legféltettebb titkát…

Yuno Ogami: Magányos csillag, Fumax, 2010

Micah Remmington komoly üzletember, aki bármit megtesz, hogy elérje, amit akar. Micah cápaként csap le az ellenséges felvásárlások során, és már évek óta vesz, alakít át és ad el szállodaláncokat. Hogy mi a következő célpontja? A Hotel Kurahashi, egy kis szállodalánc Japánban…

az előző 50 könyv

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux