Ugrás a tartalomra
x

Kétezer „korhatáros” plakáttal szórja tele Magyarországot az Egységes Diákfront

Budapest közterületein és az ország több pontján láthatják majd Claudia Andujar meleg férfiakat ábrázoló fotóját, amelyet a Néprajzi Múzeumban elkordonoztak.

Plakátkampányba kezd az Egységes Diákfront (EDF) a Néprajzi Múzeum által elkordonozott alkotásról, az első falragaszt éppen az intézmény előtti padra tették ki. Kétezer plakátot akarnak kihelyezni fővárosi közterületeken és vidéki városokban az Országos Közös Akarat (OKA) szervezeteinek segítségével – derült ki a fiatalok hétfői sajtótájékoztatóján, melyet az EDF a Néprajzi Múzeum elé szervezett. Emellett kifejtették, egyre több eljárás indul a diákság ellen képzelt okok folytán, megfélemlítő szándékkal. Az EDF mindezek mellett tovább folytatja az üres nemzeti konzultációs ívek gyűjtését, mely kampány közös aHang nevű szervezettel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Néprajzi Múzeum írásos választ ígért az EDF leveleire, ám erre  hiába vártak. – A mai napig nem méltatták válaszra sem a nyílt levelünket, sem pedig a nyilvános vitára való felhívásunkat. A cenzúra kordonja azóta is itt marad, ahol eddig volt. A Néprajzi Múzeum továbbra is korlátozza a diákok szabad művelődéshez és kulturálódáshoz való jogát – mondta el Perlaki-Borsos Noel, az EDF elnökségi tagja, aki szerint Kemecsi Lajos főigazgató személyesen felelős abban, hogy az Alaptörvényt ilyen módon szegi meg az intézmény.

A tájékoztatót nemhiába szervezték a Néprajzi Múzeum épülete elé. Mint korábban megírtuk, Perlaki-Borsos Noel ellen, miután a fiatalok november 16-án akcióztak a múzeum Claudia Andujar-fotókiállításán. A Népszava írta meg elsőként, hogy az intézmény kordonnal választotta el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című tárlat egyik, melegeket ábrázoló képeket is bemutató részét. A képeket ezáltal csak tizennyolc éven felüliek tekinthetik meg, mindezt külön teremőr felügyeli.

Feltehetőleg elővigyázatosságból döntött így a vezetőség, okulva a Nemzeti Múzeumban történtekből. L. Simon Lászlónak ugyanis azért kellett távoznia pozíciójából, mert a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvénynek megfelelően nem korlátozta a World Press Photo kiállításon az LMBTQ-közösségekről készült fotók elérhetőségét – bár az egykori főigazgató táblát helyeztetett ki arról, hogy tizennyolc éven aluliak nem látogathatják a tárlatot, a múzeum nem ellenőrizhette a nézők életkorát, mivel ezzel EU-s rendeletet sértett volna meg. Az EDF sajtótájékoztatóján egyébként elhangzott az is, hogy a gyermekvédelmi törvény nem tér ki a kulturális intézményektől elvárható protokollra, eszerint „önszorgalomból cenzúráz”.

Az EDF a hír megjelenése után nyílt levelet írt a Néprajzi Múzeum főigazgatójának, Kemecsi Lajosnak, felszólítva őt, hogy szüntesse meg a kordont, mivel – ahogy a diákok írták – „a művészet szabad”, a direktort találkozóra is hívták november 16-ra, amikor is a diákok egy csoportja jegyet váltott a szóban forgó kiállításra. Bent, a Claudia Andujar-tárlaton pedig „A művészet mindenkié”-, illetőleg „Az enyém nem”-feliratú táblákkal fotózkodtak. Nagyjából fél órát tartózkodtak az EDF tagjai az intézményben, utána telefonon keresték a múzeumigazgatót, de nem érték el. Mindezek után a rendőrség igazoltatta és a szabálysértési eljárást indított az eseményben aktív Perlaki-Borsos Noel ellen.

Az EDF közleménye szerint a rendőrség arra hivatkozott, a múzeumlátogatás a Facebook-esemény, a papírdarabok és a molinó miatt vált demonstrációvá, valamint azért, mert nem kérték a múzeum és a rendőrség engedélyét. Az Egységes Diákfront ezzel szemben azzal védekezik, hogy a múzeumlátogatás nem bejelentett demonstráció volt, semmilyen törvénybe- vagy a Néprajzi Múzeum házirendjébe ütközőt nem tettek. „Facebook-eseménye bárminek lehet, egy A4-es papírt fogni a kiállításon szabad (még), egy »A kultúra mindenkié« feliratú molinó egy múzeumban pedig elég adekvátnak tűnik. Kíváncsiak vagyunk, hogy a BRFK szerint hol kéne kifejeznünk a kultúráért való lelkesedésünket, ha nem egy múzeumban” – fogalmazott az EDF hozzátéve, hogy aki nem múlt el tizennyolc éves, az természetesen a kordon „meleg-mentes oldalán” maradt.

Perlaki-Borsos Noel a diákszervezet nevében tegnap újfent lemondásra szólította föl a Néprajzi Múzeum főigazgatóját és arra kérte Kemecsi Lajost, ha méltatlannak érzi a vádakat, akkor vitatkozzon velük. Az EDF elnökségi tagja felidézte, hogy a rendőrség a szabálytalannak mondott múzeumlátogatás miatt megvádolta őt és 80 ezer forintos bírságot szabtak ki – azért, mert nem kérdeztük meg a rendőrséget, hogy meglátogathatjuk-e a múzeumot – tette hozzá, majd elmondta, az ügyet a bíróság elé fogják vinni. – Nem minden véleménynyilvánítás demonstráció, így nem minden bejelentésköteles – fogalmazott. Perlaki-Borsos Noel azt is kiemelte, hogy már több, mint negyven diák ellen folyik rendőrségi eljárás. – Ez egyértelműen megfélemlítés. Nem a fehérgalléros bűnözők ellen járnak el, hanem a diákokat vegzálják – mondta.
Az EDF egy másik tagja, Kiss Gergő rövid őszi értékelőt mondott, kiemelte, hogy szeptember elsején még csak kétezren, később már tízezren, október 23-án már húszezren tüntettek együtt velük. Külön sikerként élték meg az első alternatív népszavazás többszázezres részvételét. – Nemcsak mi értékeljük sikerként ezt a projektet, a Fidesz is ezt tette kiemelt szerepben Rogán Antallal, mivel elindították a z újabb nemzeti konzultációt, igaz, már csak egyetlen dolgot kéne megtanulni tőlünk, és az a demokrácia. – Kiss Gergő úgy fogalmazott, beszélgessünk konzultáció helyett, továbbá felhívta a figyelmet a december 4-i gyűjtőpontok megnyitására, ugyanis ekkortól összegyűjtik a nemzeti konzultáció visszaküldetlen íveit. Elhangzott: eddig tizenkétezer ember jelentkezett gyűjtőnek. Ha összegyűjtik a konzultációs íveket, akkor egy pontos adattal fognak rendelkezni arról, hogy a magyarok hány százaléka nem vett részt a „véleménynyilvánításban”, így a kormány nem mondhatja azt, hogy a magyarok 97% mit gondol vagy mit nem gondol. Perlaki-Borsos Noel szerint ez bizonyíték lesz arra, hogy a magyar társadalom nagy részét valójában az oktatás jövője jobban foglalkoztatja, mint egy képzeletbeli ellenség üldözése. Az íveket több ponton le lehet majd adni, illetőleg levélben is várják ezeket, bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

 

www.nepszava.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux