Ugrás a tartalomra
x

"Bűnt követett el. [...] Én nő vagyok, ő férfinek nevezett": Transzfóbiáért feljelentették J.K. Rowlingot

India Willoughby az Egyesült Királyság első transznemű hírolvasójaként is ismert, szerepelt a brit Celebrity Big Brotherben is, és nem kerülte el J.K. Rowling figyelmét sem, aki a magát nőként definiáló Willoughbyre férfiként szokott hivatkozni. A Harry Potter-könyvek írója évek óta hangos szószólója a "genderkritikus" álláspontnak, de a tévés újságírónál most betelt a pohár, és a rendőrséghez fordult. Rowling erre úgy reagált, hogy nem riad meg attól sem, ha a hatóságok előtt kell vállalnia a megosztó nézeteit.

“J.K. Rowling határozottan bűnt követett el. Én nő vagyok jogilag. Ő tudja, hogy én nő vagyok, és férfinek nevezett" - fogalmazott egy szerda esti tévéinterjúban Willoughby, aki elmondta, hogy a nemi identitás egy védett tulajdonság, amit két törvényben is rögzítettek az Egyesült Királyságban. "Ő meg kitweetelte ezt a 14 millió követőjének. [...] Jelentettem J.K. Rowlingot a rendőrségnél azért, amit mondott, és nem tudom, hogy ezt gyűlölet-bűncselekményként kezelik-e majd vagy rosszhiszemű beszédként, de amennyire én látom, ez nyilvánvaló bűncselekmény."

A Variety megkereste az angliai rendőrkapitányságot, ahová Willoughby bejelentése érkezett, ők pedig egy szóvivőn keresztül a következő közleményt adták ki: "Március 4-én, hétfőn érkezett hozzánk panasz egy közösségi médiás bejegyzésről. Jelenleg arra várunk, hogy részletesebben beszéljünk a panasztevővel."

A lap Rowlingot is kereste, de ő nem reagált egyből, ellenben az egykori Twitteren, mai nevén X-en írt az esetről, úgy fogalmazva, hogy konzultált ügyvédekkel, akik szerint "nem csupán egy tisztán nyerhető ügyem van India Willoughbyvel szemben rágalmazás miatt, de India olyan megszállottan célba vett engem az elmúlt néhány évben, hogy az már a zaklatás jogi kategóriáját is kimerítheti."

Az írónő szerint továbbá a genderkritikus nézeteket mint filozófiai meggyőződést is védik a jogszabályok. "Nincs olyan törvény, amely arra kényszerítene bárkit, hogy úgy tegyen, mintha elhinné, hogy India egy nő." Az írónő továbbá kifejtette, hogy a hatóságoknak való hazugságot elítéli, szóval amennyiben odáig fajulna az ügy, ő egyszerűen elmondja majd, hogy szerinte Willoughbyv egy klasszikus példája a nárcisztikus férfiaknak, aki önértékelési zavarokkal küzd.

Az írónő transzneműekkel kapcsolat véleménye tehát továbbra is feszültségeket szül, miközben a Harry Potter-könyveket az egyik legnagyobb hollywoodi nagyvállalat, a Warner adaptálja újra az HBO-ra, és ennek készítésébe Rowlingot is bevonják. Emellett egy-két évente jelennek meg új krimiregényei Robert Galbraith írói álnéven - ami miatt néha szurkálódnak is vele a kritikusai, hiszen nőként férfi alteregót választott.

www.ign.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux