Ugrás a tartalomra
x

LMBTQ TEMATIKUS SZÍNHÁZI FESZTIVÁLT SZERVEZ A BUDAPEST PRIDE

A sokszínűség és szabadság egy hónapos fesztiválján 12 napon keresztül láthatunk színházi előadásokat, 10 társulat részvételével. A három országos premiernek is otthont adó színházi fesztiválon fontos társadalmi problémákat feszegető előadásokat vonultat fel.

Merj nagyot álmodni! – ez az üzenete a közel 100 programot összefogó, immár országos méretűre nőtt Pride Fesztiválnak. A legelső felvonuláson 1997-ben még csak 200-an vettek részt, míg 2017-re a felvonulók száma már 20.000-re nőtt, és számos civil szervezet részvételével egy sokféle művészeti ágat és társadalmi kérdést érintő kulturális fesztivál jöhetett létre. Ehhez arra volt szükség, hogy a kulturális és civil életben résztvevők mertek nagyot álmodni, támogatták egymást, és segítették egymást céljaik elérésében.

3 premiert is tartanak

A Budapest Pride Színházi Fesztiválon híres és kevésbé ismert, hazai és határon túli előadásokat is láthatunk, melyek a színház eltérő eszközeivel és formavilágával tárgyalnak társadalmunkat érintő és azt gyakran megosztó kérdéseket.

Magyarországi premierjét tartja Székely Csaba: Öröm és boldogság című, erdélyi melegek helyzetét tematizáló előadása, amit Marosvásárhely legfiatalabb társulata hoz el az Örkény Színházba.

Bemutatkozik majd Chris Thompson Bérrokonok című felolvasószínházi drámája, ami a béranyaság problematikáit helyezi középpontba az RS9 Színház előadásában.

Premierjét ünnepli a Spirit Színház Szilánkok című előadása is olyan kérdéseket feszegetve, mint az előbújás nehézségei, a szülői elutasítás, illetve a HIV-fertőzöttek stigmatizációja.

Az egymást érő premierek mellett először játsszák a Pride Fesztiválon a KV Társulat Caryl Churchill: Földi paradicsomját, előtérbe állítva a társadalmi struktúrák, osztálykülönbségek, és rasszizmus által keretezett nemi szerepek kérdését.

Ugyancsak először Pride-ozik a Leszámolás velemmel az Orlai Produkciós Iroda, Édouard Louiss nagysikerű Leszámolás Eddyvel című önéletrajzi regényét feldolgozó monodrámájával, ami egy bántalmazó családba született meleg kamaszfiú történetét meséli el Nagy Dániel Viktor főszereplésével és Rába Roland rendezésében.

Aktualitása miatt is kiemelkedő a Living Dolls Band Mitakaratükör című, a női test, testkép, és az önelfogadás kérdéseit boncolgató zenés, stand-uppal kevert színházi darabja.

A Pride Fesztiválok rezidensei is fellépnek

A Pride Fesztiválok rezidenseinek számító AppArtMan, Tünet Együttes, Grund Színház, és Momentán Társulat ugyancsak részt vesz a színházi fesztiválon. Az AppArtMan lakásszínház az elmúló szerelmet járja körbe kortárs költők műveinek felhasználásával. A Tünet Együttes, a Grund Színház, és a Momentán Társulat pedig olyan közönségkedvencekkel készül, mint az intimitást és tabukat fejtegető Négy fal között, a leszbikus párkapcsolatot bemutató improvizatív Hazaviszlek, vagy a szintén imprós, meleg párkapcsolat témájára épülő Fiúk Ketten.

Jegyek minden előadásra kaphatók!

Facebook event ITT!

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux