Ugrás a tartalomra
x

Egy 3000 éves vésett kőlap szerint már az ókorban is tombolt a genderőrület

A Spanyolország délnyugati részén ásatásokat végző régészcsoport már azzal is megelégedett volna, ha csak simán talál egy újabb sztélét (egy fontos személyt ábrázoló faragványokkal díszített, temetkezési vagy emlékezeti célból készített kőlapot), de arra nem számítottak, hogy egy olyan kődarabot találnak, amely megkérdőjelezi az ókori nemi és társadalmi szerepeket.

A Cañaveral de León nevű településen, a 3000 éves Las Capellanías temetkezési komplexumban zajló ásatás során feltárt sztélén egy olyan emberi alak látható, amelynek nemcsak arcvonásai, kezei és lábai ismerhetők fel, hanem fejdísszel, nyaklánccal, két karddal és egy férfi nemi szervvel is ellátták készítői.

A korabeli ábrázolások alapján a régészek eddig úgy tartották, hogy a fejdísz vagy a nyaklánc kifejezetten női alakokon jelent meg, míg a fegyverek (például a kardok) ábrázolását kizárólag férfiak emlékezetére vésték fel a sztélékre – ahogy a férfi nemi szerv kőlapokon való szerepeltetése is meglehetősen egyoldalú volt.

Az északkelet-angliai Durhami Egyetem és a dél-spanyol Sevillai Egyetem kutatóiból álló csoport a felfedezés nyomán úgy gondolja, hogy a társadalmi szerepek között nagyobb lehetett az átjárás, és azok nem korlátozódtak egy adott nemre.

Ez a harmadik sztélé, amit az andalúziai helyszínen talált a csoport – a kőlapok páratlan betekintést nyújtanak a régészeknek a kor temetkezési szokásaiba, de ahogy a friss lelet is mutatja, akár még ennél is szélesebb körű felfedezésekhez járulhatnak hozzá.

www.qubit.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux