Ugrás a tartalomra
x

A kijevi Pride kiakadt, amiért a toborzóközpont munkatársai az LMBTQI+-közösség tagjait zaklatták

Vasárnap a „UkrainePride” civil szervezet „Reyvah Pride” nevű bulijának előkészületei során az egyik kijevi kerület toborzóközpontja képviselői megérkeztek az esemény helyszínéül szolgáló Closer művészeti központba, és minden jelenlévő iratait ellenőrizték – írja a KyivPride.

Állításuk szerint olyan férfiakat is megpróbáltak elvinni, akik nem rendelkeztek a katonai orvosi vizsgálathoz szükséges okmányokkal.

Felhívták a figyelmet, hogy a UkrainePride a provokáció ellenére sem mondja le az eseményt, és a kialakult feszült körülmények között is megtartja a tervezett bulit. A civil szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy vasárnap megismétlődhetnek a történtek, ugyanis a KyivPride ugyanott tart jótékonysági fesztivált.

"Mi, az ukrán Pride mozgalom képviselői teljes mértékben tudatában vagyunk a mozgósítás fontosságának és az ennek biztosításához szükséges intézkedések megtételének. Mert együtt kell harcolnunk az ellenség ellen. Ugyanakkor információnk van arról, hogy a mai Kijevben zajló tömeges kulturális és oktatási rendezvények közül a toborzóközpont munkatársai csak az LMBTQI+-rendezvényt választották ellenőrzésre" – áll a KyivPride nyilatkozatában.

Elmondták, hogy mind a szombati, mind a vasárnapi melegbulit is jótékonysági céllal szervezték az Ukrán Fegyveres Erők támogatása érdekében. Olyan alapítványoknak és szervezeteknek gyűjtenek pénzt, amelyek Bahmut, Kupjanszk, Harkiv, Donyeck és Szumi térségében segítik a hadsereget.

"Sok LMBTQI+-ember harcol az Ukrán Fegyveres Erők soraiban, és hangsúlyozzuk, hogy teljes mértékben támogatjuk hadseregünket és a hatóságokat a győzelem eléréséhez szükséges minden lépésben" – hívták fel a figyelmet.

A KyivPride szerint a szombati eseményeknek köszönhetően olyan helyzet állt elő, amely még a háborús időszakban is kérdéseket vet fel az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartásának biztosításával kapcsolatban. Közölték, hogy a UkrainePride és a KyivPride a nehéz körülmények ellenére is megtartja rendezvényeit, különös tekintettel arra, hogy a nemzetközi közösség fokozott figyelmet fordít az ukrajnai eseményekre.

A KyivPride közölte, hogy a szombati akciót az ukrajnai melegbüszkeségre gyakorolt célzott nyomásnak tekintik. 

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux