Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 5. rész: Paul Newman

Azok az igéző szemek! A sármos szívtipró igéző, kék szemeinek képtelenek voltak ellenállni a nők, de a férfiak egy része is! Ő pedig élt a lehetőséggel. Paul Newman életrajzaiból viszont ezen utóbbi részletek rendre kimaradtak.

Magyarországon természetesen azzal kezdődnek az ismertetők, hogy a világsztár magyar származású. Édesanyja révén ugyanis makói gyökerekkel rendelkezik. Ezt 1993 óta tudja a film iránt érdeklődő közönség. Ekkor jelent meg ugyanis Bradányi Iván életrajzi kötete Paul Newmanról, és ebben azt írja a világsztár édesanyjáról: „Trézsike négyéves volt, amikor családja felcserélte Makót Ohióval. A család Clevelandbe költözött, abba az amerikai városba, ahol már az első világháború előtt annyi magyar élt, hogy az angol nyelv – fontossági sorrendben – szinte másodhelyre szorult." A kötetből az is kiderül, hogy a későbbi hollywoodi sztár neve a születési anyakönyvben még Pálként szerepel.   

Paul Leonard Newman 1925. január 26-án született az Ohio állambeli Shaker Heightsben, egy clevelandi zsidó kereskedő második fiaként, középosztálybeli családban töltötte gyerekkorát. Édesanyja, a katolikus Theresa Fetzko Magyarországon (Homonna, most Szlovákia) született, édesapja, Arthur S. Newman magyar zsidó apa (Neumann Simon) és lengyel zsidó anya (Hannah Cohn) fia volt.

Paul Newman kétszer nősült, és két házasságából egy fia és öt lánya született. Első házassága nem volt felhőtlen; Newman rengeteget ivott és vezetett is ittas állapotban, melynek következtében egy cserbenhagyásos balesetet is okozott. A hollywoodi zajtól magát mindig távol tartó színész nemcsak művészi munkájával élt a köztudatban: szenvedélyes autóversenyző volt, 1979-ben a 24 órás Le Mans-i versenyen második lett Porsche 935-ös autójával.

Fiával, Scott-tal

Fia, Scott Newman 1978-ban kábítószer-túladagolásban hunyt el: a tragédiát követően hatalmas összegeket fordított drogfüggők gyógyíttatására különféle alapítványok keretében. Paul Newman 24 éves korában, 1949-ben kötötte meg első házasságát Jackie Witte-tel. 1958-ban elvált, s akkor vette el második feleségét, Joanne Woodward-ot, akivel élete végéig együtt élt. Nem voltak nagyobb botrányai, unalmas életet élt, mondhatnánk. Hollywoodban mintaférjnek számított.

Felesége: Joanne Woodward

Magánéletének esetleges titkait 2008-ban bekövetkezett halálakor magával vitte a sírba, gondolták sokan. 2009-ben azonban megjelent egy könyv, amely felfedte Newman életének addig ismeretlen pillanatait is.

 

A mindent leleplező könyv

Darwin Porter író a „Paul Newman: The Man Behind The Baby Blues” c. könyvében idézte Marlon Brando szavait, aki kertelés nélkül kijelentette, hogy „Engem sosem vert át Paul. Épp annyi kalandja volt a forgatásokon, mint bármelyikünknek... és ő is biszexuális volt, akárcsak én. Ám míg engem folyton rajtakaptak, ő ügyesen titokban tartotta a viszonyait.” Állítólag Paul Newman szerelmes volt James Deanbe, akivel több éjszakát töltött együtt hollywoodi szállodákban. A színész családja viszont mind a mai napig cáfolja a Porter botránykönyvében leírtakat.

 

Marlon Brandoval, aki mindent kikotyogott

Paul Newman már 1956-ban jelentős alakítást nyújtott a Valaki odafent szeret engem című filmben Rocky Graziano bokszolóként. A szerepet James Deantól örökölte meg. Állítólagos szerelme játszott volna eredetileg a filmben, de annak halálos autóbalesete után ő kapta meg a lehetőséget.

Egykori szerelme: James Dean

Két évvel később pedig már megkapta pályafutása első Oscar-díj jelölését (összesen kilencszer jelölték, egy alkalommal producerként, színészként nyolcszor), a Macska a forró bádogtetőn című film főszerepéért, melyben egy alkoholista volt futballistát játszott drámai erővel, Elizabeth Taylor partnereként.

Macska a forró bádogtetőn: Elizabeth Taylor-ral

A Macska a forró bádogtetőn férfi főszereplője latens meleg. Tennessee Williams klasszikusában a titkolt homoszexualitásával vívódó Brick depresszióját szünet nélküli alkoholizálással igyekszik kúrálni: kedélyét nem csak barátja, Skipper öngyilkossága lombozza le, általános közérzetét nem javítja felesége ragaszkodó szeretete sem. A szegény családból származó Maggie ugyanis, miközben kétségbeesetten harcol házasságával megszerzett társadalmi státusa megtartásáért és rettenetesen szenved férje elutasító magatartásától, attól sem riad vissza, hogy férjét folyton a házastársi kötelességeire figyelmeztesse. A színdarab egyébként egy gazdag déli család életébe enged bepillantást, amely tele van hazugságokkal és képmutatással. A mű Brick homoszexuális hajlamait sugallja ugyan, melyet a férfiközpontú déli társadalomban saját maga elől is rejtegetnie kell, Williams mégis nyitva hagyja Brick szexualitásának kérdését.

A homoszexuális szálat a hollywoodi cenzorok az 1958-as filmváltozatnál viszont gondosan kiiktatták. „A hollywoodi intézményes cenzúra, sőt gyakran már a forgatás során működésbe lépő rendezői öncenzúra a legtöbb Williams-megfilmesítésben gondosan letompította vagy kiiktatta az uralkodó közfelfogást esetleg sértő deviáns mozzanatokat: a szexualitást, az erőszakot, a morbid és a szélsőségesen pesszimista hangulatokat. Így tűntek el például a homoszexuális felhangok a Macska a forró bádogtetőn filmváltozatából, ezért kellett bizonytalanságban hagyni, hogy Stan megerőszakolta-e Blanche-t A vágy villamosában, ezért kapott mindkét Richard Brooks-adaptáció, a Macska a forró bádogtetőn és Az ifjúság édes madara pozitív és bizakodó befejezést, ezért halkult el majdnem minden Tennessee Williams-filmben mindaz, ami ambivalens, paradox és feloldatlan” – írta erről a Filmvilág.

Newman meggyőződéses demokrata és liberális volt, abban a „megtiszteltetésben” volt része, hogy az 1970-es évek elején felkerült Richard Nixon elnök „ellenséglistájának” 19. helyére. Newman kiállt a melegek jogaiért. Visszavonulása előtt a következőket nyilatkozta: „A melegek jogainak feltétlen támogatója vagyok, és ezt nem is titkolom. Gyermekkoromtól fogva lelki közösséget éreztem a meleg társadalom tagjaival, és sosem értettem, hogyan is bánthatja őket bárki. Annyi csodálatos tulajdonsága lehet egy embernek, amiért szeretni lehet, hogy mire sorra vennénk mindet, már tökéletesen lényegtelenné válik, melyik nemhez vonzódik.”

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux