Ugrás a tartalomra
x

A Mandalóri színésznője beperelte a Disney-t és a Lucasfilmet: Gina Caranót jobboldali nézetei és posztjai, valamint állítólagos LMBTQ-ellenes nézetei miatt rúgták ki A Mandalóri című sorozatból

A peranyag szerint kártérítést követel, és azt, hogy vegyék vissza a sorozatba. Elon Musk az X-en keresztül támogatja Caranót anyagilag – mint a szólásszabadság fővédnöke.

Kirúgták A Mandalóri című sorozatból Gina Caranót, az emiatt kialakult patthelyzet eszkalációjaként diszkrimináció és jogtalan elbocsátás miatt perli a színésznő a Disney-t és a Lucasfilmet– írta meg a The Hollywood Reporter. 

Carano a kaliforniai szövetségi bíróságon kedden benyújtott panaszában azt állítja, hogy azért rúgták ki, mert a közösségi médiában jobboldali véleményeket hangoztatott, és bírósági végzést kér, amely arra kényszerítené a Lucas filmet, hogy visszavegye a szerepébe.

Elon Musk, beváltva ígéretét, hogy állja a jogi költségeket azoknak a felhasználóknak, akik azt állítják, hogy a platformján végzett tevékenységük miatt diszkriminálták őket, az X-en keresztül segít finanszírozni a pert.

Joe Benarroch, az X üzleti műveletekért felelős vezetője közleményében így fogalmazott:

"Az X vállalat a szólásszabadság iránti elkötelezettségének jeleként büszkén támogatja anyagilag Gina Carano perét, ezzel felhatalmazva őt arra, hogy az X-en a szólásszabadsághoz való jogának érvényesítését és a zaklatás és diszkrimináció nélküli munkavégzés lehetőségét megkapja."

Miért rúgták ki Caranót?

A Lucasfilm 2021-ben jelentette be, hogy Carano nem tér vissza a sikersorozatba, miután megosztott egy posztot, amelyben azt írta: „A legtöbb ember manapság nem tudja, hogy ahhoz, hogy a náci katonák könnyedén összeterelhessenek több ezer zsidót, a kormány először is elérte, hogy a saját szomszédaik gyűlöljék őket pusztán azért, mert zsidók. Miben különbözik ez attól, mint ha valakit a politikai nézetei miatt gyűlölnének?”

Ez volt a legutóbbi azon posztok hosszú sorában, amelyekben az egykori MMA-viadalon részt vevő harcos a közösségi média felhasználóinak haragját vonta magára a forró témákkal kapcsolatos, jobboldalinak tartott álláspontjai miatt. Carano korábban gúnyolódott a Covid–19-járvány idején a maszkok viselésére vonatkozó kormányzati előírásokon, és tévesen azt állította, hogy a 2020-as elnökválasztás során választási csalás történt.

Carano kedden az X-en közzétett posztját pontosító nyilatkozatában azt mondta: "A szavaimat következetesen kiforgatták, hogy démonizáljanak és dehumanizáljanak, mint egy jobboldali szélsőségest."

A panasz szerint a Disney és a Lucasfilm zaklatta és rágalmazta Caranót, mert nem volt hajlandó elfogadni a Black Lives Matterrel és a választások befolyásolásával kapcsolatos nézeteiket. Míg őt állítólag kulturális és vallási meggyőződései miatt rúgták ki, Carano azt állítja, hogy a szórakoztatóipari óriásvállalat szemet hunyt férfi színésztársai felett, akik állítólag sértő és becsmérlő, a republikánusokra irányuló posztokat tettek közzé. Rámutat Pedro Pascal 2017-es posztjára, amelyben Donald Trump volt elnököt Hitlerhez hasonlította.

Ki mit követel a másiktól?

A kereset szerint a Disney megkövetelte Caranótól, aki epizódonként 25 000 dollárt kapott vendégszereplőként, és később egyszeri 5000 dolláros bónuszt is kialkudott, hogy találkozzon a Meleg és Leszbikus Szövetség a Diszkrimináció Ellen Egyesület (Gay & Lesbian Alliance Against Discrimination) képviselőjével, és nyilvános bocsánatkérést követelt.

"Az alperesek odáig mentek, hogy megpróbálták meggyőzni Carano publicistáját, hogy kényszerítsék Caranót egy nyilatkozat kiadására, amelyben elismeri, hogy gúnyolódott vagy sértegetett egy egész embercsoportot, amit Carano soha nem tett" – áll a panaszban.

Miután visszautasította, Caranónak azt mondták, hogy a kereset szerint találkozzon a Lucasfilm elnökével, Kathleen Kennedyvel és 45 olyan alkalmazottal, akik LMBTQ+-ként azonosítják magukat. A nő ezt visszautasította, és nem sokkal később elbocsátották a sorozatból, beleértve a bejelentett, saját spin-off-sorozatát, a Rangers of the New Republicot.

Carano azt is állítja, hogy a Disney „a felmondás utáni lejárató kampányt” indított, és arra hivatkozik, hogy a Running Wild With Bear Grylls című sorozat egyik epizódját, amelyben szerepelt, hirtelen eltávolították a „tervezett adásmenetből”, hogy „rágalmazzák” őt. Bár az epizódot végül leadták, a Disney állítólag kihagyta a nevét és képmását a promóciós anyagokból.

A kereset szerint a Disney Carano felmondása volt az oka annak, hogy a UTA (United Talent Agency) és az ügyvédje lemondott róla mint ügyfélről.

Carano jogellenes elbocsátás és nemi megkülönböztetés miatt indít keresetet. Olyan bírósági végzést kér, amely kötelezné a Lucas filmet, hogy újra felvegye a szerepét, valamitn legalább 75 ezer dollár kártérítést követel.

„Néhányunkat igazságtalanul kiemeltek, zaklattak, üldöztek, és elvették a megélhetésünket, mert bátorítani mertük a beszélgetést, kérdéseket tettünk fel, és nem voltunk hajlandók a csőcselékkel tartani” – írta közleményében.

A magánszektorban dolgozók többségét kitevő munkavállalóknak gyakran nehéz dolguk van, ha a munkahelyi szabályzatot sértőnek ítélt, problémás online bejegyzések miatt felmondott munkaviszony megszüntetése miatt kártérítést akarnak elérni. A közszférában dolgozóktól eltérően az ilyen munkavállalók nem élveznek védelmet az első alkotmánymódosítás alapján a fegyelmezéssel szemben.

A pert finanszírozó X-ről szólva Carano hozzátette: "Megtisztelő, hogy az ügyemet az a vállalat támogatja, amely a szólásszabadság egyik utolsó reménysugara a világon."

Az ajánlat „költségkorlátozás nélkül” érkezett, és Musk azt mondta, hogy „a vállalatok igazgatótanácsait is meg fogja támadni”. 

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux