Ugrás a tartalomra
x

Kiért dobog a szív a reverenda alatt? – homoszexuális papok a katolikus egyházban

A Szájer-botránynál is nagyobbat szólt Bese Gergő plébános esete, akiről kiderült, hogy melegbulikban vett részt, és azonos neműekkel élt párkapcsolatban. A volt EP-képviselő ugyanis civil, a közszereplő atya pedig a katolikus egyházat képviselte, amely nem tűri el a homoszexualitást.

„Kedves András!” – így szólította meg Bese Gergő atya korábbi „kollégáját”, Hodász Andrást, szintén katolikus papot a Vasárnap elnevezésű, magát keresztény konzervatív híroldalként definiáló portálon, 2023 februárjában.

Mindketten sokkolták a közösséget, miután kiderült: homoszexuális kapcsolatokban éltek/élnek.

Bese Gergő, a kormányhoz és politikájához hű dunavecsei plébános tavalyi, „Kedves András!” kezdetű felháborodását az váltotta ki, hogy Hodász András a Szemlélek című portálon arról számolt be: kamaszkorában „több alkalommal, szexuális visszaélést” követtek el ellene egy pap. „A szexuális visszaélés áldozatai nagyon erős, majdnem kezelhetetlen mértékű haragot élnek át, amit viszont a körülmények miatt elfojtanak magukban” – írta a tünetekről Hodász.

Ezt követően dorongolta le Bese Gergő, aki a megszólítás után így folytatta Hodásznak címzett nyílt levelét:

„Ha valaki nyomon követi Instagram oldaladon feltöltött képeidet, csak és kizárólag egy tucat, férfi/fiú képét látja vissza, akikkel homoszexuális étterembe, kirándulni, nyaralni, sörözni, beszélgetni jártok. Júj! Akkor most ez mi? [...] Teljesen álságos, hogy minden olvasóban, nézőben elülteted a gyanú magját. Szembe fordítod az embereket tanárral, edzővel, pappal, ha sikeresen végzi a munkáját és szeretik őket a növendékei. Jó irányba megy az a társadalom, aki mindenkiben bűnöst lát? Természetesen azt a minimális százalékot, akik bűncselekményeket követnek el, ki kell gyomlálni a rendszerből, ez nem kérdés, de a többség testileg, lelkileg egészséges és kikéri magának a megbélyegzést!”

Nem kizárt, hogy maga Bese is másfél éve bűnös kapcsolatban élt, pár hónapja azonban egészen bizonyosan. A jobboldali Pesti Srácok újságírója már korábban nyomozni kezdett a dunavecsei plébános után, a botrány kirobbanása után pedig a portál egy pedofíliával foglalkozó cikk mellékszálaként megjegyezte, hogy a jobboldali-konzervatív körökben otthonosan mozgó „Bese Gergő atya bort ivott és vizet prédikálhatott”.

A leleplezés

Ezt már csak azok után írták meg, hogy bombaként robbant a Válasz Online tényfeltáró cikke, amelyből kiderült, hogy egy, a Szájer-ügynél is nagyobb skandalum van kibontakozóban.

A portál arról írt, hogy dunavecsei plébános melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Bese közszereplő, az elmúlt években a politikai kereszténység zászlóvivőjeként mutatkozott: ő szentelte meg a Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostort, a PestiSrácok.hu és a Megafon irodáit, fellépett az LMBTQ-propaganda és Hodász András ellen, családi egyesületei pedig bő 100 milliós támogatást kaptak az államtól – emlékeztetett a Válasz Online.

A leleplezés hitelességét igazolta, hogy a kalocsa-kecskeméti érsek órákkal később „Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól”. A pap, akiről kiderült, hogy meleg, pillanatokon belül kegyvesztett lett. Orbán Viktor Facebook-oldaláról eltűntek Bese fotói, majd amikor a miniszterelnök sajtófőnökétől magyarázatot kértek, azt válaszolta: „A fotók törlésére azért került sor, mert nem ott van a helyük.”

A fotók törlése vagy retusálása régen a többi között a sztálini korszakra volt jellemző, az egyik legemlékezetesebb példa pedig a szovjet állambiztonság, az NKVD rettegett vezetője, a Nagy Tisztogatás irányítója volt, és rémtetteiért maga is a tisztogatás áldozatául esett. Nikolaj Jezsov bőrkabátos megjelenését kitörölték Sztálin mellől.

Úgy vélték: ha valamit kiradíroznak vagy nem írnak róla, akkor nem is létezett vagy meg sem történt.

Bese Gergő botrányáról – a Pesti Srácok szűkszavú összefoglalójának kivételével – nem tudósított a kormánymédia, jóllehet a plébános korábban gyakori vendég volt a közéleti műsorokban, köztük abban, amelynek Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal mai vezetője volt a házigazdája. Bese Gergő írásait néhány, köztük a cikk elején idézettet a Vasárnap törölte, noha a plébános állandó szerzőnek számított.

Hetekkel a 2022-es magyar parlamenti választások előtt Bese Gergő volt a kitüntetett vendége egy vajdasági rendezvénynek, ahol a vendéglátó arra buzdította a gondolkodó hívő keresztényeket, hogy álljanak ki „akár konkrét politikai pártok mellett is, amelyek a kereszténység számára fontos érdekeket szolgálnak”. A katolikus találkozó gyakorlatilag egy választás előtti „eligazításnak” bizonyult.

A botrány kirobbanása után többen Besével kapcsolatos keserű tapasztalataikról számoltak be. „Miatta rúgtak ki egy egyházi kötődésű munkahelyemről, mert felhívta rá a figyelmet, hogy meleg vagyok, ami »nem összeegyeztethető az értékrendjükkel«” – jegyezte meg az egyik kommentelő a Redditen, ahol egykori diákjai külön fejezetet nyitottak az „atyának”.

„Hibát követtem el. Rászedtek, naivságomat kihasználták és elveszítettem a józan ítélőképességem. Vétettem az egyházzal és a közösségemmel szemben. Megszegtem a papi fogadalmam, bűnt követtem el” – ezekkel a szavakkal kért elnézést a dicstelenül megbukott Bese Gergő mindenkitől, akit megbántott és akinek csalódást okozott.

Az RTL-hez több videó is eljutott, amelyeken „intim helyzetben férfiak láthatók”. A felvételek készítőjének csuklóján jól kivehetően éppen olyan karkötők vannak, mint amilyeneket a legtöbb róla megjelent fotón a plébános viselt. Az operatőr minden jel szerint maga Bese Gergő volt.

A váltás

A magyar társadalom a mai napig képtelen kezelni a melegkérdést, sőt nem is próbálkozik vele. Kövér László házelnök az idén két, az ellenzék által kezdeményezett LMBTQ-konferencia megtartását nem engedélyezte az Országházban. Orbán Viktor azzal hárította a Besével kapcsolatos kérdést, hogy „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”.

Hodász Andrásra ma alig lehet ráismerni. Az állítja, hogy már két éve, a saját abúzusáról írt vallomása előtt jelezte egyházi elöljáróinak, hogy nem kívánja folytatni a papi hivatást. Saját kérésére laicizálták, felmentették, amivel elvesztette klerikusi állapotát, de emelt fővel távozott.

Egy ideig még a Szemlélek munkatársa maradt, de tavaly augusztusban arra hivatkozva váltak meg tőle, hogy „olyan útra lépett, amelyen nem tudjuk elkísérni”. Hodász András szerint homoszexuális párkapcsolata váltotta ki a döntést. Egy ideig kávézóban is dolgozott, ma pedig influenszer, aki közösségi csatornáján a hitről és spiritualitásról beszélget vendégeivel „keresztény szemszögből, nem csak keresztényeknek”.

A négyötöd

A homoszexualitás a katolikus egyházon belül nem hungaricum. „Frocio” – ragadtatta el magát Ferenc pápa egy májusi, zárt találkozón, a köcsög kifejezés bevetése azonban kiszivárgott. Egyesek azzal vették védelmükbe, hogy a spanyol ajkú egyházfő talán nincs tisztában az olasz szó megalázó üzenetével.

Ferenc pápa homofób szóhasználatától hangos az olasz sajtó

A pápa „elképesztőnek” tartotta a melegek arányát a Vatikánban, ezért azt tanácsolta a püspököknek, hogy homoszexuális hajlamúakat ne engedjenek szemináriumokra. A melegeket el kell fogadnia az egyháznak, a szeminaristákkal azonban csínján kell bánni – jegyezte meg későbbi sajtóközleményében. „Isten mindenkit szeretettel befogad” – üzente a Vatikán annak kapcsán, hogy a pápa tavaly decemberben engedélyezte a papoknak az azonos neműek összeadását. Házasság azonban csak férfi és nő között jöhet létre – magyarázta a Szentszék.

Hogy a pápa elkeseredett megállapításának van némi alapja, az egy több mint öt éve megjelent, a Szentszék hatalmáról és képmutatásáról szóló könyv, az In the Closet of the Vatican is alátámasztja. A szerző szerint a római katolikus egyház legmagasabb rangú, a homoszexualitást leplezetlenül ostorozó papja közül néhányan maguk is melegek.

A Vatikánban ténykedő papok négyötöde meleg, bár nem okvetlenül szexuálisan aktív – állítja Frédéric Martel, a francia kormány korábbi tanácsadója, aki vaskos kötet előkészítéséhez 1500 interjút készített négy év alatt – köztük 41 bíborossal, 52 püspökkel és monsignorral, 45 pápai nagykövettel vagy diplomáciai alkalmazottal, 11 svájci őrrel, illetve mint 200 pappal és szeminaristával. „Megdöbbentő beszámoló a Vatikán szívében zajló korrupcióról és képmutatásról” – így jellemezte a könyvet a brit Bloomsbury kiadó.

A coming out

Randiappok földrajzi adatainak megvásárlásával azonosította a meleg papokat egy coloradói katolikus szervezet, amely négymillió dollárt áldozott arra, hogy kiderítse: kik élnek álszent életet. A szándék az volt, hogy „megerősítsék az egyházat missziója teljesítésében”. A püspököket „bizonyítéknak megfelelő” információkkal látták el, hogy kiszűrhessék a papság eltévelyedett tagjait. Sosem derült ki, hogy a tucatnyi püspök a leleplező adatok birtokában mit lépett. A beavatottak szerint az azonosított meleg, amerikai katolikus papoknak nem esett súlyosabb bántódása, legfeljebb elmaradt előléptetésük. Egyetlen pap kérte laicizálását, az, akinek a nevét a vizsgálódó Catholic Laity and Clergy for Renewal elnevezésű szervezet tette közzé.

A Vatikánban kevésbé voltak elnézők a lengyel Krzysztof Charamsa, a doktrínahivatal középszintű tisztségviselője iránt azok után, hogy olasz és lengyel lapoknak nyilatkozva 2015-ben, egy zsinat előestéjén kijelentette: boldog, és büszke arra, hogy meleg papként szerelmes egy férfiba. A coming outoló Charamsát – „felelőtlen viselkedésére” hivatkozva – azonnali hatállyal menesztették tisztségéből, papi hivatását azonban csak később veszítette el, mégis teológus maradt.

Krzysztof Charamsa felvállaló vallomását olvassa Ricardo Blázquez Pérez bíboros a zsinat kezdete előtt, 2015 októberében

A reformkövetelések

Tavalyelőtt több mint 120 német, homoszexualitását nyíltan vállaló egykori és jelenlegi pap, tanár, egyházi elöljáró és önkéntes sürgette az LMBTQ emberekkel szemben tapasztalt, intézményes egyházi diszkrimináció felszámolását. Hét pontban rögzítették kéréseiket, köztük azt, hogy a másságukat nyíltan vállaló hívők félelem nélkül élhessenek. Szexuális irányultságuk nem lehet indoka az egyházon belüli pozíciójuk vagy állásuk elvesztésének.

Egy meleg pár esketése a minneapolisi városháza kápolnájában

Ők úgy vélik: személyi vonzódásuk nem kérdőjelezheti meg az egyház iránti feltétlen lojalitásukat. Arra kérik a katolikus egyházat, hogy vizsgálja felül a szexualitásról megfogalmazott, „teológiai és emberi-tudományos érveken” alapuló állításait, az LMBTQ-közösséggel szemben a múltban tanúsított viselkedését, és biztosítson egyenlő jogokat és elszámoltathatóságot a melegekkel szemben.

A katolikus egyház kánonjoga nem engedélyezi azon papok hivatásának gyakorlását, akik azonos neműekhez vonzódnak, és néhány más, keresztény egyháztól eltérően szigorú önmegtartóztatásra, cölibátusra kötelezi a lelkipásztorokat.

www.euronews.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux