Ugrás a tartalomra
x

Áll a bál a Fidesz új frakciójában az egyik alelnök miatt. Hétfőn alakították meg a Patrióták Európáért képviselőcsoportot, ahová az olasz Liga egy melegellenes nézetei miatt elhíresült volt katonát delegált alelnöki pozícióba.

A Le Pen-féle francia delegáció szerint új jelöltre van szükség.

Az Orbán Viktor által kezdeményezett Patrióta-csoport végül 13 országból 84 taggal alakult meg, amivel a harmadik legnagyobb európai parlamenti frakcióvá váltak. A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés, Franciaország), első alelnökévé pedig Gál Kingát (Fidesz) választották. A további alelnökök: Roberto Vannacci (Lega, Olaszország), Klára Dostálová (ANO, Csehország), Sebastiaan Stöteler (PVV, Hollandia), António Tânger Corrêa (Chega, Portugália), Hermann Tertsch (VOX, Spanyolország) és Harald Vilimsky (FPÖ, Ausztria).

Az olasz Vannacci jelölése és megválasztása azonban kiverte a biztosítékot a frakció legnagyobb erejét adó, 30 fős francia Le Pen-féle delegációnál. Az Europa Today olasz nyelvű kiadása szerint Marine Le Pen bizalmasa, Jean-Philippe Tanguy képviselő azt mondta, hogy a Ligának felül kellene vizsgálnia a jelölést, és új személyt kellene ajánlania erre a posztra. Ennek az oka Vannacci korábbi megnyilatkozásaiban keresendők, az olasz tábornokot ugyanis melegellenes nézetei miatt bocsátották el a firenzei katonai földrajzi intézet éléről.

Vannacci saját kiadású könyvében a homoszexuálisokról azt írja: „Nem vagytok normálisak, fogadjátok el ezt!”, ragaszkodva ahhoz, hogy „a normalitás a heteroszexualitás”. „Ha azonban nektek minden normálisnak tűnik, az a nemzetközi meleglobbi cselszövéseinek a hibája” – teszi hozzá.

A Liga nem akarta kommentálni Tanguy üzenetét, de annyit jelzett, hogy az alelnököket közfelkiáltással választották meg a posztra – többek között a franciák is támogatták a tábornokot.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux